Markkinakatsaus: Ja katso, volatiliteettihan rauhoittui

Laskumarkkinat kauhistuttavat sijoittajia, vaikka juuri silloin osakkeita saa laajassa mitassa alennuksella. Yleisen sijoitusviisauden mukaan kannattaa ostaa halvalla ja myydä kalliilla, ja se on lähtökohtaisesti totta. Mutta alennnusmyyntejä ei pääpiirteissään tunnisteta, koska tunnelmat ovat laskumarkkinoiden pohjassa synkät ja kaoottiset – juuri kuten nyt, tai ainakin joulun alla. Markkinapaniikin iskiessä valtavirran teema ei ole osakkeiden alennusmyynti vaan kauhu talouden alamäestä.

Markkina-analyytikon kannalta laskumarkkinat ovat monella tavalla mahtavia. Puuhasta, vauhdista ja vaarallisista tilanteista ei ole puutetta, noin kuvaannollisesti ja varomattoman sijoittajan kannalta kirjaimellisestikin. Kun nousumarkkinan keskellä kurssit kitkuttavat ylöspäin väpättäen rauhallisesti kuin metsälammen pinta kesäisenä päivänä, tällaisina aikoina riittää dramatiikkaa viikosta toiseen. Työn kannalta nämä ovat ylivertaisesti kiinnostavimmat ajat – ja tietysti myös sijoittamisen, koska pitkien trendien pohjat tarjoavat ne suuret tilaisuudet.

Laskumarkkinat myös havainnollistavat erityisen hyvin esittelemäni erimittaiset trendit, joita muun muassa joidenkin Nobel-palkittujen akateemikkojen mukaan ei ole olemassakaan varsinkaan siinä mielessä, että niitä voisi ennalta lukea. Syksystä asti olemme kuitenkin saaneet todistaa väkevällä tavalla, kuinka trendit toimivat juuri sillä tavalla kuin olen kuvannut. (Ja korostettakoon vielä, että trendit eivät ole minun keksintöni, vaan niitä analysoi jo teknisen analyysin luoja Charles Dow 1800-luvulla – hän loi myös osakeindeksin konseptin, joista kuuluisin eli Dow Jones kantaa yhä hänen nimeään.)

Kuten nyt on helppo nähdä ilman teknistä välineistöäkin, keskipitkä trendi todellakin taittui jouluna kuten pari viikkoa sitten oletin. Sitä edeltänyt rajusti putoava kp-trendi kesti kuukauden, kuten ovat kestäneet kaikki kp-trendit syyskuusta asti. Laiskassa nousumarkkinassa niitä on vaikea tunnistaa muuta kuin ammattilaisen, mutta nyt asiasta ei liene epäselvyyttä. Kp-trendin taituttua ylös on tultu vain olemattomien korjausliikkeiden koristamana.

Ja kuulostakoon nyt mainospuheelta, mutta arvioin jo pari viikkoa sitten myös sen, että hurjasti ryöstäytynyt volatiliteetti on saavuttanut huippunsa ja lähtee laskuun. Sitaatti 29.12. markkinakatsauksesta:

”Liki neljänkympin lukemat VIX on kiskaissut tämän vuosikymmenen aikana vain kolmesti aiemmin. Lukemattomat analyytikot pitävät nyt tätä suurena vaaran ja lisääntyneen heilunnan merkkinä, minä näen asian jo toisinpäin. Hermoilu alkaa olla huipussaan, ja sieltähän on vain yksi suunta kuten kaikissa suhdannetaitteissa – ensin ylös, sitten alas, ylös, alas….  Markkinoiden syklit kehittyvät hitaasti, mutta toisaalta ne sitten yllättävät nopeudellaan molempiin suuntiin. Volatiliteettikin asettuu aina ällistyttävän vauhdikkaasti, vaikka sitä tässä kohtaa on monen vaikea kuvitella. Minulle se on itsestään selvää, niin usein olen sen jo itse kokenut."

Se oli pari viikkoa sitten yhtä epätrendikäs väite kuin kesällä esittämäni väite nousussa olevasta volatiliteetista. Mutta niin vain VIX jäähtyi hetkessä lukemista, jollaisia se paukuttaa vain muutaman kerran vuosikymmenessä. Totaalinen paniikki katosi kuin taikaiskusta, ja markkinat ovat nakutelleet rauhallisesti ylös kuin syksyllä 2017.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-VIX/

Nyt jo alkaa yleinen ilmapiirikin tuntua toiselta. Näin markkinat ohjaavat mielialoja. Väitteeni laskumarkkinan lähestyvästä lopusta ei kuulosta enää yhtä höperöltä. Vaikka ennusteet ovat synkkiä, näin tasaisen rauhallisesti kapuavat kurssit alkavat hermostuttaa toden teolla niitä, jotka paniikissa osakkeita myivät.

Ainakin he tajuvat menettäneensä malttinsa aivan väärään aikaan. Ja nyt heitä kalvaa epäilys, onko kyseessä niin sanottu suckers rally eli idioottien ostoryntäys – vai pitäisikö sittenkin niellä karvas kalkki ja ostaa osakkeet takaisin selvästi kalliimmalla.

Tiedän takavuosien kokemuksesta, kuinka hermostuttava tilanne tämä voi olla. Mitä tehdä, kun joka tuutista tulviva informaatio on täydessä ristiriidassa markkinoiden käytöksen kanssa? Kuka on oikeassa? Mitä uskallan tehdä? Myynkö nyt kaiken kun vielä jotain saan? Ostanko ennenkuin hinnat karkaavat ja tilaisuus on mennyt?

Nämä tilanteet ovat juuri markkina-analyytikon markkinarako. Sanon tämän nyt vielä senkin vuoksi, että tämä on viimeisiä markkinakatsauksiani Piksussa. Olen tietoisesti ajoittanut sivustoni avaamisen tähä ajankohtaan, koska kuten vakiolukijat hyvin tietävät olen laskumarkkinaa osannut odottaa. Tällaisina aikoina moni ymmärtänee, että pätevä ammattiapu ei olisi pahitteeksi.

Tähän asti esittämiäni arvioita en kummemmin muuttele. Yleisen pessimismin keskellä kannattaa muistaa, että edellinen laskumarkkina päättyi Euroopan indekseissä Eurostoxxista katsottuna kesän alussa 2016 ja siitä alkanut nousumarkkina taas päättyi vuoden alussa 2018. Se on lyhyt aika.

Ja kuulostakoon taas mainospuheelta, mutta kaikissa suhdannetaitteissa toteutuva totuus on, että ennusteiden ja uutisten kääntymistä nousuun odottavat myöhästyvät varmasti parhaista ostopaikoista. Ja he myöhästyvät yhtä pahasti, jos aikovat osakkeita samojen informaatiolähteiden perusteella myydä ennen seuraavaa laskumarkkinaa.

Väärin vekslaamalla pitää huolen, että salkku ei koskaan kehity kunnolla. Se on varmasti nyt havainnollistunut kaikille. Pörssit ehtivät romahtaa ennenkuin arviot ja ennusteet synkistyvät. Ja samalla tavalla pörssit ehtivät kirmata kauas ylös ennenkuin valtavirran ohjeistukset taas valostuvat.

Sekin on hyvä tietää, että pitkän trendin vaihtuessa keskipitkien trendien rytmi yleensä muuttuu. Nyt koettu hengästyttävä tahti ei kestä ikuisesti. Kuten nyt jo näemme, viime kuukausien raastava poukkoilu hillintyy. Oskillaattorit pysyvät jo yliostetun alueella paljon kauemmin kuin taakse jääneen puolen vuoden aikana. Se on ensimmäisiä merkkejä suhdanteen kääntymisestä. Siksi tämä nouseva keskipitkä trendi yllättää kestollaan kaikki ne, jotka upposivat paniikkitunnelmiin joulukuussa – neuvoen hajauttamaan äkkiä sijoituksia pois riskiosakkeista korkoihin ja ties mihin.

Mutta kyllä tässä vielä alaskin tullaan, jos kohta monet indikaattorit ovat todella kehittymässä paljon myönteisempään suuntaan kuin valtavirran analyysien perusteella uskoisi. Sen vuoksi viimeisiä kunnon ostopaikkoja joutunee odottamaan ilman ihmettä jonkun kuukauden.

Reaalitaloudessakin on vielä muutama kriittinen piste. Fed nosti vielä korkoa, joskin se jäänee viimeiseksi. Rahapolitiikan pitää vielä löyhtyä. Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasota on sovittava. Eivätka markkinat taatusti riemastu, jos Trump asettaa presidentin laajat valtaoikeudet sisältävän kansallisen hätätilan Meksikon hirviaidan saadakseen.

Näitä tilanteita tutkailenkin jo ilman yllätyksiä Markkinahaukassa, jonka materiaalin kasaamista jatkan kuumeisesti. Sain juuri valmiiksi listan pysyväksi tarkoitetusta kolmeen kategoriaan jakautuvasta osakesuosituslistasta: parhaat varman päälle -osakkeet, parhaat sykliset ja parhaat kasvuosakkeet.

Mainittakoon, että noihin mahtuu puoli tusinaa osaketta, jotka ovat olleet kymmenen vuoden yhtä hyviä tai parempia sijoituskohteita kuin Apple. Eikä kyse ole mistään ihmepelastuksen kokeneista hasardinakkikojuista, vaan kannattavista laatuyhtiöistä, jotka eivät kuitenkaan ole saanet kaksista huomiota.

Suosituksia ja analyyseja riittää toki viikottain, mutta nuo ovat jo avauspaketissa. 

 

Kommentit

Comment: 

sitä mieltä, että vielä kerran tullaan alas, ennen kuin pidempi nousu alkaa:

"Mutta kyllä tässä vielä alaskin tullaan, jos kohta monet indikaattorit ovat todella kehittymässä paljon myönteisempään suuntaan kuin valtavirran analyysien perusteella uskoisi. Sen vuoksi viimeisiä kunnon ostopaikkoja joutunee odottamaan ilman ihmettä jonkun kuukauden."

Mennääkö kuitenkaan viime pohjien alapuolelle (Euroopassa ehkä, mutta mites jenkit)?

Comment: 

Pitkien trendien päätteet saattavat olla vähän yllättäviä. Toisinaan ne päättyvät markkinapaniikkiin, toisinaan viimeinen kp-pudotus jää matalaksi. Sama pätee nousumarkkinan loppuun - joskus se voi päättyä kovaan ostoralliin, kuten tekno-osakkeet tekivät USA:ssa kesällä ennen kovaa rytinää. Siinä kohtaa ei moni uskonut, missä kurssit ovat muutaman kuukauden päästä.

Tästä syystä en tee edes valistunutta arvausta tässä kohtaa. Kp-trendit eivät kuitenkaan kestä koskaan mittaansa enempää, joten tämäkin nouseva kp-trendi päättyy, eikä siihen pitäisi muutamaa viikkoa kauemmin mennä. Mutta mihin seuraava laskeva kp-trendi päättyy, sitä en tässä kohtaa povaa. TA:n vahvuus on tilanteiden tunnistaminen reaaliajassa. Eli sen näkee sitten.

Pitkät indikaattorit ovat sen verran jyrkästi alas vielä, että ei tästä reipasta nousumarkkinaakaan ole tiedossa. Mutta alennusoston kannaltahan oleellista on osua mahdollisimman lähelle pohjaa, mitäs korottomalla käteisellä salkussa tekee.

Ja osakekohtaisesti osa syklisistäkin on lopettanut jo laskunsa, ellei kovaa reaalitalouden rysäystä tule mm Trumpin vuoksi. Tämä koskee joitakin aika yllättäviä yhtiöitä, jos uutisiin vertaa.

Comment: 

Kiitos, olen jo jäävi sanomaan mutta tästähän olen jauhanut

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.