Markkinakatsaus: Korkoerokin puhuu suhdannekäänteen puolesta

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Ensinnäkin osakemarkkinoiden keskipitkästä trendistä alas: en odota sen olevan vielä ohi, vaikka joksikin aikaa pudotus saattaa jarruttaa. Teknisen tulkintani mukaan alemmas mennään vielä; en sano minkä verran, mutta arvioin sitten kun liike mielestäni on valmis kääntymään. Luultavasti se ottaa ainakin viikon pari vielä.

Sitten fundamenttiasioihin eli korkoeroon kuten viikko sitten lupasin. Korkoja olen jonkin verran käsitellyt viime kuukausina. Arvioin jo jokin aika sitten, että USA:n pitkät korot ovat ainakin toistaiseksi tulleet nousussaan päätökseen, ja se on pitänyt tähän asti kutinsa.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-US10Y/

Pitkät korot heijastavat suuremman aikaikkunan talouskasvua. Ne nousevat luottamuksen lisääntyessä ja laskevat vähentyessä. Pitkät korot lähtivät reippaasti yläviistoon laskusuhdanteen päättyessä talvella 2016. Mutta liike pysähtyi keväällä, eli sen osalta odotukset ovat viilentyneet Yhdysvalloissa - ja sen suhdanteet läikkyvät kaikkialle.

Samaan aikaan Fed on jatkanut koronnostoja eli rahan hinta kallistuu. Muutosta linjaan ei ole näkyvissä. Valtionvelan lyhyet korot heijastavat rahapolitiikan kiristymistä. Se johtaa ennen pitkää suhdanteen jäähtymiseen.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=TVC:US02Y

Rahapolitiikan kiristyminen näkyy myös pankkien keskinäistä luototusta mittaavassa libor-korossa, joka on kalleimmillaan sitten finanssikriisin. Libor on lähes kolmenkertaistunut lyhyessä ajassa. Libor on oleellinen osa rahoituksen hintaa. Finanssikriisissä se räjähti taivaalle ja oli kaataa maailmantalouden, kun raha ei liikkunut.

https://fred.stlouisfed.org/series/USD3MTD156N

Olemme tilanteessa, jossa lyhyiden ja pitkien korkojen välinen ero on alimmillaan sitten vuoden 2007 eli hiukan ennen finanssikriisiä. Sitä kuvaa eri kyseisen kahden eri aikavälin valtionlainojen tuotto: ero on enää alle 0,3 prosenttiyksikköä, kun se suurimmillaan voi olla kymmenkertainen. Korot laskevat lainojen kysynnän kasvaessa, ja päinvastoin.

Korkoero on tutkimusten mukaan kaikkein luotettavin suhdanneindikaattori. Toisen maailmansodan jälkeen jokaista Yhdysvaltojen taantumaa on edeltänyt eron katoaminen. Vain kerran 1960-luvulla se ei johtanut taantumaan, laskusuhdanteeseen kuitenkin. Eroa on vielä, mutta se on kaventunut huolestuttavaa vauhtia. Tuossa jutussa on grafiikkaa korkoerosta ja taantumista.

https://nordic.businessinsider.com/interest-rate-spreads-close-to-signal...

Keskuspankkiirit tietävät tarkasti korkoeron merkityksen, mutta heidän keinonsa sen ylläpitämiseen ovat rajalliset. Herkästi liikkuva rahapolitiikka vaikuttaa lähinnä lyhyisiin korkoihin. Vaikka ero hupenee, Fed ei vihjaa silti rahapolitiikan löyhtymiseen.

Keskuspankit yrittävät ehkäistä taantumia, mutta tärkeintä niille on hintavakaus. Korkoeron katoaminenkaan tuskin riittää rahapolitiikan löysäämiseen, jos inflaatio jyllää. Taantumat ovat ikäviä, mutta tilapäisiä riesoja. Niitä pahempi painajainen keskuspankeille on menettää uskottavuutensa avaintehtävässään. Se loisi pitkällä aikavälillä kalliiksi käyvää epävakautta.

Korkoeron heikkous on, että se ei ennusta suhdannetaitteen ajoitusta. Eron katoamisesta itse taantumaan kuluu useista kuukausista jopa pariin vuoteen, vaikka varsinaisia virhesignaaleja indikaattori ei normaalisti anna.

Korkoeron takana on osittain psykologia odotusten muodossa. Niitä rasittavat nyt ainakin kauppasodat ja Donald Trumpin veroelvytysten vaikutus inflaatioon. Myös historiallisen matala työttömyys luo painetta palkkakustannuksiin. Se nakertaa perinteisesti investointihaluja, vaikka taloudella menisi lujaa.

Mutta korkoero vaikuttaa myös aivan matemaattisesti. Lyhyiden korkojen noustessa pankkien on maksettava rahasta kovempaa hintaa. Pitkien korkojen laskiessa ne eivät voi siirtää kustannusta asiakkaille. Luotottamisesta tulee kannattamatonta, jolloin velkavirrat yrityksille ja kuluttajille supistuvat. Se viilentää suhdanteen väistämättä.

Yhdysvalloissa ei ole ollut taantumaa kymmeneen vuoteen. Se on poikkeuksellisen pitkä aika. Joskus se tulee väistämättä. Monet merkit vihjaavat sen tai ainakin reippaan laskusuhdanteen olevan edessä. Rahapolitiikan normalisoituminen on yksi oleellinen elementti, huippusuhdanne historiallisen mataline työttömyyksineen toinen.

Ja se korkoero, joka tätä vauhtia katoaa vielä tämän vuoden aikana. Varmuutta siitä ei toki ole, mutta trendit ovat nyt ainakin selvät. Sanoin jo keväällä pitkien korkojen olevan tulossa alas, aivan kuten sanoin talvella dollarin heikentymisen päättyneen. Ensimmäinen ennuste osui täsmälleen. Korkoeron katoaminen voi viedä vielä aikansa, mutta ilman ihmettä se toteutuu – ja samalla povaamani osakkeiden laskumarkkina.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.