Markkinakatsaus: Hotstockit palaamassa maan pinnalle

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Ihmettelin viikko sitten, koska sijoittajat alkavat ynnäillä osakekuplaa ylös kiskoneiden Amazonin ja Netflixin hinnoittelua, ja saman tien niiden kurssit kiskaisivatkin reippaasti alas. Facebook teki sen jo aiemmin skandaalikäryjensä myötä, mutta ylihintaa oli senkin kurssissa kotitarpeiksi joka tapauksessa. Ei se tosin ole mitään noihin kahteen verrattuna.

Amazonin sukelluksen syyksi väitettiin Trumpin kulissien takana kehkeytyvä ajojahti sitä kohtaan, ja onhan siinäkin hermoiluun aihetta, jos se kutinsa pitää. Mutta ei siihen Trumpia tarvita, kun yhtiöiden P/E-luvut paukkuvat päälle kahdensadan. Kasvuodotukset ovat sitä luokkaa, että laskelmien mukaan muutaman vuoden päästä joka ainoa esine ja palvelu on ostettu Amazonilta ja Netflixiltä. Ja jokainen auto on Tesla – jonka pitäisi kaiken kukkuraksi tehdä joku päivä voittoakin massiivisten tappioiden sijaan, ja lyhentää pöyristyttäviä velkojaan.

https://www.google.fi/search?ei=b3y_WuLAOour6ASsoZq4Bw&q=amazon+stock&oq...

https://www.google.fi/search?ei=dHy_WtL5MoLv6QS42qCABw&q=netfkix+stock&o...

https://www.google.fi/search?ei=dHy_WtL5MoLv6QS42qCABw&q=tesla+stock&oq=...

En tässä yhteydessä ehdi puuttua tarkemmin markkinaveturien hinnoitteluun, mutta tuollaiset luvut olisivat jotenkin käsitettäviä muutaman miljoonan liikevaihtoa tekevässä ja hurjasti kasvavassa startupissa. Mutta ne ovat vain absurdeja markkina-arvoltaan tämän kokoisissa yhtiöissä. Ihan sama kuinka hyvistä puljuista kukaties kyse onkin. Kuten sijoituskurssillani korostan, paraskaan yhtiä ei ole hyvä sijoitus, jos siitä maksaa liikaa.

Tässä dataa Microsoftin luvuista teknokuplan huipun tuntumasta. Yhtiö oli  kannattava ja hurjasti kasvava yhtiö par excellence. Liikevaihto kolminkertaistui viidessä vuodessa, eps lähes viisinkertaistui.

msft

In millions, except earnings per share

Year Ended June 30 1995 1996 1997 1998 1999

 

Revenue $6,075 $9,050 $11,936 $15,262 $19,747

Net income 1,453 2,195 3,454 4,490 7,785

Diluted earnings per share1 0.29 0.43 0.66 0.84 1.42

Cash and short-term investments 4,750 6,940 8,966 13,927 17,236

Total assets 7,210 10,093 14,387 22,357 37,156

Stockholders’ equity 5,333 6,908 10,777 16,627 28,438

 

Microsoftin kasvunäkymät tulkittiin rajattomiksi. Tavallaan ne sitä saattavat ollakin, kun aikaa varataan tarpeeksi. Mutta sijoittajan aika ei ole rajaton, ihan eksistentiaalisessa mielessä. Se on hinnoittelun oleellinen horisontti.

Tässä ovat yhtiön lukemat viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Liikevaihto on parinkymmenen vuoden aikana viisinkertaistunut, mikä on sekin toki hyvin, ja kasvulle ei näy loppua. Mutta takavuosien tahti on laantunut, ja etenkään eps ei ole paukkunut ylös likikään samaa tahtia. 2003 tehty splittaus huomioiden se ei ole kuin kolmekertaistunut. Sitä ei voi hurjana tahtina pitää, jos ei huononakaan toki.

http://financials.morningstar.com/ratios/r.html?t=MSFT

Mutta - teknokuplan aikaan Microsoft hinnoiteltiin aivan eri kasvuodotusten mukaan. P/E oli kuplan huipulla useita kymmeniä, mutta ei siis likikään Amazonin ja Netflixin luokkaa. Ja kun Microsoft koki muiden tapaan kovia teknobuumin puhjettua, sekä tulos että etenkin osake ottivat kyytiä. Teknokuplassa sitä ostaneille sijoitus on ollut jokseenkin surkea, vaikka viime aikoina osake on taas kallistunut hurjasti.

https://finance.yahoo.com/quote/MSFT/

Eikä Microsoft ollut 1900-luvun lopussa vielä erityisen suuri yhtiö, joten kasvuvaraa riitti. Se oli myös erittäin kannattava yhtiö, toisin kuin Amazon tai Netflix – saati Tesla. Oman arvioni mukaan niiden kuulento onkin nyt lopuillaan, vaikka yhtiöillä menisi hyvin. Jahka volatiliteetti eli VIX taas riehaantuu lähiviikkoina, hittiosakkeet ottavat tuntumaa todellisuuteen. Etenkin Teslan odotan jymistävän kunnolla kellaria kohti kesän lämmetessä.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.