Markkinakatsaus: Hyvää laskumarkkinan synttäriä!

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Jatkuvasti kuulette jankattavan, kuinka meillä on takana kymmenen vuoden hurja nousuputki osakemarkkinoilla - mikä indikoi tietysti sitä, että kohta rytistään alas urakalla. Ainakin kova nousuputki on täyttä hevonkukkua muualla kuin Yhdysvalloissa, ja sielläkin kymmeneen vuoteen mahtuu muutama laskumarkkina, joita olen muissa jutuissa eritellyt. Euroopassa mitään nousuputkea ei ole näkynyt, kuten Svenne Holmström jutussaan perkaa Helsingin pörssin heikkoa kehitystä viime vuosilta.

Eurostoxx 600, joka kattaa valtaosan eurooppalaisista yhtiöistä markkina-arvolla mitattuna, on ollut laskumarkkinassa kolme vuotta. Tarkka synttäripäivä oli eilen eli markkina piikkasi huhtikuun 13. 2015 pisteluvussa 407,90. Nyt se pyörii 370 nurkilla eli 10% piikin alapuolella.

Kolme vuotta sitten koettiin raju nousuryntäys, kun EKP julkisti valtionvelkojen osto-ohjelman. Markkina lähti laskuun melkein saman tien yhtiöiden tulosten heiketessä, eikä Eurostoxx ole sen koommin piikin päällä käynyt. Ja Eurooppa on sentään elpynyt vahvasti viime vuodet.

Oma lukunsa on tietysti se, että kurssit ovat vieläkin alle 2008 piikin. Jos siis tuolloin innostui ostamaan koko omaisuudellaan kyseistä indeksirahastoa niin mitään muuta et ole saanut säästöön kuin osingot. Näin hurjasta rallista siis olemme nauttineet.

https://en.wikipedia.org/wiki/STOXX_Europe_600

https://www.tradingview.com/chart/BH12F2OG/

Itse en sinänsä ole millään lailla huolestunut tai tuskaantunut, koska olen osakepoimija ja osinkosijoittaja. Nuo rekordit kertovat jäännöksettä, miksi indeksisijoittaminen ei minua kiehdo, vaikka siinä tietyt etunsa on.

Markkinat ovat ajoittain rankasti yli- ja aliarvostettuja. Indeksien hinnoittelun arviointi on paljon vaikeampaa kuin yksittäisten osakkeiden. Ja markkinoiden liikkuessa omalta kannalta väärin ei valitusoikeutta ole.

Mutta osakkeen hinta ja yhtiön arvo eivät ole sama asia, kuten sijotuskurssillani painotan. Jos markkinat alihinnoittelevat hyvät yhtiöt, et voi asialle mitään. Jos ne ylihinnoittelevat niin sitten toki voit myydä ja nauraa matkalla pankkiin. Mutta pitkäaikaiselle sijoittajalle molemmat vaihtoehdot ovat hankalia, jos ja kun sijoittamisen perspektiivin pitäisi olla mielestäni koko elämä.

Markkinoiden anomalioihin ei tarvitse kiinnittää huomiota yhdellä strategialla: osinkosijoittamisella. Kun täytät salkun hyvillä osinkopapereilla, voit vain naureskella tyytyväisenä, jos niiden kurssit matelevat alle käyvän arvon sijoittajien sopulilaumojen ravatessa milloin minkin hotstockin ja -sektorin perässä vain itkeäkseen verta muutaman vuoden päästä.

Osakekurssilla on merkitystä vain kahdessa pisteessä: kun ostat tai myyt. Jos aiot omistaa osakkeen vuosikymmeniä kuten kurssillakin suosittelen mahdollisuuksien puitteissa, alihinnoittelu on vain hyvä asia. Osinko ei riipu markkinoiden ailahteluista, siitä päättää yhtiö omistajineen. Mitä alihinnoitellumpi osake, sen tehokkaammin toimii korkoa korolle -tekijä, eli voit saada tuhdisti kohoavaa tuottoa sijoittamalla osingot takaisin.

Ripeästi kasvavaa tai oikein tuhtia osinkoa maksava vakavarainen tylsä yhtiö, joka kärsii kroonisesta alihinnoittelusta, on osinkosijoittajan unelma. Suomessakin näitä on, parhaana esimerkkinä Sampo. Jos Sampoa kuka älysi ostaa 90-luvun lamassa, niin miljonääriksi on päässyt aika pienellä pääomalla, jos on korkoa korolle -tekijää hyödyntänyt. Mikä koomisinta, tämä loistava yhtiö on aina vain yhtä halpa: osinkotuotto tänäkin päivänä päälle 5 prosenttia.

https://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/osingot/osinkohistoria.jsp?klid=1089

Sampo on kuninkaallinen muttei toki ainoa - saati kun kampa ulotetaan muuallekin kuin Suomen pörssiin. Joten turha murehtia laskumarkkinaa, joka tuskin hetkeen päättyy teknisen analyysini perusteella, ja miksei jo fundankin. Kuten kurssillani painotan, sijoittajalla ei ole koskaan sitä murhetta, etteikö hyviä yhtiöitä ole tarjolla, murehdittavana on vain hinta. Kalleus on aina ongelma, ei halpuus. Se on siunaus pitkäjänteiselle hyvällä strategialla varustetetulle osakepoimijalle.

Kommentit

Comment: 

Kiitos kirjoituksistasi. Niitä on mukava lukea.

Oletko Nordeaan tutustunut? Nykykurssilla ostettuna saa sijoitukselleen 5 % tuoton, vaikka seuraava osinko olisi 40 % pienempi kuin mitä maksettiin viime vuodelta. Pelivaraa siis on :-).

Comment: 

Kiitos palautteesta!

Minusta Nordea on todella halpa. Olin sitä mieltä jo pari vuotta sitten, enkä ole näkemystä muuttanut.

https://www.piksu.net/artikkeli/ihmettelen-nordea-hysteriaa

Pankeilla on ongelmansa, niin Nordeallakin varmaan, mutta hinta on historiaan nähden hyvin huokea. Itsellä ei sitä tosin nyt ole, kun möin - poikkeuksellisesti hiukan - ison nippuni, kun tulkitsin kurssin lähtevän laskuun tuolla päälle 11 euron. Olin oikeassa, mutta siis ostolaidalla. En kyllä tapaa ostella keväällä koskaan vaan vasta syksyllä.

 

Comment: 

Ei se Nordea mikään halpa ole nykytuloskunnolla. Viimeisen 15v aikana pohjoismaisten pankkien P/E on ollut siinä 12 paikkeilla ja Nordea P/E on nykyisin tasan 12. Tietenkin jos korot lähtevät nousuun niin se tarjoaa suuren vipuvaikutuksen pankkien tulokseen, mikä samalla myös nostaa P/E lukua.

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Jos noin vakaata osinkosuhdetta ja kovaa osinkoa maksava yhtiö ei jonkun mielestä ole halpa P/E-luvulla 12 niin sitten ei, minusta se on. Ei se riipu siitä minun mittareissani, mikä on pankkisektorin hinnoittelu viime vuosina - joka on kauttaaltaan halpa kylläkin.

Meillä maksetaan joistain syklisistä konepajoista nyt P/E-lukuja liki 30 vaikka kyse ei ole mistään kasvuyhtiöistä, ja osinkotuotot ovat valuneet pariin prosenttiin. Tuollaiseen verrattuna Nordea ja pankit kauttaaltaan ovat halpoja, jos ja kun oletan ettei niille nyt mitään ihmettä ole tapahtumassa, saati kun korot ovat noususuunnassa. Nykyisen osingon pitäessään - jota odotan - osakekurssin ei tarvitse liikkua ylös senttiäkään ja kyse on hyvästä sijoituksesta. 

Comment: 

Osinkot uudelleen indeksiin sijoittaen tulos olisi aivan erilainen...

Comment: 

Voi osingot toki indeksistäkin sijoittaa takaisin, ja joissakin indekseissä osinkotaso on hyvä, mm Hesassa, mutta esim jenkki-indekseissä osinkotuotto on nyt kehno, hinnoittelu on sitä tasoa. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.