Markkinakatsaus: Italia ravistelee euroaluetta

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Odotin viikko sitten lyhyen trendin taittuneen, ja pitkin viikkoa siltä näyttikin kurssien valuessa hissukseen alas, mutta sitten markkinat innostuivat Fedin koronnostosta ja osakkeet kiskaisivat iloisen spurtin ylös. Erikoista sekin, että rahan kallistuminen kiihottaa sijoittajia, mutta markkinoiden liikkeitä on usein vaikea ymmärtää järkiperustein.

Lysti loppui kuitenkin äkkiä kurssien lopahdettua, ja Euroopassa perjantai oli jo raju pudostuspäivä Italian lyötyä lukkoon odotetun budjettinsa (josta tarkemmin eilisessä jutussani). Yhdysvalloissa reaktiot olivat vaisut, joten taas varsin epätahtiin markkinat liikkuvat, jos kohta Atlantin takanakin on tultu alas viime viikko. Siellä Italia ei kohauttanut kuten täällä, mutta toki ongelmakin on etupäässä Euroopan.

Teknisin perustein epätahti vaikuttaisi jatkuvan meikäläisittäin keskeisten markkinoiden välillä – tarkoitan siis Eurooppaa, Suomea ja Yhdysvaltoja, joissa useimpien sijoitukset pääosin lienevät. Euroopassa Suomi mukaan luettuna se varsinainen muutamien viikkojen laskeva lyhyt trendi vaikuttaa olevan edessä vasta nyt, kun Yhdysvalloissa päiväoskillaattorit ehtivät jo pohjan tuntumaan. Sen perusteella USA:ssa kiskaistaan lyhyesti taas ylös ja Euroopassa alas viikon parin sisään.

Yhdysvalloissa myös pitkät indikaattorit ovat aivan eri asennossa kuin Euroopassa, kuten on tietysti ollut kurssikehityskin puoli vuotta toki hiukan markkinasta riippuen – tämä hankaloittaa markkina-analyysien tekemistä. Yleensä päämarkkinat liikkuvat aika samaan tahtiin, mutta tänä vuonna dynamiikka on tökkinyt pahan kerran. Pitäisi eritellä kutakin markkinaa ja instrumenttia erikseen, ja siihen olen ilmeisesti tulossa – asiasta enemmän jutun lopussa.

Yhdysvaltojen tilanne on tekniseltä kannalta erittäin kiintoisa ja haastava. Jos nousumarkkina on jatkuakseen viimeisen puolen vuoden tahdilla, niin sitten liike vain kiihtyy talvea kohti. Sitä puoltavat muutamat keskeiset indikaattorit. Muutamat taas viittaavat yliostettuun markkinaan, joka on taittumassa alas ainakin joitakin kuukausia kestävään korjaukseen. Olen jo jokin aika sitten tulkinnut Nasdaqin olevan valmis reippaampaan korjaukseen, ja pahasti ylikuumentuneelta se aina vain vaikuttaa, ja onhan se todella kalliskin.

https://www.tradingview.com/symbols/FX-NAS100/

Kuten muutamat hotstockit ovat viime aikoina todistaneet taas kerran, kalliit osakkeet osaavat sukeltaa vauhdikkaasti, kun vähänkään syitä ilmenee. Se pätee tilaisuuden tullen kokonaisiin indekseihin, kuten teknokupla todisti.

https://www.marketwatch.com/investing/stock/tsla

https://www.marketwatch.com/investing/stock/fb

https://www.marketwatch.com/investing/stock/baba

VIX:n nousussa olleet indikaattoritkin notkahtivat yllättäen. Se ei tarkoita väistämättä pysyvää kääntymistä alas, mutta ei sitä voi sulkea poiskaan. Olisi epätavallista, jos emme saisi markkinapaniikkia vuoden loppuun mennessä. Euroopan volatiliteettia mittaava vastaava VSTOXX taas rykäisi kunnolla perjantaina Italian imussa, joten täällä eletään normaaleissa merkeissä volatiliteetin osalta – sille on tavallista heilua voimakkaasti useimpina vuosina.

https://www.investing.com/indices/stoxx-50-volatility-vstoxx-eur-chart

Korkomarkkinoilla on samoja haasteita teknisissä tulkinnoissa. Jenkkikorot ovat nyt tulossa alas joksikin viikoiksi, mutta isossa kuvassa on ristiriitaisia elementtejä. Joten en mitään kovin painavaa uskalla sanoa ennen kuin tämä lyhyt trendi tulee päätökseen. Koroissa se kestänee kuukauden verran.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-US10Y/

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-US02Y/

Dollarin odotan vahvistuvan euroa ja aika monta muutakin valuuttaa vastaan useita viikkoja, joskin liike on tietenkin sahaavaa lyhyiden trendien muodossa. Liikkeen syvyyttä ei kuitenkaan ynnäile, pitkät indikaattorit ovat vaikealukuiset nyt, joten tällaisissa tilanteissa on erityisen järkevää olettaa trendin taittuneen joksikin aikaa, mutta tyytyä muuten odottamaan markkinoiden kehitystä ja sen mukaisia tulkintoja. Joka tapauksessa jo keskitalvella povaamani euron pitkä laskumarkkina dollaria vastaan toteutui, joten se arvio piti tarkkaan kutinsa, sen voin tyytyväisenä todeta jo tässä vaiheessa.

https://www.tradingview.com/symbols/EURUSD/

Ruotsin kruunun arvioin jo keväällä lopettavan heikentymisen euroa vastaan, ja sikäli arvio piti kutinsa, että kesän lyhyestä piikistä huolimatta euro ei ole päässyt yli reilusta 10 kruunun hinnasta. Tällä hetkellä pidän hyvin todennäköisenä, että kruunu ei ainakaan heikkene pitkään aikaan euroa vastaan. Italian ongelmat puoltavat teknistä tulkintaa, sillä euro voi olla nyt pidemmän aikaa epäsuosiossa muita valuuttoja vastaan, kun herrat Salvini ja Di Maio iskevät yhteen EU:n kanssa ja flirttailevat eurosta erolla.

https://www.tradingview.com/symbols/EURSEK

Olen kertonut suunnittelevani markkina-analyysien muuttamista maksulliseksi palveluksi, ja nyt todennäköisesti suunnitelma toteutuu kenties vuoden loppuun mennessä. Kyseessä olisi ihan kunnon sijoitussivusto, joka sisältäisi kaikenlaista sijoittamiseen liittyvää asiaa ja uutisia, sijoittamisen perusasioita käsitteleviä artikkeleita, yhtiöanalyyseja teknisine arvioineen, kysymyksiä ja vastauksia -palsta, yms. Kyseessä olisi siten lähes pienimuotoinen talouslehti, jota toimittaisin käytännössä päivittäin.

Sisältöön kuulunee aikanaan myös videomuotoon paketoidut sijoituskurssini, joita pidän täällä Tampereen seudulla tänäkin syksynä ja keväänä. Tampereen kurssit ovat jo ylibuukattuja, Ylöjärvellä on vielä tilaa. Kurssilaisten palaute on ollut oikein myönteistä, ja ilmeisesti viidakkorumpukin sitä viestii, koska tulijoita riittää enemmän kuin on tilaa, saattavatpa kurssilaiset ottaa jälkikäteenkin yhteyttä tiedustellakseen jotain sijoitusasiaa. Kyllä tällaiselle palvelulle potentiaalinen tilaus vaikuttaa olevan.

Kommentit

Comment: 

Ennustit viikko sitten, että seuraavat kaksi viikkoa mennään alas. Tulos tällä hetkellä:

omx nordic: +0.1%

dax: -1.5%

s&p 500: +0.4% (euroissa)

ftse europe: -0.9%

Näillä ennusteilla ei erityisemmin piensijoittajat rahaa tee. Tämähän on vielä normaalia heiluntaa, eikä mikään kunnon trendi. Esim. S&P 500:n IV on tällä hetkellä 8.9%. Tämä tarkoittaa, että S&P 500 heilunta viikon sisällä on +-1.23% 65% todennäköisyydellä. DAX:n IV on 15.2%, eli DAX:n heilunta on myös vielä aika normaalia heiluntaa.

P.S. Se US10y ennustus meni ainakin pieleen. Samoin markkinalaskun ennustus viime keväästä lähtien (toisaalta, kyllähän se lasku tulee kun tarpeeksi pitkään sitä ennustaa). Osumatarkkuuden pitää kuitenkin olla parempi kuin 50%, että maksavia asiakkaita löytyy.

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

En ota tässä kohtaa muuta kantaa mutta

A: Sanoin muutama viikko alas ja se tarkoittaa että olemme laskutrendissä joitakin viikkoja, en ole ennustaja siinä mielessä että tietäisin ennalta koska trendi kääntyy toiseen suuntaan.

B. Onko trendi ollut ylös eli olisiko kannattanut ostaa siinä kohtaa kuin sanoin että nyt on edessä pudotusta? 

C. Pari viikkoa tarkoittaa semanttisesti about 2-6 viikkoa tai sinne päin. Kerron kyllä kun mielestäni trendi kääntyy, Turha vittuilla jos viikko sitten sanoin että pari viikkoa alas ja viikon päästä ei ole pudotus ole oliut vielä mittava. Soisitko nyt sen 2-4 viikkoa aikaa että totean trendin taas olevan pulkasssa, siis lyhyen trendin.oj

D Kerron kyllä sitten, se on TA:n perusidea että tulkitaan taitteet, ei se ennusteen tarkkuus, vaan taitteen tunnistaminen.  Kun sanoin että alas mennään nyt niin eikö menty? Onko kannattanut ostaa kun olen sanonut markkinan yliostetuksi?

 

 

 

 

 

Comment: 

Tarkkaan ottaen muistaakseni sanoin, että jenkkien pitkien korkojen nousu on pulkassa. Ja sikäli se on ollut yhä, että vanhan keväisen huipun päälle se ei ole mennyt,vaikka on reippaan nousun kiskaissut viime viikkoina. Ja on tulossa alas tulkintani mukaan kohtalaisen pian.

Pistin kyllä merkille n kk sitten, että kohta saataneen vahvempi nousu koroissa kautta linjan USA:ssa teknisellä perusteella. Lyhyiden korkojen kohdalla sen mainitsin, pitkien kohdalla unohdin. Teen tätä harrastuksena, joten tämmöisiä puutteita palveluun lipsuu, koska työmäärä kasvaa melkoiseksi, ja toisaalta en ole ihan varma mitkä kaikki asiat lukijoita kiinnostavat.

Yritän korjata puutteita, koska teen tätä nyt selkeästi pilottimarkkinointina. Joten jos haluatta minun seuraavan ja kommentoivan tiettyä instrumenttia niin olkaa hyvä ja laittakaa palautteeseen mieleisenne – osake, indeksi, raaka-aine tai mikä tahansa instrumentti, jonka TA-palveluni vain kattaa. Aika paljon se kattaa.

Pitkän ajan ennuste on ollut ongelmissa USA:ssa, mutta monessa muussa paikassa ei. Jenkkipörssien porskutus on ollut yllätys, mutta Trumpin veroelvytys ja hengennosto todella ovat toimineet. Niin ovat kyllä inflatorisetkin vaikutukset, ja valtion velkaantuminen. Joka tapauksessa olen tästä lähtien varovainen pitkien ennusteiden kanssa, sen esittäminen oli uhkarohkeaa.

Toisaalta monessa keskinäisriippuvaisissa indekseissä ylikuumentuminen johti selvään tai kovaankin laskuun, joten sen suhteen ennuste on pitänyt ihan hyvin kutinsa. Seuraan keskeisesti USA:ta, mutta en vain sen takia, vaan koska se heijastelee niin vahvasti muualle.

Puhuin talvella luokkaa 10-15 % korjauksesta talveen mennessä, ja monissa indekseissä (kehittyvät markkinat) se on jo koossa, osassa selvästi ylikin, osassa aivan hilkulla (Eurostoxx). Ja olemme vasta alkusyksyssä, joten ennusteesta voi eräin osin tulla vielä menestys.

En ole nähnyt yhtään syystalvea ilman jonkin asteen myyntipaniikkia, joten historiaan luottaen olen sen suhteen optimistinen. Myös niiden sinun kyttäämiesi osakkeiden suhteen, ainakin usean niistä.

Mm Kone tulee ennen kevättä roiskaisemaan reippaasti alas, kuten se tekee kerran pari vuodessa. Kk-oskillaattorit ovat nyt yläasennossa, mutta ne tulevat sieltä vielä ala-asentoon kuten ennenkin. Siihen pitää vain luottaa ja odottaa.

Koneen osake on jostain syystä ryssännyt keväällä maalis-huhtikuussa tai n syyskuussa. Koska indikaattorit ovat nyt korkealla niin seuraava iso ropsu on nyt sitten odotettavissa keväällä. Sitä useammin niitä ei kannattane odottaa. Puhun siis saman tason pudotuksesta kuin aiempina vuosina. Se toisi kurssin sinne laskemasi fair valuen pintaan.

https://www.nordnet.fi/mux/web/marknaden/aktiehemsidan/index.html?identi...

Tällä puheella, jos Kone ei ole sitä reippaampaa sukellusta tehnyt kesän korvalle ehdittäessä, niin saat palvelun vuodeksi ilmaiseksi, jos sen nyt onnistun tuomaan markkinoille.

Pistäkää vain kaikki toiveinstrumenttinne seurattavaksi minulle, kokeillaan miten homma toimii.

Comment: 

Näitä tekstejä voisi kehittää ainakin siltä osin, että määrittelet ensin lyhyen, keskipitkän ja pitkän trendin ajallisen mitan karkealla tasolla. Tämän jälkeen voit rakentaa ennusteen jokaiselle aikajänteelle erikseen, ja lukijat voivat sitten määritelmistä katsoa ennustetun muutoksen aikajänteen. Aikajännemääritykset voisi olla hyvä ottaa mukaan jokaisen tekstin alkuun. Tällöin uudet lukijat pääsevät tekstistä riippumatta kiinni perusmääritelmiin, ja vanhemmat lukijat voivat palauttaa määritelmät mieleen ennen kuin ennusteita lähdetään lukemaan.

Mainitsit, että päämarkkinat ovat nyt epäyhtenäiset. Yhdysvallat menee eri suuntaan kuin muut. Voisiko tästä päätellä, että Yhdysvalloissa on alkanut kuplan pumppaus? Upporikas ja rutiköyhä vaikuttaa olevan sielläpäin varsin suosittu leikki, ja mikäs sen parempi tapa viedä tätä leikkiä eteenpäin kuin talouskasvun pumppaaminen velkaannuttamalla valtiota.

"Erikoista sekin, että rahan kallistuminen kiihottaa sijoittajia, mutta markkinoiden liikkeitä on usein vaikea ymmärtää järkiperustein."  Edellinen kappale jo tähän liittyikin, mutta jatkan vielä erikseen toisesta näkökulmasta: Ehkä mania on ottanut otetta markkinoista ja rahan kallistuminen tulkitaankin vain merkiksi siitä, että nyt menee kovaa ja kovempaa pitää päästä. Jos tilanne on tähän suuntaan lähtenyt kehittymään, niin sitten kyse on enää vain maniaa seuraavan depression ajoituksesta ja voimasta.

Comment: 

Hei,

Mukava lukea Heikin analyyseja.

Niin, ja vielä mukavampi lukea vastauksia heikille.

öö,, sparraus tuottaa tulosta? Ainakin itse pyrin tarkastelemaan  eri näkökulmista.

Eli, otan huomioon kaikki kommentit, yritän ymmärtää kokonaisuuden!

 

Kiitos.

Comment: 

Kiitos kommenteista! Pari vastausta:

---- Näitä tekstejä voisi kehittää ainakin siltä osin, että määrittelet ensin lyhyen, keskipitkän ja pitkän trendin ajallisen mitan karkealla tasolla. Tämän jälkeen voit rakentaa ennusteen jokaiselle aikajänteelle erikseen, ja lukijat voivat sitten määritelmistä katsoa ennustetun muutoksen aikajänteen. Aikajännemääritykset voisi olla hyvä ottaa mukaan jokaisen tekstin alkuun. Tällöin uudet lukijat pääsevät tekstistä riippumatta kiinni perusmääritelmiin, ja vanhemmat lukijat voivat palauttaa määritelmät mieleen ennen kuin ennusteita lähdetään lukemaan. ----

Tämä on hyvä ajatus, ja olen sitä murehtinut, mutta Piksun puitteissa on vain aika mahdoton ollut termistöä joka kerta selvittää. Siinä omassa sivustossa tämä tietysti onnistuu siten, että terminologialle on oma selvitysosionsa jatkuvasti avoinna ja esillä.

--- Mainitsit, että päämarkkinat ovat nyt epäyhtenäiset. Yhdysvallat menee eri suuntaan kuin muut. Voisiko tästä päätellä, että Yhdysvalloissa on alkanut kuplan pumppaus? Upporikas ja rutiköyhä vaikuttaa olevan sielläpäin varsin suosittu leikki, ja mikäs sen parempi tapa viedä tätä leikkiä eteenpäin kuin talouskasvun pumppaaminen velkaannuttamalla valtiota. ---

Näinhän eräin osin ainakin tapahtuu, koska veroelvytys huippusuhdanteessa toki kiihdyttää kasvua, mutta se myös nostaa inflaatiota, korkoja ja valtion velkaantumista verotulojen kaventuessa. Kasvun dynaamiset vaikutukset eivät riitä rajujen veroelvytysten tulomenetysten kattamiseen, ellei nyt leikata saman verran menojakin. Kyllä USA:n velka kasvaa taas ripeästi, toki kasvukin on toistaiseksi vahvaa, mutta tällä menolla velka ja sen hoitaminen tulevat vielä isoksi ongelmaksi.

Tästähän oli hirmuinen huuto republikaanien puolelta, kun Obama elvytti seinään ajanutta taloutta finanssikriisin jälkeen, eikä mitään pahempaa heidän mukaansa ollut kuin velka. Nyt se on täysin unohdettu aihe, suorastaan tabu.

Sitä on vaikea sanoa, koska velkaongelma alkaa realisoitua, ja toki reservivaluutan haltijalla on keinoja hoitaa tämänkaltaisia ongelmia, mutta kovin huolettomasti asiaan nyt suhtaudutaan toisin kuin vasta muutama vuosi sitten. Tämmöistä on politiikka.

--- Ehkä mania on ottanut otetta markkinoista ja rahan kallistuminen tulkitaankin vain merkiksi siitä, että nyt menee kovaa ja kovempaa pitää päästä. Jos tilanne on tähän suuntaan lähtenyt kehittymään, niin sitten kyse on enää vain maniaa seuraavan depression ajoituksesta ja voimasta. -----

Keskuspankkien päätöksiin suhtaudutaan markkinoilla usein aika oudosti tai ainakin epäjohdonmukaisesti – korkojen nosto tai lasku tulkitaan milloin positiiviseksi milloin negatiiviseksi. Nyt nosto ymmärretään viestiksi vahvan kasvun jatkumisesta, mutta kyllä se rahan kallistuminen alkaa ennen pitkää rassata vaikka kuinka optimisteja oltaisiin.

Ja on varmasti niin, että maniaa seuraa depressio, mitä kuumempana markkinat käyvät, sen kylmempää vettä sataa aikanaan niskaan. Mm Robert Schiller jaksaa muistuttaa, että yritysten tulosten kasvu ei voi jatkua keskimääräistä rajumpana pitkiä aikoja, vaan ne normalisoituvat ja putoavat jossain vaiheessa, mutta maniassa se unohtuu.

https://www.marketwatch.com/story/do-spectacular-earnings-justify-specta...

Yksittäisten osakkeiden kohdallahan tätä näemme jatkuvalla syötöllä, kun hurja hype vaihtuu hetkessä romahdukseksi.

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Korostan nyt vielä, että teknisperusteisen analyysin idea ei ole niinkään ennustaa trendien kestoa ja liikkeen syvyyttä ennalta, vaan tunnistaa käänteet. Se ei ole semanttista jaarittelua. Keskeistä on siis olla ostamatta silloin kun markkina on teknisesti ylikuumentunut, ja ostaa taas ylimyytyä markkinaa, eli väistää hype ja vaania depressiota. Nappiin se ei tietenkään voi aina onnistua, ja jos sellaista odottaa niin kuulemiin.

Markkinoiden liikkeet toimivat tässä suhteessa erimittaisiana trendeinä, niitähän löytyy jo päivänsisäisestä liikkeestä. Pitkien trendien tulkitseminen on vaikeinta, jos kohta hyödyllisintä. Mutta lyhyemmistäkin trendeistä on hyötyä ennen kaikkea ostoja tekevälle. Muutamankin prosentin eroilla on väliä, etenkin jos vähänkään salkun sisältöä vekslaa.

Comment: 

"Nappiin se ei tietenkään voi aina onnistua, ja jos sellaista odottaa niin kuulemiin."

Mielestäni TA:n olemassaolo vielä tänä päivänä todistaa sen, että sillä voi päästä sattumaa parempaan lopputulokseen. Eiköhän se olisi jo aika päivää sitten kuollut ja kuopattu jos sillä ei pääsisi sattumaa parempaan tulokseen. Tästä pitää voiton tavoittelun logiikka huolen. Mutta täydellinen sekään ei tietenkään ole, eikä siitäkään oraakkelia itselleen saa vaikka kuinka yrittää.

Comment: 

Mielestäni TA:n olemassaolo vielä tänä päivänä todistaa sen, että sillä voi päästä sattumaa parempaan lopputulokseen. Eiköhän se olisi jo aika päivää sitten kuollut ja kuopattu jos sillä ei pääsisi sattumaa parempaan tulokseen. -----

Sattuvasti sanottu. Ja toisaalta yleinen väite, että TA ei toimi on sama kuin väite, ettei indeksiä voi voittaa. Sehän ei pidä paikkaansa, vaikka järin monilta se ei onnistu. Jaan sijoitusvinkkejä kursseillani eikö ole perään kiljuttu, päinvastoin.

Tuossa on muuten minun mainossalkkuni - ei ainoa eikä paraskaan, lähellekään itse asiassa, mutta julkisessa jakelussa oleva siksi että se on ajallisesti siihen napakka eli n 4 v vanha ja siitä asti vähän muuteltu paitsi lisäämällä osakkeita. Se on ollut vuoden verran indeksiä jäljessä oikeastaan vain kruunun kurssin takia, ja osittain Ruotsin pienen taloskriisin takia, joka ei ole juuri noita yhtiöitä kyllä rassannut ainakaan samassa mitassa kuin osakekursseja. Siinä on siis paljon ruotsalaisia osakkeita. Mutta perustamisesta asti on voittanut indeksin, vertailukohta on kai OMX Hesa mutta sama se, hyvin se on pärjännyt ja kruunun vahvistuessa kirii taas virkeästi nimellisarvoaan.

Joten en minä vain markkina-analyyseja tee, vaan poimin osakkeita myös isolla haarukalla ja ihan hyvin pärjäten.

https://www.shareville.fi/jasenet/trendscopen-pitka/portfolios/173144/yield

Comment: 

on vain noussut 21.9 lähtien. Eli siitä hetkestä kun artikkelin kirjoittaja julisti, että seuraavat kaksi viikkoa mennään alas.

P.S. S&P 500 vain 0.6% päässä ATH:sta.

Just my two cents.

Comment: 

Ennusteet koskivat indeksejä. Indeksien arvonmuutokset ovat siitä koostuvien osakkeiden arvonmuutoksen keskiarvo. Joissain indekseissä painotettu keskiarvo. Salkkusi on kehittynyt näin ollen keskiarvoa paremmin. Onnittelen sinua hyvistä osakevalinnoista.

Tässä blogimerkinnässä mainitaan Yhdysvaltojen epätahti muihin markkinoihin.

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Ennusteet koskivat indeksejä. Indeksien arvonmuutokset ovat siitä koostuvien osakkeiden arvonmuutoksen keskiarvo. Joissain indekseissä painotettu keskiarvo. Salkkusi on kehittynyt näin ollen keskiarvoa paremmin. Onnittelen sinua hyvistä osakevalinnoista. Tässä blogimerkinnässä mainitaan Yhdysvaltojen epätahti muihin markkinoihin. ----

Juuri näin, kiitos. Onnea vain salkulle, mutta nämä kyseiset analyysit koskevat tosiaan indeksejä ja niitäkin hiukan summittaisesti, kuten jokainen voinee ymmärtää, etten näissä raameissa voi jokaista niistä erikseen arvioida. Pääosin markkinat liikkuvat samansuuntaisesti, mutta Yhdysvallat on kulkenut jo melkein koko vuoden omaa tahtiaan. Sen viimeksikin tosiaan sanoin. Euroopassa on tultu alas, ei paljoa, mutta eivät nämä lyhyet trendit tavallisesti olekaan rajuja. Sellaista en ole väittänytkään, vaikka tosin nekin saattavat olla joskus rajuja, ja TA usein antaa siitä viitteitä.

Ajatuksenani on tosiaan laajentaa palvelu tarkemmin eritellyksi, ja sisällyttää siihen yksittäisiä yhtiöitäkin, mutta se ei toki onnistu ilmaisena harrastetyönä.

Comment: 

öljy nousi taas uusiin huippuihin vaikka heikki ennustit muutama viikko sitten, että uusia huippuja ei tehdä.

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Öljy teki tosiaan kovan nousun ja kolistelee entisiä huippuja, indikaattoritkin kääntyivät äkkiä. Teknisin perustein tilanne meni hankalaksi. Mutta kuten olen sanonut, TA ei ole erehtymätön, ja tilanteet voivat muuttua, vaikka pitkissä indikaattoreissa muutokset ovat normaalisti hitaita ja sen vuoksi harvoin nappaavat housut nilkoissa.

Comment: 

Niin itse olen seurannut USOILia en brentiä, samaa tahtia ne kulkevat mutta eivät aivan, brent on noussut enemmän

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.