Markkinakatsaus: Käsissä totuuden hetket

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Huulilla ollaan. Jenkki-indeksit koputtelevat huippuja, ja päällisin puolin hätää ei ole. Oskillattorit ovat kuitenkin yliostettuja niin päivä- kuin viikkotasolla, joten korjauksen pitäisi tulla ihan näinä päivinä, siis ainakin lyhyen korjauksen. Oleellista silti on perusanalyysini kannalta, että VIX:in pitäisi kiskaista kuukauden sisään tuhdisti ennnusteeni mukaan, eikä lystin pitäisi siihen jäädä, vaan lisää hermoilua olisi tultava pitkin talvea.

Jos ennuste on metsässä eli nousumarkkina jatkuu, niin oskillattoreista piittaamatta indeksien pitäisi puskea iloisesti rallatellen uusia huippuja vinhaa tahtia. VIX on kyllä teknisin perustein edelleen nousussa, joten aikatauluni voi vallan hyvin pitää. En siis lyö hanskoja tiskiin ainakaan ennen kuin VIX on loikkansa tehnyt, katsotaan mihin se johtaa ja koska toteutuu. Jos se ei riehadu syksyn mittaan, tämä markkina-analyytikko luiskahtaa toisella alalle tai ainakin pitkälle jäähylle. Mutta VIX ole koskaan jättänyt yhteen kunnon piikkiin vuodessa, joten luotan yhä historiaan.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-VIX/

Samaan aikaan monessa muussa pörssissä on rytissyt että korvissa vinkuu. Laskumarkkinassa tai sen rajalla horjutaan Kiinassa, Italiassa, Etelä-Koreassa, Espanjassa, Brasiliassa…

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-SHCOMP/

https://www.tradingview.com/symbols/MIL-FTSEMIB/

https://www.tradingview.com/symbols/BME-IBC/

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-KOSPI/

https://www.tradingview.com/symbols/BMFBOVESPA-IBOV/

Ja korkoero huventuu edelleen. Pitkän aikavälin kasvu- ja inflaatio-odotuksia heijastavan kymmenvuotisen bondin korko sahaa osakekurssien tapaan viikon pari ylös, toiset alas, mutta 3 prosentin yieldin päälle ei ole ollut asiaa. Taas korko retkahti 2,8 prosentin pintaan.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-US10Y/

Lyhyt korko pysyttelee ylhäällä, jos ei tosin kapua sekään vauhdilla. Mutta korkoero pysyy kapeana, ja oma odotus on, että VIX:in vauhkoontuessa syyskuun loppuun tai viimeistään lokakuun alkupuolella, pitkät korot niaavat kunnolla osakkeiden kanssa.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-US02Y/

Saksan pitkä korko, joka heijastaa euroalueen odotuksia laajemminkin, on sukeltanut pörssien korjausliikkeen alusta asti. Ja se on tullut alas todella paljon, suhteessaan enemmän kuin Dax tai Eurstoxx.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-DE10Y/

Jos tässä kaikessa on kyseessä vain tekninen korjausliike ylikuumentumisen seurauksena, niin osakerallin pitäisi tosiaan jatkua hektisenä USA:ssa ja liikkeen tarttua muihinkin markkinoihin. Ei nimittäin ole tavallista, päinvastoin, että USA porskuttaisi aivan yksin muiden taantuessa. Jonkin aikaa se sitä usein tekee, isojen trendien lopussa, koska varovaisuus ajaa sijoittajat dollarin ja jenkkimarkkinoiden helmoihin.

Mutta ison uuden osakerallin tapauksessa pitkien korkojen ja raaka-aineidenkin pitäisi lähteä jälleen kohti taivasta. Enkä näe siitä merkkejä.

Viittasin viikko sitten keskustelussa yhteen mahdolliseen kriisin aiheuttajaan Italiaan, joka on käytännössä ainoa potentiaalinen eurokriisin auki repijä, eikä valitettavasti mitenkään huono kandidaatti. Italian korot ovat taas vahvassa nousussa, tuommoinen päälle 3 prosentin korko on aika kova taso maalle, jonka hallitusta ei kiinnosta kuin rahan törsääminen ja verojen laskeminen.

https://www.investing.com/rates-bonds/italy-10-year-bond-yield

Velkaa on pitkälle päälle 100 % bktsta, ja hallitus haastaa EU:n kanssa riitta joka raossa. Ulkomaiset sijoittajat myyvät lainoja, joten riskit kasautuvat maan omille pankeille. Velkainen maa, velkaiset pankit: klassinen finanssiaikapommi.

Euroalueella on vakuutus, EKP:n velkojenosto-ohjelma, joka suojaa markkinapaniikeilta, kun EKP tulee hätiin isolla singolla. Mutta se ei kaiva tussaria ehdoitta, vaan vaatii budjettikuria. Joten pyssy saattaa toimia huonosti tämän populistiporukan kohdalla. Italia on tehnyt selväksi, että nykyhallitus ei marssi EKP:n tai EU:n pillin tahdissa, eikä pidä edes eurossa pysymistä prioriteettina, päinvastoin.

Saattaa puskea kylmän hien sijoittajien otsalle vielä, jahka Salvini pääsee aukomaan isoa ja itsevarmaa suutaan. Kuten Turkki osoitti, markkinat voivat menettää hermonsa todella äkkiä ja kovaa. Näin kävi eurokriisin rajuina hetkinä, kun Berlusconi kokeili samaa metodia.

Pitkien indikaattorien perusteella Italian korko jatkaa nousuaan. Jos VIX odotukseni mukaisesti kiskaisee syksyn pimetessä, puheet Italiasta ja eurokriisistä leviävät taas talouslehtien etusivuille kuin kulovalkea. Ja sovitteluhalu siellä päässä ei vaikuta järin suurelta, lievästi sanottuna.

Kommentit

Comment: 

Kyllä Suomi rientää apuun.

Comment: 

Hassua kyllä setä Donald on luvannut ostaa Italian velkoja auttaakseen hienoja herroja, hän kun niin tykkää noista naz(ionalist)eista, etenkin Salvinista. Miten mahtaa USA:n perustuslaki mahdollistaa ao operaation sitten. No eipä se Trumpia kiinnosta sen puoleen mitä lait sanovat, mutta joku America First-äänestäjä saattaa ihmetellä, missä päin Yhdysvaltoja on Italian osavaltio?

Comment: 

Ainakin Rooma löytyy Georgiasta.

https://en.wikipedia.org/wiki/Rome,_Georgia

wink

Comment: 

Johan siinä onkin varmasti peruste Trumpille - Rooma kuin Rooma.

Comment: 

ei ole kunnon laskua tullut vieläkään. Pelkästään 10% laskulla pääsis jo ostoille.

Comment: 

Tai sit koko lasku on viä tekemättä.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.