Markkinakatsaus: Jo fundamentti-indikaattoritkin alkavat hälyttää

Ounastelin viikko sitten VIX:in pomppaavan parin viikon sisään, mutta se ottikin vauhtia jo viime viikolla. Ei se vieläkään kurkottanut kuin 25 pisteen tuntumaan, mutta en kunnon paniikkilukemia vielä povannutkaan, vaan vasta tuonnempana. Arvio pysyy.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-VIX/

VIX:in kiihdyttäessä osakkeet tulivat tietenkin alas. Keskipitkiä trendejä esitellessäni jo totesinkin, että marraskuun alusta alkanut kp-trendi on nyt tulkintani mukaan taittunut nippa reilun kuukauden kestettyään. Jos tulkintani on oikea, alas tullaan vielä useampi viikko muutaman lyhyen trendin jaksottaessa menoa. Tämä on tosiaan arvioni.

Laskumarkkina etenee siinä tapauksessa tuttuja latuja. Toisaalta, kuten Jukalle vastatessani totesin, trendit eivät ole kaksosia, joten tämän laskumarkkinan mekanismi ei välttämättä ole sama kuin edellisen ainakaan eräin osin. Kp-trendit ovat nyt olleet lyhyempiä, sen syystä en osaa sanoa kuin valistuneita arvauksia.

Markkinoiden kiivas rytmi näkyy erityisen helposti Saksan DAX-indeksistä. Kuukausi alas, sitten kuukauden mittainen loiva korjausliike ylös, ja taas kuukausi alas – laskumarkkinalle ominaisesti loppua kohti kiihtyen.

Kun siis jo vuosi sitten ennustin syksyksi markkinapaniikin ja todennäköisen laskumarkkinan, arvio perustui pitkään kokemukseen, alan kirjallisuuden opiskeluun ja markkinoiden tutkimiseen. Näin laskumarkkinat toimivat. Eivät liikkeet huipulta pohjaan tapahdu hetkessä, vaan juuri tällä tavalla.

Dax on nyt muuten aivan virallisen laskumarkkinan 20 prosentin rajan huulilla. Ja kuten viimeksi sanoin, pitkät indikaattorit kertovat rajan ylittyvän luultavasti ihan reippaasti ennen kuin pohja on vastassa. Eikä se todellakaan jää ainoaksi indeksiksi. Pidän hyvin ilmeisenä, että Helsingin OMX ottaa tässä laskumarkkinassa kovempaa kyytiä kuin edellisessä, joka jäikin aika vaisuksi.

https://www.tradingview.com/symbols/INDEX-DAX/

https://www.tradingview.com/symbols/NASDAQ-OMXHPI/

Olen odottanut laskumarkkinan jatkuvan kevääseen asti, enkä todellakaan näe syytä arviota muuttaa, koska laskumarkkina on edennyt niin tarkkaan käsikirjoitukseni mukaan. Toinen asia on, tulevatko pohjat siellä vastaan, mutta sitä analysoin tilanne kerrallaan – siinä vaiheessa jo aika varmasti omalla sivustollani.

TA ei ole pohjimmiltaan ollenkaan ennustamista, vaikka ennusteitakin teen. Markkinoita on aina arvioitava reaaliajassa datan mukaan ja sen muuttuessa. Mutta tuontyyppistä liikettä osapuilleen odotan tässä vaiheessa, koska pitkien trendien dynamiikka ei juuri muuksi muutu markkinasta toiseen, vaikka nyanssit voivatkin vaihdella.

Jenkkikorotkin ovat tulleet alas reippaasti kuten ennustin. Kuten viikko sitten sanoin, niiden indikaattorit muistuttavat paljon öljyn vastaavia ennen sukelluksen alkamista, ja jotain vastaavaa odottelen tapahtuvan korkomarkkinoillakin. Eivät korot toki tavallisesti syöksy kuten raaka-aineet, mutta aika reipasta kyytiä voivat nekin parhaimmillaan liikkua. Korkojen lasku yhdistettynä osakkeiden putoamiseen on normaali ja väistämätön merkki suhdanteen heikentymisestä.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-US02Y/

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-US10Y/

Fundamentti-indikaattoritkin tulevat alas laskusuhdannetta rummuttaen. Korkoero lyhyiden ja pitkien korkojen välillä on kaventunut reilun prosentin kymmenykseen. Sen taittuminen negatiiviseksi on ennakoinut aina taantumaa. Korkoero ei ole ollut näin matalalla yli kymmeneen vuoteen, viimeksi 2005.

https://fred.stlouisfed.org/series/T10Y2Y

Philadelphia Manufacture Index laskee. Se on vielä kaukana taantumalukemista, mutta pörssit reagoivatkin aina etuajassa. Kun viimeksi ao. indeksi pyöri samoissa lukemissa, laskumarkkina oli alussa – aivan kuten nyt USA:ssa. Ja se laskumarkkina kesti indeksin pohjaamiseen asti, mikä tapahtui 2016 alussa.

https://tradingeconomics.com/united-states/philadelphia-fed-manufacturing-index

Pankkien välisen luototoksen hintaa mittaava Libor-korko on taas reippaassa nousussa. Tätä tehokasta indikaattoria eivät tuppaa seuraamaan kuin parhaat ammattilaiset. Pankkien rahoituksen kallistuessa rahavirrat reaalitalouteenkin hyytyvät. Finanssikriisin keskeinen syy oli luottamuksen katoaminen rahoitusmarkkinoilta, mikä heijastui Liborin rajuun nousuun. Libor on jo samoilla tasoilla kuin finanssikriisin puhjetessa syksyllä 2008, ja suunta on tukevasti ylös. Se on hyvin ikävä signaali.

https://fred.stlouisfed.org/series/USD3MTD156N

Dollarin nousumarkkina euroa vastaan ei jatkune enää kauan, mutta siitä enemmän tuonnempana. Paha kriisi tietysti vaikuttaisi tilanteeseen arvaamattomasti. Sama pätee Ruotsin kruunun ja euron tilanteeseen, johon en muuten odota vähään aikaan dramaattisia muutoksia aimpiin arvioihin nähden tässä kohtaa.
 

Kommentit

Comment: 

tota taalan laskua vastaan voi suojautua edullisesti?

Comment: 

Johdannaiset olisivat kai se väline mutta en tunne valuuttajohdannaisia, enkä mistä niitä voi ostaa, ja johdannaiset eivät yleensäkään sovellu oikein kuin lyhyeen pelaamiseen. Mutta jos joku tietää niin otan kiitollisena tiedon vastaan, edellyttäen että ao johdannaiset tms ovat pitkämaturiteettisia eivätkä menetä heilunnassa arvoaan kuten monet johdannaiset. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.