Markkinakatsaus: Keskipitkä nousu lähestyy ylikypsyyttä

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Kohtalaisen hyvin piti kutinsa toistaiseksi viikon takainen arvioni, että lähiviikot mennään hiljaiseloa markkinoilla. Yhdysvalloissa kurssit yhä nousivat, ja tekniseltä kannalta se onkin virkeämmässä kunnossa kuin useimmat markkinat. Fundamenttiselityksestä käy ainakin keskuspankin ilmoitus koronnostojen päättymisestä.

Korkosykli on siis taittunut, kuten oli odotettavaa siitä asti, kun korot lähtivät markkinoilla laskun. Taas kerran saimme todisteen, että korkomarkkinat ovat todella tehokas ennustaja, markkinoiden kuninkaallinen sektori. Keskuspankkiirit saavat höpistä sitä tai tätä, mutta jos korot alkavat liikkua vahvasti suuntaan tai toiseen, niin kohta tulee perässä keskuspankki. 

Tällä on tietysti vaikutuksensa kautta maailman. Etenkin kehittyvät taloudet ovat hyvin riippuvaisia Fedistä dollaripohjaisten lainojen ja valuuttojensa liikkeiden kautta, joten sielläkin huokaistaan nyt syvään tyytyväisyydestä. Tulevatko ohjauskorot alas, riippuu suhdanteen kehityksestä, mutta ainakaan jenkkikorkojen markkinapohjat eivät ole likikään pohjaa teknisen analyysin mukaan.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-US10Y/

Eivätkä US-korot riehaantuneet kuin lyhyeen nousuun tammikuun osakerallissa, joten korkomarkkinat eivät odota hurjaa kasvupyräystä Yhdysvaltoihin. Toisaalta on hyvä tietää, että korot yleensä pohjaavat paljon myöhemmin kuin osakkeet suhdanteen taittuessa, yleensä kuukausien viiveellä. Korkomarkkinoilla on indikaattoriarvoa, aika laillakin, mutta niiden lukeminen on todellisen spesialistin hommaa osakemarkkinoiden kannalta.

Euroopassa osakkeet kitkuttelivat kapeassa haarukassa suunnaten jo alas. Pitkien indikaattorien perusteella laskumarkkina ei ole Euroopassa vielä ohi, joskaan pudotuksen merkittävä syveneminen edellisistä pohjista ei ole erityisen ilmeistä. Mutta kunnon paniikissa sekin onnistuu varmasti.

Teknisesti tilanne on Euroopassa hyvin samanlainen kuin keväällä 2016. Takana oli kova talvipudotus kuten nyt joulukuussa, ja sen jälkeen ponkaissut pitkä tasainen keskipitkä nouseva trendi. Tuolloin se kesti helmikuun alusta huhtikuun alkupuolelle, pari kuukautta. Tämä päti myös Helsingin pörssiin kuten tavallista.

https://www.tradingview.com/symbols/FX-EUSTX50/

https://www.tradingview.com/symbols/OMXHEX-OMXH25/

Historia ei toista sellaisenaan useinkaan itseään, mutta hyvää osviittaa se tapaa antaa, kunhan sitä ei käytä ainoana välineenä. On erittäin ilmeistä, että tämä nouseva keskipitkä trendi ei kestä ainakaan kauemmin kuin edellä mainittu. Kp-indikaattorit ovat jo ylärekisterissä tai ainakin aivan sen huulilla, joten nousu alkaa ylikypsyä. Yksittäisten osakkeiden kohdalla tilanne saattaa toki olla hyvin kirjava.

VIX kasailee yhä voimiaan. Sen kp-indikaattorit ovat yhä alarekisterissä, mutta sieltä ne taas nousevat ja puskevat toiseen laitaan. Siihen suuntaan liike alkaa tihentyä ilman ihmettä viimeistään tämän kuun loppupuolella.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-VIX/

Itse en ostoja tee ennenkuin VIX kiskaisee kunnolla. Sijoittaminen vaatii toisaalta malttia, toisaalta nopeutta. Tilanteita on maltettava odottaa, mutta toimittava tilaisuuden tullen äkkiä. Markkinapaniikit eivät ikuisesti kestä, mutta ne tulevat ennen pitkää. Ne ovat ostajan ainoat alennusmyynnit.

Kommentit

Comment: 

näet jenkkien tilanteen? Siellä fundapohja on ainakin parempi kuin Euroopassa ja tuloskasvu näyttäisi vielä jatkuvan ohjeistusten perusteella, mutta onko selvempää laskua tiedossa? Jos kauppasota ei pahene, niin jenkeissä ei varmaankaan mennä joulun pohjien alapuolelle.

Comment: 

Se on vähän kaksipiippuinen juttu. Jenkkien talous on paremmassa hapessa ja saattaa pysyä verrattuna Eurooppaan, mutta indeksitasolla osakkeet eivät edelleen ole halpoja. SP500 P/E-luku on yhä n 20 ja se on korkea indeksille

http://www.multpl.com/

Osakekohtaiset erot ovat suuret, mutta monet isot teknot ovat yhä kalliita niin fundapohjalta kuin TA:n kannalta. Kun nyt vaikka ROK on luupissasi, ja miksei omassanikin sopivaan hintaan, niin en hätäilisi. Lyhyet indikaattorit ovat tulossa jo sillä alas, ja 180 taalan testi ei kestänyt hetkeäkään kun sukelsi alas. Eipä sitäkään halvaksi voi vielä kehua tässä kohtaa.

Odottaisin viikkoindikaattorien tuloa alas kuten aina teen, nyt ne ovat ylätapissa. Yhtiöittäin tilanne voi vaihdella. 

Comment: 

ottaa huomioon, että pelkästään Amazonin takia S&P500 P/E on niin korkea. Jos sen poistaisi, niin P/E putoaisi 80*3.1% eli 2.4 pisteellä. 17.6 P/E ei kuulosta enää kalliilta.

P.S. Olen vasta viime aikoina alkanut ymmärtämään FAANG ja MAGA osakkeiden potentiaalin. GOOGL on alkanut kovasti kiinnostamaan ja nykyinen hinta ei ole mitrnkään kallis ottaen kasvupotentiaalin huomioon. (Taitaa muuten kassavirtaperusteisesti olla arvostuksessa Wärren kanssa samalla tontilla.)

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Amazon painaa tosiaankin rajusti, ja on minusta edelleen päättömän hintainen. Ja kohtuuhintaisia osakkeita on jo. Mutta on hintaviakin, USA:ssa ainakin, jos muuallakin (Wärre on tosiaan kroonisesti ylihintainen valtaosan aikaa.)

Mutta en ostaisi vielä Rokia enkä Microsoftia, jo siksi että paljon halvempia saa muualta. Ruotsissa on ihan naurettavan hintaisia osakkeita jo. 

Comment: 

Mielenkiinnosta kysyisin, että mitä yhtiöitä katselet Tukholmasta? Itselläni siellä on muutama seurantaposio, mutta olen aian avoin laajentamaan listaa

Comment: 

Kiitos, mulla on paljon ruotsalaisia osakkeita salkussa ja lisää tähtäimessä. Tilanne on kuitenkin se, jos olet uudempia lukijoita, että olen ihan lähiaikoina, siis muutaman viikon sisään, avaamassa sijoituspalvelun/nettilehden nimeltään Pörssihaukka, se on maksullinen mutta minusta edullinen, vuosimaksu 59 e sis alv, mahdollisesti lyhyemmätkin tilausjaksot tulevat kyseeseen hitusen suhteellisesti kalliimmalla tietenkin, täytyy sitä vielä pohtia.

Mutta siellä perkaan näitä yhtiöitä ison pinon, minulla on jo muutamia valmiita mallisalkkuja tehtynä analyyseineen, ja arvioita ja markkinatilannesuosituksia tulee viikottain, ja materiaalia kaikkiaan päivittäin. Se on yhden miehen yritys, mutta olen kova painamaan hommia ja 30 v toimittajan kokemuksella tekstiä tulee kyllä riittävästi laadusta tinkimättä. Ja liki 20 v sijoittajakokemuksella tietty.

Mutta ymmärtänet, että tässä vaiheessa jätän vihjeet sivustolleni. Siellä niistä ei tule pula. Tervetuloa asiakkaaksi!

Comment: 

..mutta aina kannattaa kysyä:). Kireitä siimoja sivustolle ja sinulle!

p.s aloitteleva seuraaja ja potentiaalinen asiakas

Comment: 

Aina kysyä kannattaa - ja kirjoitan kyllä Piksuun sinne asti kun avaan puljuni, ja varmasti poikkean täällä myöhemminkin.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.