Markkinakatsaus: Kääntyihän se keskipitkä trendi alas

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Säännöllisesti markkinakatsauksiani lukeneet tietävät käyttämäni peruskäsitteet, joista oleellisimpia on keskipitkä (kp) trendi. Se on markkinoiden liikkeille ominainen valtaosin 3-12 viikkoa kestävä yhdensuuntainen liike, joka sisältää tietenkin eriasteisia päiväkohtaisia nykäyksiä vastakkaiseen suuntaan. Joskus kp-trendejä on aika vaikea lukea kurssidatasta, vaikka ne kyllä mielestäni sieltä aina löytyvät. Pörsseille on ominaista sahata erimittaisina trendeinä, ja nyt tämä kp-trendien liike on ollut vaihteeksi todella selvästi havaittavissa vaikkapa SP500:sta. Sama kehitys näkyy toki muissakin instrumenteissa.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=SP:SPX

Kuten pari viikkoa sitten arvioin, nouseva kp-trendi oli kasassa ja lasku edessä. Se oli oskillaattorien perusteella odotettavissa sillä oletuksella, että matalapaine pörsseissä jatkuu, eikä tuo muutaman kuukauden kestänyt nousu muutu uudestaan vahvaksi nousumarkkinaksi. Näin kävi, alas on taas sujuteltu reippaasti, ja VIX puikkasi jo 20 pinnan tuntumaan.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-VIX/

Jo aikaisin talvella tekemäni perusanalyysi on osoittautunut oikeaksi. Kun ylikuumentunut osakemarkkina poksahti helmikuun alussa, seurasi sitä jo kohta puoli vuotta kestänyt vaisu kurssikehitys. Isot indeksit ovat olleet korjausliikkeessä sieltä asti. Vain Nasdaq on tehnyt tänä aikana pienen uuden huipun, ja sekin on perustunut kapeaan valikoimaan osakkeita. Uusia vuodensisäisiä pohjia on kolme kertaa enemmän kuin uusia huippuja, ja tämän nousuaan jatkavien osakkeiden pieni määrä näkyy varmasti jokaisessa vähänkään leveämmässä salkussa. Tähän kiinnittävät tietysti jo huomiota talouslehdetkin.

https://www.marketwatch.com/story/the-stock-market-is-days-away-from-setting-a-bearish-record-2018-06-28

https://www.nasdaq.com/aspx/52-week-high-low.aspx

Tämä ei sinänsä ole vielä kovin dramaattista, jos kohta yksittäisten osakkeiden kohdalla montut ovat syventyneet aika vauhdikkaastikin, myös indeksitasolla poikkeuksellisen hyvin pärjänneessä Suomessa. Monet sykliset yhtiöt ovat ottaneet kovaakin kyytiä pitkän nousun päälle. Monet ovat jo teknisesti laskumarkkinan rajalla tai sen ohi eli sukeltaneet parikymmentä prosenttia.

Isoista indekseistä Shanghai on jo laskumarkkinassa, eikä siinä nokka tuhissut montaa kuukautta. Kun pörssit sukeltavat, tapahtuu se usein rajusti. Ensin liike tosin on usein varovaista, mutta hermojen räjähtäessä myyntinappulat hehkuvat kuin mummovainaan kakluuni.

https://www.marketwatch.com/investing/index/shcomp?countrycode=cn

Joten eivät ne varoitukseni ylikuumentumista yhtään liioiteltuja olleet, jos kohta poikkeuksiakin seasta löytyy. Niiden poimiminen etukäteen vain ei ole ihan helppoa. Pääsuuntaan luottaminen on varmempaa kuin omaan osakepoimintataitoon luottaminen.

Oleellinen kysymys tässä kohtaa tietysti on, miten jatkossa. Onko korjaus kohta takana vai olemmeko laskumarkkinassa, jolloin pudotus jatkuu vielä kuukausia? Kuten olen hyvissä ajoin sanonut, pidän laskumarkkinan todennäköisyyttä korkeana - ja käsitykseni on vain vahvistunut viimeisen parin viikon aikana. Monet tekijät teknisen analyysin ohella puoltavat laskumarkkinahypoteesia, kuten erittäin tärkeä fundamentti-indikaattori korkoero, josta enemmän viikon päästä.

Ja kuten jaksan korostaa, markkinapaniikkeja nähdään tavallisesti joka vuosi ainakin muutama. Tuolloin VIX paukkuu useissa kymmenissä ja kurssit syöksyvät useita prosentteja muutamissa viikoissa ja päivissäkin. Olen todellä hämmästynyt, jos emme kunnon paniikkia koe syksyn tai viimeistään talven mittaan. Tämä on ollut pitkän aikavälin analyysini kivijalka ostoja kyttääville, ja sen takana tässä kohtaa pysyn.

Markkinoiden ja uutisten suhteesta vielä sen verran, että – kuten jaksan korostaa – uutisten merkitystä kurssien liikkeille liioitellaan ja tulkitaan väärin. Markkinat liikkuvat mielestäni valtaosin muista syistä kuin päiväkohtaisista uutisista, ja etenkin kun puhutaan päiväkohtaisia liikkeitä pidemmistä trendeistä.

Nyt tämän sukelluksen syyksi selitetään kauppasotien pelko, vaikka uhkan piti käydä selväksi jo Kanadan G7-kokouksessa Trumpin puheista noin kuukausi sitten. Kuten tuolloin sanoin, minusta markkinat ottivat asian kovin kevyesti, mutta nyt sitten taas mielestään vakavasti – vaikka mitään oleellista muutosta tilanteessa ei ole tapahtunut. Trump vain toteuttaa sitä mitä lupasi.

Tuossa kohtaa nouseva kp-trendi oli kuitenkin yhä kesken, joten noinkaan vakavat uhkaukset eivät sitä katkaisseet. Kun markkinasta tuli pari viikkoa sitten yliostettu, niin yhtäkkiä markkinat muistavat kauppasotien olevankin kova pala - ainakin jos valtamediaa on uskominen.

Loogista? Ei tosiaankaan. Mutta tämä nyt taas kerran osoittaa, että uutisten varassa on turha tehdä kauppaa ainakaan ajoituksen osalta. Jos haluaa osua oikeisiin taitteisiin, tarvitaan paljon muitakin välineitä. Sitä varten näitä markkinakatsauksia teen.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.