Markkinakatsaus: Korkoero alitti jo 0,2 prosenttia

Sitkeästi jenkki-indeksit hätyyttelevät huippujaan. Jos perusanalyysini on mennäkseen hatelikkoon, niin se selvinnee muutaman kuukauden sisään. Siinä tapauksessa uutta korjausta alas ei kuulu, vaan nousumarkkina jatkuu reippaana tehden vain tuon keväisen rajun korjausliikkeen. Ja siinä tapauksessa muutkin pörssit toipunevat samaisesta rotkahduksesta, joka on joissakin edennyt jo laskumarkkinaksi.

Mahdotonta se ei varmaan ole, mutta kovin moni asia silti puhuu huippusuhdanteen jatkumista vastaan. Odotan edelleen VIX:in kiskaisevan reippaasti ylös syksyn aikana, koska viikko-oskillaattorit ovat nousussa, eikä VIX ole koskaan jättänyt yhteen piikkiin vuodessa – sellaiseen, jonka saimme helmikuussa.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-VIX/

Ja korkoero huventuu edelleen. Pitkän aikavälin kasvu- ja inflaatio-odotuksia heijastavan kymmenvuotisen bondin korko on yhä valunut alas, vaikka pörssit kurkottavat ylemmäs. Oma odotus on, että korko painuu vielä 2,50 prosentin nurkille, taantuman iskiessä alemmaskin.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-US10Y/

Lyhyt korko taas pysyttelee ylhäällä ja vaikuttaa vain nousevan – onhan Fedkin edelleen antanut ymmärtää ohjauskoron jatkavan ylemmäs. Odotan 2v-koron nousevan lokakuun loppuun mennessä päälle 2,7 prosentin.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-US02Y/

Näiden trendien toteutuessa korkoero, joka on jo nyt alimmillaan vuosikymmeneen, supistuu aina vain lähemmäs nollaa. Se painui jo alle 0,2 prosentin. Korkoeron taittuminen negatiivikseksihan on sotien jälkeen aina ennakoinut taantumaa – se ei ole erehtynyt kuin kerran, ja silloinkin seurauksena oli vahva laskusuhdanne. Korkoeron ennustearvoa tosin hankaloittaa, että eron katoamisen ja suhdannekäänteen ajoituksen suhde vaihtelee. Mutta kuten grafiikkakin kertoo, kaukana se ei tapaa olla, jos ei aivan nurkan takanakaan. Vuosi on jonkinlainen medium. Eikä korkoero ole jättänyt yleensä putoamatta alle nollan, jos se on näin lähelle päässyt.

https://fred.stlouisfed.org/series/T10Y2Y

Muistakaan varoitussignaaleista ei ole pula. Kupari, joka heijastelee vahvasti suhdanteita, on rytissyt rajusti alas, ja liike jatkaa teknisin perustein vauhtia ja suuntaa.

https://www.tradingview.com/symbols/FX-COPPER/

Teknisen tulkintani mukaan myös öljyn nousuputki on päättynyt kuten joku aika sitten sanoin. Raaka-aineethan kauttaaltaan heijastavat suhdanteita, öljy niistä merkittävimpänä taloudellisen roolinsa ja volyymiensa vuoksi.

https://www.tradingview.com/symbols/USOIL/

Ja vaikkapa Philly Index, jonka Pasi nosti esiin – kiitos siitä -, putoaa. Yhden kuukauden liikettä ei kannata ylikorostaa, mutta suunta on silti alas liukuvilla keskiarvoillakin, mikä on oleellisempaa. Ja pudottuaan noin kovaa keskiarvon ollessa laskussa liike on tavallisesti jatkunut alas, eikä kääntynyt ylös. Ja kun luottamus vajoaa lopulta pohjalukemiin, siellä ovat myös talous ja pörssit.

Eivät tuollaiset indeksit nopeasti liiku kuten eivät markkinatkaan kuin paniikeissa, joten jos todellisia herkkupaikkoja käteiskassan kanssa kyttää, niin kärsivällisyyttä vaaditaan – ja tietoisuutta siitä, että markkinat voivat yllättää analyytikot ja muut mielestään viisaat, siis meidät kaikki.

Toisaalta johonkin on luotettava, jos ostoja haluaa ajoittaa. Philly esimerkiksi on viime vuosina tavannut jatkaa alas aika nopeastikin pudottuaan kymmenen pisteen tuntumaan. Historia ei takaa tulevaisuutta, mutta aika usein se on hyvä indikaattori.

https://www.advisorperspectives.com/dshort/updates/2018/08/16/philly-fed-manufacturing-index-growth-slowed-in-august

Jukalle sanoisin vielä hänen yhtiökohtaisista tavoitehinnoistaan, että osa niistä vaikuttaa minusta ihan saavutettavilta, osa taas hiukan utopistisilta ilman todella rajua pörssiromahdusta – joka on tietysti mahdollinen, jos vaikka finanssikriisi puskee päälle. Se on aivan mahdollista vaikkapa valuuttakriisien eskaloituessa, mutta vaikea sanoa paljoakaan sen todennäköisyydestä. Se on silti selvää, että Trump nostaa toimillaan kriisien riskiä.

Mutta vaikkapa Disney, Kone, MMM, CINF sukeltavat helpostikin tavoitehintoihisi kunnon paniikissa. Ja tuskin joku ROK siitä kauas ainakaan jää, saati jos taantuma saapuu. Silloin osakkeet voivat rytistä hullun lailla, kun paniikki painaa päälle – tähän tapaan:

https://www.theguardian.com/business/2016/jan/12/sell-everything-ahead-o...

Juu, jaksan irvailla edelleen tätä ylipalkattua pelleä, joka neuvoi myymään kaiken aivan laskumarkkinan pohjassa. Siis samaan aikaan, kun itse Piksussa kiljuin laittamaan jäitä hattuun ja pyyhkimään persaukset maailmanlopun kuoroilla. Voitte lueskella tuon ajankohdan juttujani arkistoista, selviää kyllä, etten minä aina ole romauksia odottamassa, yritän vain tavoittaa markkinoiden käänteitä molempiin suuntiin. Ja tuolloin osuin täydellisesti, jakaen näkemykseni korvauksetta.

Kommentit

Comment: 

Hyvää settiä, mutta omien tutkimuksieni mukaan käyttämäsi korkoero ja Philly indeksit viittaavat taantumaan vasta 1-3v päästä. Korkoeron tippuminen nollaan voi kestää vielä 6-12kk. Tuosta kestää vielä 1-2 vuotta ennen taantumaa/laskumarkkinaa. Phillyssä laskumarkkina alkaa yleensä heti kun mennään miinukselle. Tässä voi kestää 1-3 vuotta. Eli pieni lasku voi vielä tänä vuonna tulla, mutta taantumaan en ihan vielä usko.

Tällä hetkellä ostaisin kaikista mieluiten TXN ja MMM. Nostin TXN target hinnan 95$ ja MMM target hinnan 190$. Pääsin näihin arvoihin ottamalla vuoden 2018 tulosestimaatit ja 15 vuoden mediaaniarvostustason. _Jos_ taas olemme peak margin kaudella, niin sitten nuo ovat liian korkeita hintoja. Aikaisemmin käytin 15 vuoden mediaanimarginaaleja.

"Jos perusanalyysini on mennäkseen hatelikkoon, niin se selvinnee muutaman kuukauden sisään. Siinä tapauksessa uutta korjausta alas ei kuulu..."

Ainoastaanhan jenkit ovat nousseet ja muu maailma polkenut paikoillaan. Toisaalta kovin kasvu on tällä hetkellä jenkeissä, joten siellä ansaitaan nousta. Mutta, mielenkiintoinen näkemys sinulla kuitenkin tuossa artikkelin alussa.

Comment: 

Sitten kun taantuma iskee muutaman vuoden päästä, niin meno voi olla aika rajua. Tällä hetkellä osakkeissa on ilmaa varmaankin 10-20%. Sitten jos tulokset tippuvat 10-20%, niin samalla tippuu myös arvostustasokin. Eli tässä tapauksessa voidaan puhua jopa 50% dropista. Esim. MSFT tienaa seuraavan vuoden aika about 4.5$. Jos taantuma alkaa vuoden päästä, niin EPS voi tippua 4$:iin, ja P/E 15:sta. Tässä tapauksessa osake rytisisi 108$->60$ eli tulisi alas 45%.

Comment: 

Kiitos, Jukka. On totta, että ao indikaattorien liike ei ole nopeaa, ja niiden saavutettua kriittisen tason taantumaankin on vielä tavallisesti aikaa. Varmuuttahan ei toki ole, mutta itsekin luotan yleensä pääsääntöihin, vaikka ne eivät aina pidä kutiaan. Laskumarkkinan arvioni perustuu ennen kaikkea siihen tosiasiaan, että ylikuumentuminen ja pörssin syklit sitä puoltavat historian valossa.

Kriisit voivat tietysti heivata liikkeitä rajustikin. Niitä on vain vaikea ennustaa. Valuuttakriisi voi mm levitä käsiin äkkiä, jos defaulteja tulee ja paniikki iskee. Ei eurokriisikään ole kuopattu asia. Italian korot ovat taas vahvassa nousussa, tuommoinen päälle 3 prosentin korko on aika kova taso maalle, jonka hallitusta ei kiinnosta kuin rahan törsääminen ja verojen laskeminen ja velkaa on pitkälle päälle 100 % bktsta, ja hallitus haastaa EU:n kanssa riitta joka raossa. Kuten Turkki osoitti, markkinat voivat menettää hermonsa todella äkkiä ja kovaa, kuten kävi eurokriisin rajuina hetkinä.

https://www.investing.com/rates-bonds/italy-10-year-bond-yield

Jos taantuma tai kriisi iskee, saati molemmat, osakkeet toki tulevat alas tukka putkella, kun hinnoittelu muuttuu aivan toiseksi ja tulokset putoavat, kuten sanoit.

 

Comment: 

Poimin lyhyen lainauksen tekstistäsi: "yritän vain tavoittaa markkinoiden käänteitä molempiin suuntiin"

Mielestäni tämä on äärimmäisen tärkeää sisäistää teknisen analyysisi osalta. Minulle se kirkastui edellisen kirjoituksesi, ja siitä käydyn kommenttikeskustelun jälkeen.

On nimittäin kaksi eri asiaa ennustaa suunnan muutosta ja muutoksen jälkeisen suunnan kulmakerrointa ja kestoa. Suunnan muutosta ennustettaessa kiinnostaa vain se, että koska käänne on tuloillaan, eikä niinkään se, että kuinka kauan vaihtuneessa suunnassa vietetään ja millä kulmakertoimella.

Koen ymmärtäväni teknisen analyysin syvimmän olemuksen. Teknisen analyysin yksi sanonta kuuluu "trendi on ystäväsi". Jos sijoitustuottoja haluaa saavuttaa trendisijoittamisen keinoin, niin trendin suunta on yhdentekevää, koska joka tapauksessa yrität ottaa hyödyn irti vallitsevasta trendistä (nousevassa trendissä ostat halvalla ja myyt kalliilla, laskevassa trendissä päin vastoin). Kun onnistuu ennakoimaan trendin käänteen hyvissä ajoin, ei pääse käymään niin että suorittaa nousevan trendin strategiaa juuri kun trendi kääntyy laskevaksi.

Comment: 

TEknisen analyysin ydin on tosiaan käänteiden tavoittelu, ja tietysti on tiedettävä minkä aikavälin käänteitä jahtaa. Siksi käytän näitä erimittaisten trendien nimikkeitä: lyhyt, keskipitkä, pitkä. Niitäkin voi vielä jakaa hienompiin osiin, etenkin lyhyen trendin, kuten tekevät päiväkauppiaat, mutta noilla on käyttöä perussijoittajalle.

Kulmakerrointakin voi TA:n perusteella päätellä ainakin parhaassa tapauksessa, mutta kestoa harvoin edes kannattaa yrittää, on vain odotettava päätöksensä jälkeen mitä tuleman pitää. Eli jos on osunut osapuilleen oikeaan, osti tai myi, niin sitten kytätään seuraavaa taitetta ja siirtoa. Kokemuksen perusteella voi ennakoida kestoakin, mutta ei sitä kannata yleensä etukäteen murehtia.

Jos tässä vähänkään onnistuu niin välttää tosiaan väärän strategian markkinoiden liikkuessa, jonnekinhan se on aina menossa ainakin pienessä liikkeessä. En koskaan tee yhtään kauppaa ilman TA:ta, vaikka osakepoimijana valitsen paperit toki fundamenttien pohjalta. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.