Markkinakatsaus: Hypestä ensimmäiset ilmat pois

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Markkinaviikko keinui muuten jokseenkin laimeasti, mutta iso tapaus oli tietenkin bitcoinin rysähdys, jota jo viikko sitten maalailin tulevaksi. Eipä siihen kauan mennyt. Indikaattorien perusteella sitä osasin odottaa, mutta tämmöisen pyramidihuijauksen kohdalla tietysti on mahdoton tehdä rationaalisia arvioita edes teknisen analyysin perusteella kuin summittain.

https://www.tradingview.com/chart/BH12F2OG/

Onko se nyt menoa bitcoinille? Toivottavasti. Tällaisesta pelleilystä ei ole kuin harmia paitsi rikollisille ja tietysti niille vilunkipettereille, jotka ovat sillä omaisuuden tienanneet. Luultavasti he nyt katsovat ajan kypsäksi voittojen lunastamiseen. Jos nämä suuromistajat – joilla on suurin osa bitcoineista – työntävät pelimerkkinsä markkinoille kuten järkevää heidän kannaltaan olisi, kurssi syöksyy ja pienemmät spekulaattorit ryntäävät myymään myös pelastaakseen edes rahtusen typerästä seikkailustaan.

Minusta bitcoinin oikea kurssi on 0,00 missä tahansa oikeassa valuutassa, mutta tuskin se sinne ihan hetkessä pyrähtää. Alamäestä voi joka tapauksessa tulla pitkä, oli lopullinen tai ei. Kun bitcoin edellisen kerran loikkasi hysteerisessä spekulaatiossa ensin ylös aina 2013 loppuvuoteen asti ja sitten aloitti syvän sukelluksen, kesti se puolitoista vuotta ja nakersi kurssista noin 80 prosenttia. Eiköhän se kelpaa odotushorisontiksi tälläkin kertaa. Tosin toivon kurssin päätyvän lopulta sinne oikeaan arvoonsa.

Kulta, jonka nousua olen odottanut jo viikkoja, alkaa herätä. Luultavasti bitcoinin ja muiden leikkirahojen rysähdys siirtää taas rahaa perinteiseen vaihtoehtosijoitukseen eli kultaan, joten eipä muuta kuin odottaa. Jos nousu nyt lopulta pääsi vauhtiin, kestänee se usean viikon.

Pörssien viikon vaatimattomiin liikkeisiin en nyt puutu, mutta ensi viikolla yritän ehtiä perkaamaan Yhdysvaltojen indeksien ylikuumentumista teknisen historian näkökulmasta. Sieltä löytyy aika kiintoisia pointteja tulevaisuuden kannalta.

Leppoisaa joulua, tonttuilkaa vapaasti!

Kommentit

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Sijoittajamestareiden mestari on samaa mieltä:

https://www.marketwatch.com/story/heed-warren-buffetts-warning-bitcoin-i...

Heikki 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.