Markkinakatsaus: Keskipitkä nousu pörsseissä hyytyy

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Aika hyvin on skenario pitänyt. Arvioin pari viikkoa sitten markkinarauhan jatkuvan vielä jonkun viikon, jonka aikana kuitenkin jo hermostus alkaa kasvaa eli nousuja katkovat selvät pudotukset. Näin on käynyt. Kurssit ovat eri indekseissä samoilla tasoilla kuin pari viikkoa sitten, ja uudet välihuiputkin kurkattiin, mutta alaspäinkin on kopaistu jo ihan mallikkaita lyhyitä trendejä.

Indeksien välillä on lieviä eroja. Helsinkin on pärjännyt melko hyvin, Saksan Dax-indeksi kiskaisi jo alle kahden viikon takaisen lukemansa. Jenkkipörssit ovat kiskoneet nousevaa kp-trendiä parhaiten, mutta pudotus iski niihinkin, teknojättien hallitsemaan Nasdaqiin muiden mukana. Japanin Nikkei luistelee jo kohti joulukuun pohjaa.

Tuloskauden pohistessa kuumana yksittäisten yhtiöiden erot ovat toki huimia, joten indeksit eivät kerro aina paljoa niiden kurvailuista. Valtaosa osakkeista kuitenkin liikkuu aika lailla indeksin mukana. 

https://www.tradingview.com/symbols/NASDAQ-OMXH25/

https://www.tradingview.com/symbols/INDEX-DAX/

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=FX%3ANAS100

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-NI225/

Jenkkikorot ovat olleet laskussa jo jonkin aikaa. Osakesijoittajalle korkojen liikkeillä on merkitystä markkinaindikaattoreina. Jos korot painuvat alas, suhdanne menee sinne myös. Ja pitkien korkojen kohdallahan lasku alkoi samaan aikaan kuin pörssien sukellus, syksyllä, eikä korkojen laskumarkkina ole teknisen analyysin mukaan ohi vielä aikoihin. Odotan korkojen tulevan alas koko helmikuun.

Osakkeet tosin tapaavat pohjata selvästi ennen korkomarkkinoita suhdanteen kääntyessä. Mutta se ei ole akuutti murhe. Jos korot sukeltavat nyt, osakkeet tekevät samoin.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-US10Y/

Dollari on hinkannut paikallaan euroa vastaan, mutta kp-trendi on nyt pulkassa eli dollari vahvistumassa muutamaksi kuukaudeksi kuten jo aiemmin sanoin. Taite tapahtuu hitaasti, mutta ottanee muutaman viikon päästä reilummin vauhtia. Ensi viikolla euro tosin vielä vahvistunee, mutta seuraavasta lyhyestä trendistä alas alkava liike saattaa olla yllättävän kiivas viime kuukausien mateluun verrattuna. Siten signaloi TA:ni.

https://www.tradingview.com/symbols/EURUSD/

Öljyyn, joka liikkuu identtisesti muiden instrumenttien kanssa, pätevät samat sanat kuin osakkeisiin. Volatiliteetti on kasvanut ja kp-trendi tekee taitetta. Öljy on hyvä talous- ja markkinaindikaattori, joka seilaa finanssimarkkinoiden elimellisenä osana - hyvänä sellaisena kokonaisuuden hahmottamisen kannalta.

Öljyalan analyyseja on sen liikkeitä ymmärtääkseen turha vilkaistakaan. Viime kuukaudet todistavat harvinaisen jäännöksettömästi, kuinka tarkkaan suhdanne- ja sentimenttiriippuvainen öljy seuraa muuta markkinaa, puuhatkoon saudit ja putinit mitä parhaakseen näkevät.

https://www.tradingview.com/symbols/USOIL/

Kaikki viittaa siihen, mihin olen pitkän aikavälin analyyseissani tähdännyt jo toista vuotta: saamme vielä yhden reippaasti putoavan kp-trendin laskumarkkinan loppuun. Arvioin jo ajat sitten laskumarkkinan päättyvän tänä keväänä. Se alkaa olla käsissä, joten tämä putoava kp-trendi olisi toteutuessaan viimeinen eli muodostaisi päättärillään pitkän trendin taitteen.

Kp-trendin käänne saattoi jo tapahtua, muttei välttämättä. Tässä vaiheessa pitkää trendiä kp-trendit ovat sitkeitä, eli ne höyläävät usein huipun tai pohjan tuntumassa useita viikkoja. Muutama saattaa olla jäljellä, mutta kaukana alaslähtö ei enää ole.

Jos se toteutuu vähänkään odottamassani muodossa, pitkä ennusteeni on pitänyt kutinsa. Tietysti sen voisi rikkoa laskumarkkinan jatkuminen vielä pidempään, mutta ynnäilen sitä tuonnempana jos siltä vaikuttaa. Joka tapauksessa, jos nyt kiskaistaan vähänkään reilummin alas useampi viikko, katson osuneeni tarkkuudella, josta kannattaa vähän maksaakin Pörssihaukan asiakkaana.

Uusille lukijoille muistutan, että tein analyysin odottavasta laskumarkkinasta jo vuodenvaihteessa 2018, ja ennustin jo tuolloin kunnon rytinää syksyksi. Kesällä, kun markkinoilla vallitsi nousun rauha ja euforia, lupasin vielä lopettaa markkina-analyysit, ellei näin kävisi - mutta rytinä todella tuli vuoden lopussa.

https://www.piksu.net/artikkeli/n%C3%A4in-k%C3%A4y-ylikuumentuneelle-p%C3%B6rssille-historian-perusteella

Valtavirran analyytikothan odottivat vielä syyskuussa pörssien nousun jatkuvan, ja lokakuun pudotuksenkin he tulkisivat tilapäiseksi notkahdukseksi, jonka jälkeen rykäistään uusille huipuille. Itse odotin laskun jatkuvan alkuperäisen arvioni mukaisesti. Yksi hyvän analyytikon merkeistä on, ettei hän vekslaa näkemyksiään yhtä soittoa. 

Joulupaniikin taittuessa povasin nousevan kp-trendin yllättävän monet voimallaan ja kestollaan. Konsensus tuijotti VIX-indeksin hurjaa huippulukemaa ja odotti volatiliteetin jatkuvan samanlaisena. Minä odotin sen rauhoittuvan useaksi viikoksi. 

https://www.tradingview.com/symbols/CBOE-VIX/

Mutta VIX ei pysy ikuisesti paikoillaan, kuten yleensäkään markkinat. Se alkaa kiihtyä, vaikka vielä muutama viikko siihen saattaa kulua. Trumpin ja Kiinan yhä jatkuva nokkapokka antaa siihen fundamenttisyytäkin.

Kun VIX pääsee vauhtiin, markkinat kautta linjan ottavat kyytiä. Ja siinä tapauksessa koko ennustepakettini sinetöityy.  En sitä näe tarpeelliseksi muutella näillä tiedoilla.

Jos viimeinen kp-ropsaus nyt toteutuu, saattaa se kestää kohtalaisen kauan. Se on aika ominaista pitkän trendin taitteessa kp-trendeille. Ja monen viikon matalalento kiskoo taas markkinoiden ja analyytikojen mielialat kellariin. Sekin on ominaista laskumarkkinan pohjalle.

Näitä perkaan jo jokseenkin varmasti sijoittajasivustollani Pörssihaukassa. Sivusto on jo olemassa, mutta vaatii teknistä viimeistelyä. Se on ollut hiukan työläämpää kuin odotin, kun on mietittävä ja hiottava asiaa jos toista. Mutta onneksi markkinat ovat nyt liikkuneet hitaammin kuin syksyllä, ei ole niin hengenhätä kiusannut.

Yhden markkinakatsauksen vielä ehtinen Piksuun tehdä, mutta parin viikon päästä se ilmestyisi jo Pörssihaukassa. Se on tavoite.

Maailmantalouden avaimesta Kiinastakin olisi kiintoisaa analysoitavaa niin teknisesti kuin fundamenttien kannalta, mutta taidan jättää jo Pörssihaukkaan.

Hyvää viikonloppua!

Kommentit

Comment: 

sen laskun tulla takaisin.

Oma salkku enää ~3-5% ATH luvuista niin indeksoidusti kuin absoluuttisesti.

Jos ennusteesi toteutuu, että lasku alkaa piakkoin jo päästään melko lähelle joulukuun pohjia, niin tilaan palvelusi.

P.S. Oma ostoslistani on tässä:

ROK 150$

DIS 110$

MSFT 92$ (nostin tuota roimasti, koska kovat investoinnit vääristävät P/E ja P/FCF lukuja. P/OCF luotettavampi, joka olisi tuolloin 15 paikkeilla)

Epiroc 71SEK

APH 73$ (pieni lisäys nykyiseen positioon)

CNI 72$ (pieni lisäys nykyiseen positioon)

Myös BDX kiinnostaisi, mutta markkinat hinnoittelevat sitä adjusted tarinoiden perusteella (jos ymmärrät mitä tarkoitan). ERIE:kin löytäisi tien salkkuun, mutta yli P/E 20 en siitä viitsi maksaa. Nykyinen hinta vaikuttaa kuplalta. Muita osakkeita ei ole oikein iskenyt silmään.

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Ymmärrän turhautumisesi, ja tietysti olen hiukan itsekin huolestunut, tai ainakin olin, että joko jouluna ne pohjat kirkkaasti tehtiin ja laskumarkkina päättyi siihen. Saattaa toki olla, että joissain indekseissä näin käykin, olihan sukellus aika hurja, mutta siinäkin tapauksessa kyllä kp-trendi alas vielä nähdään aika reippaana versiona.

Ihme on, jos ei. Tämä on tietysti herkullisen haastava tilanne oman ennusteeni lisäksi koko trendisysteemini kannalta. Jos vielä näemme havainnollisesti, että ne kp-trendit toimivat kuten olen kuvannut ja jo nähty kirkkaasti viime kuukausina, jokainen tajunnee markkinajärjestelmän hyödyntämisen potentiaalin sen pääpiirteissään hallitseville.

Ja sen, että siihen perustuvat arviot voivat osua ällistyttävän hyvin TA:n hallitseville. Eikä sillä ole onnen kanssa mitään tekemistä enempää kuin sillä, että Leo Messi osuu kohtalaisen usein laukauksillaan maalitolppien väliin.

Markkinoiden liikkeet osaavat olla ajoittain tuskastuttavan hitaita. Mutta kuten olen alusta asti korostanut, trendeillä on kestonsa, ja tietyissä pitkän trendin vaiheissa kp-trendit liikkuvat puuduttavasti paikkoja odottavan kannalta. Kuten nyt sinun kytätessäsi ostoja. Ja sama pätee itseenikin.

Mutta jos maailmankirjat eivät ole aivan sekaisin, se kp-trendi alas tulee kohtalaisen reippaana. Trendit itsessään eivät varmasti katoa, mutta ajoitus ja mitta ovat aina ongelma analyytikolle. Tässä vaiheessa vaatii sitkeuttä ja luottamusta odottaa sitä viimeistä rykäystä. Toisaalta jos se nyt tulee, niin uskaltanette luottaa arvioihini kohtalaisen hyvin jatkossakin.

Mutta jo tiettyjen teknisten reunaehtojen vuoksi pidän siis aika varmana, että alas tulleessaan kp-trendi on kohtalaisen pitkä ja syvä. Tietyt pitkät indikaattorit eivät ole vielä niin syvällä kuin normaalisti laskumarkkinan pohjassa. Ja VIX vielä villiintyy, se on varmaa, eivät sen indikaattorit koskaan pysy kellarissa kauan. Nämä asiat oppii kyllä vuosien TA-kokemuksella.

Muutama indeksi ainakin tehnee uudet pohjat joulua alempana. Nikkein ja Daxin kohdalla pidän sitä melko salettina. Tuskin ne kaksin jäävät.

Yksittäisten yhtiöiden kohdallahan tilanne on aina kysymysmerkki suhteessa indekseihin, mutta ainakin sykliset liikkuvat yleensä niiden mukana. Aion ottaa jonkin verran aktiiviseen seurantaan sekä isoja suosittuja että asiakkaiden toivomia yksittäisiä yhtiöitä, ellei toiveita tule aivan tolkuttomasti. Jonkin verran ainakin resurssien mukaan.

Noita sinun yhtiöitäsi voisin seurata jo siksi, että aktiivisena lukijana ja kommentoijana olet varmasti ollut avuksi palveluni markkinoinnissa. Kun olet noin kokenut ja pätevä vielä näissä hommissa.

Epirocin historia on tosin teknikon kannalta kovin lyhyt, vaikeuttaa arvioita. BDX on liian kallis makuuni. Erie tulee vielä varmasti alas, reippaastikin teknisin perustein, mutta tuleeko satkun nurkkaa on toinen asia.

Mutta aika lailla indeksien mukanahan nuo ovat liikkuneet useimmat yhtiösi. Joten malttia vain, kp-trendi tulee alaskin, ja VIX antaa kaikille vauhtia voimaantuessaan.

Ja Pörssihaukasta saatat löytää uusia osaketuttavuuksia, vaikka oma haarukkasi todella leveä onkin. Aion perata yhtiöitä luokkaa yhden per viikko, ja avaussatsissa jo on parikymmentä, ne saattavat olla tosin usea sinulle tuttuja. Mutta ajan mittaan varmasti tulee sinullekin oudompia tuttavuuksia.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.