Markkinakatsaus: Kauppasotaa ei noin vain katkaista

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Arvioin jo joku aika sitten, että saatamme olla laskumarkkinassa. Näkemys on vain vahvistunut viime päivinä. Pitkät indikaattorit ovat niin jyrkässä laskussa, että niiden taittuminen nousujohteisiksi ei onnistu vielä kuukausiin ilman ihmettä. Fundasyitä ei tarvitse kaukaa etsiä. Yhdysvaltojen pörssin ylikuumentuminen ja kauppasota riittävät mainiosti. Edellä mainittua syytä rummutin pitkin syksyä, joten ei tilanne minulle mitenkään yllätys ole, ei tietysti Trumpin kauppapolitiikkakaan.

Kauanko lasku kestää, mahdoton sanoa tässä vaiheessa, mutta matalapaineessa mentäneen seuraaville lumille asti. Laskumarkkinan normaali kesto on vuoden verran, mutta aina se ei tule täyteen. Alle puolella vuodella harvoin selvitään, ja kun pudotus alkoi helmikuussa, niin laskennallisesti ennen syksyä ei nousutrendiä kannata odottaa. Ja onhan välissä kesä, joka on tavallisestikin heikkoa aikaa pörsseissä, ja romppjen luvattua aikaa on syys-marraskuu. Ostoksille ei kannata kiirehtiä.

Oleellinen kysymys on tietysti kauppasodan kesto ja intensiteetti. En ole yhtä optimistinen kuin LähiTapiolan ekonomisti Hannu Nummiaro alla olevassa jutussa. On varmasti totta, että Yhdysvallat ja Kiina hakevat jo nyt tai piakkoin neuvotteluratkaisua kiistaan, koska se käy molemmille kalliiksi. Mutta en rinnasta itse tilannetta Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean vastaavaan skismaan, joka päättyi sujuvasti jälkimmäisen myönnytyksiin.

Kiina on asemaansa mustasukkaisesti varjeleva suurvalta ja Yhdysvaltojen strateginen kilpailija, ei sen turvallisuusvasalli kuten Etelä-Korea. Kiinan talousmuskelitkin ovat eri luokkaa. Xi ei varmasti halua näyttää heikolta haalittuaan juuri itsevaltiuden. Arvovaltakiistoilla on aina roolinsa konflikteissa, ja nämä kaksi ovat sen suhteen varmasti pahimmasta päästä.

Toki Xi haluaa lopettaa kalliin rähinän, mutta eivät tavallisetkaan sodat hetkessä haihdu, koska niiden takana olevia poliittisia kiistoja ei tuosta vain ratkaista. Sama pätee kauppasotiin. Ja jos Xi antaisi Trumpille helpon makuisen voiton, saisi hän kuunnella kasvavia vaatimuksia tuon tuosta.

En tosin tiedä, mitä Trump oikeastaan tavoittelee. Tullithan ovat painostusta, mutta mitä hän Kiinan haluaisi tarkkaan ottaen tekevän? Julkisuuteen annetut kommentit täytyy ottaa suolan kanssa tällaisen pelurin kohdalla. Joka tapauksessa vaatimuslista on varmasti kova, kun katsoo pelkästään hänen taloustiimiään. Sen kauppapoliittinen napa on Peter Navarro, jonka kuuluisin teos Death By China jo kertoo aika lailla hänen linjastaan.

Kunnon kauppasota on helppo aloittaa mutta paljon vaikeampi lopettaa. Tämä näyttää samalta kuin Yhdysvaltojen ristiretki Japania vastaan 1980-luvulla. Tuolloin Japani oli nouseva talousmahti, joka Yhdysvalloissa nähtiin työpaikkojen ja tulevaisuuden uhkana. Japanista tuli Yhdysvaltojen ykkösvihollinen romahtaneen Neuvostoliiton sijaan kuten nyt Kiinasta. Japanilaisten pelättiin valloittavan maailman. Protektionistisia toimia kasattiin pitkään ja monipuolisesti.

Tänään hurjat syytökset kuulostavat huvittavilta, mutta Japani teki myönnytyksiä välttääkseen kauppasodan laajenemisen. Taloussuhteet vakaantuivatkin, ja ne ovat pysyneet sellaisina kahdenvälisen kaupan epätasapainosta huolimatta. Varmasti näin käy Kiinankin kohdalla, mutta en pidättele henkeä sitä odotellessani.

Japanin kohdalla sopu vaati vuosia sopimusten viilaamista. En ymmärrä, millä opilla se sujuisi tässä riidassa nopeasti, koska mistään pikkupähkinöistä ei tapella. Japanin asemaan vaikutti sekin, että maa oli jo tuolloin Yhdysvaltojen sotilasliittolainen, toisin kuin Kiina. Japanilaiset halusivat miellyttää Ronald Reagania.

Trumpilla ei tätä etua ole. Xi on valtaoikeuksien laajuuden ansiosta maailman mahtavin ihminen. Hänen ei tarvitse miellyttää ketään. Ja aika varmasti Trumpin jyräävä ja muita nolaava tyyli ärsyttää häntä, mikä ei sovintoa helpota.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.