Markkinakatsaus: Kaikki bileet loppuvat joskus

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Olen muutaman viikon odottanut VIX:in kiskaisevan päälle 20 pisteen lähiviikkoina, ja pari kertaa se on lupaavasti kierroksia ottanut, mutta noita lukemia se ei vielä hätyytellyt. Mutta eipä tässä kiire. Jos perusanalyysini laskumarkkinasta tai ainakin rajusta korjausliikkeestä kevääseen mennessä toteutuu, aikaa on vielä vaikka lampaiden sitä märehtiä.

Pitkät markkinaindikaattorit liikkuvat hitaasti, aivan kuten markkinoiden isot liikkeet. Ja pelkoindikaattorit ovat nousussa, etenkin VIX. Ei sitä tosin suoraan sen kurssista näe ilman teknisen analyysin välineitä. On aika ihme, ellei ensimmäinen tuhdimpi rysäys tule syyskuun loppuun mennessä.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-VIX/

Paniikit ovat aina rajuja ja nopeita, mutta jos niihin osaa varautua, hyötyy niistä. Ensin Facebook ja nyt Turkin liira muistuttivat taas kerran, miten mielialat markkinoilla vaihtuvat sekunnissa euforiasta hysteriaan. Turkki on oikeasti jo isohko pesäke, sieltä on tulossa kovia luottotappioita, ja paikalliselta vaikuttavat pankkikriisit tuppaavat leviämään herkästi, kuten vaikka Aasian valuuttakriisi todisti.

Turkin tuskaa ei helpota, että Trump vain lyö lisää löylyä tunkemalla sille lisää pakotteita. Yleensä rajat ylittäviä kriisejä hoidetaan yhteistyönä, mutta talouspoliittisesti kokematon ja kaikkia konventioita pakkomielteisesti vastustava Trump kulkee tässäkin omia latujaan. Hän pitää itseään ja Yhdysvaltoja haavoittumattomana. Saattaa vielä narsisti saada kipeän oppitunnin.

Toisaalta, jos olen väärässä ja nousumarkkina on jatkuakseen, niin se selviää mielestäni samaiseen syyskuun loppuun mennessä. US-indeksit koputtelevat huippujaan, joten niiden yli olisi päästävä aika nopeasti. Laskumarkkinoille on tyypillistä käydä huippuja testaamassa jopa joitakin kertoja, mutta jos yli ei ole asiaa, niin ennen pitkää rytisee. Näin kävi edellisessä laskumarkkinassa, joka alkoi 2015. Toki huippujen hierominen voi viedä kuukausia.

Aika moni arvioistani on kuitenkin pitänyt kutinsa. Sanoin jo talvella dollarin heikentymisen päättyneen, ja vahvistunut se on sieltä asti taas vaihteeksi reipasta kyytiä.

https://www.tradingview.com/symbols/EURUSD/

Samoin osui toistaiseksi ennusteeni USA:n pitkille koroille – ne eivät ole menneet entisen huipun yli noin kolmen prosentin yieldistä. Ja etenkin pitkiä trendejä ennustavat kuukausioskillaattorit ovat laskussa.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-US10Y/

Korkoero lähti hetkeksi nousuun, mutta nyykähti kohta taas alas. Se seuraa aika uskollisesti markkinoiden liikkeitä. Kun optimismi kasvaa, VIX laskee ja osakkeet ja pitkä korko taas nousevat, ja toisinpäin.

https://fred.stlouisfed.org/series/T10Y2Y

Minulla ei mielestäni ole pakkomiellettä laskumarkkinasta, mutta kovin monet oireet vain viittaavat siihen. Nousut eivät kestä mittaansa enempää, eivät myöskään reaalitalouden huippusuhdanteet. Turkki todistaa, kuinka käy jos kasvua dumpataan keinotekoisesti tarpeeksi kauan. Noutaja tulee joko rajujen koronnostojen tai inflaation muodossa.

Globaaleja riskejä ei ole vaikea luetella: kauppasodat, dollarin vahvistumisen luomat ongelmat kehittyvien talouksien velkaisille yrityksille (Turkissa rytisee jo), inflaation kiihtyminen, rahapolitiikan kiristyminen USA:ssa.

Kaikki bileet loppuvat joskus. Vain kova pysyvä tuottavuuden kasvu voi pitää reaalitalouden pitkiä aikoja monen prosentin kasvussa, eikä se ole tavallista kehittyneissä talouksissa. En näe Trumpin talouspolitiikan tarjoavan aineksia kuin suhteellisen lyhyisiin dopattuihin pyräyksiiin.

Osakemarkkinoiden piilotettua heikkoutta todistaa, että nousut ovat kapealla yhtiöpohjalla. Uusia huippuja tekevät suhteellisen harvat osakkeet. Tähän ovat kiinnittäneet huomiota muutkin, vaikka nyt Morgan Stanley. Joten jos perusanalyysini pettää, tekee se sen arvovaltaisessa seurassa.

https://www.marketwatch.com/story/morgan-stanley-sees-two-broken-legs-fo...

 

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.