Markkinakatsaus: Hiljaiselo kestänee muutamia viikkoja

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Joulukuun hurja pörssien syöksy ja volatiliteetin nousu tuntuvat enää muistin hämäriin painuvalta painajaiselta. Kurssit ovat nakutelleet yhä ylös, joskin viikon alussa saimme taas muistutuksen, että markkinoiden reippaat liikkeet eivät ole siirtyneet historiaan. Osakkeet kiskaisivat parin prosentin päiväsukelluksen.

Liike korjatui ylös loppuviikosta, mutta se muistutti kaiken voivan muuttua hetkessä. Ja niin ennen pitkää tapahtuukin, taas kerran. Volatiliteetti, joka ohjaa markkinoiden liikkeitä, aaltoilee trendeinä kuten yleensä markkinat. VIX:in keskipitkät trendit ovat olleet parin kuukauden mittaisia viime aikoina, mikä onkin sinänsä aivan normaali sykli.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-VIX/

Koska VIX:in laskeva sykli alkoi jouluna, voi rauhan aika kestää vielä joitakin viikkoja ennenkuin levottomuus taas valtaa hiljalleen alaa. Ja sen yltyessä syklin lopussa koemme taas kunnon liikettä, luultavasti jonkin asteen markkinapaniikin. Mutta viekö se kurssit edellisen pohjan alle, sitä en edelleenkään ennusta. Ehkä, ehkä ei.

Tammikuun nousu on ollut harvinaisen reipas, mutta sitä oli joulukuun syöksykin. Näistä ei sinänsä voi tekniseltä kannalta tehdä pitkiä johtopäätöksiä. Koska tällaiset tilanteet ovat suhteellisen harvinaisia, varsinkin kymmenen prosentin kuukausipudotukset, rinnastuskohteita joutuu kaivamaan aika kaukaa, eikä niitä ole riesaksi asti.

Mutta se on varmaa, että mikään ei markkinoilla ole pysyvää. Tunnelmat vaihtuvat kuin odottamattoman rajumyrskyn iskiessä, kun näin tapahtuu. Silloin taas jo virinnyt luottamus katoaa yhtä nopeasti kuin ennenkin.

Odotan kuitenkin tasaisen vaiheen kestävän vielä jonkun viikon, mutta liikkeen ylös pitäisi jo hidastua, ja putoavien lyhyiden trendien katkoa sitä, kuten jo alkuviikosta tapahtui. Ennakoivat oskillaattorit ovat jo käyneet piikissä ja tulossa alas, mutta se realisoitunee kurssien laskuksi vähän tuonnempana.

Dollarikin on vahvistumassa keskipitkän trendin verran. Koska sekin kestää muutaman kuukauden ilman ihmettä, tekniset parametrit ovat yhdensuuntaiset: markkinalevottomuus muhii jo, mutta tuskin kiihtyy vielä nopealla tempolla.

https://www.tradingview.com/symbols/EURUSD/

Fundamenttipuolella siihen antaisi oikean ja vakavan syyn, jos Kiinan ja Yhdysvaltojen neuvottelut kariutuvat. En usko, että se ainakaan täysin toteutuisi, koska Trumpkin tietää seuraukset.

Kun pörssit sohottivat koilliseen, hän hanakasti otti siitä krediitin itselleen. Nyt Trump on ollut sukelluksen aikana hiljaa pörsseistä, mutta tietää tietysti asian merkityksen. Jos pörssit sukeltavat, talous hyytyy ja hänen kannattajiensa varallisuusarvot hupenevat. Siinä saa rakentaa toisenkin hirviaidan imagoaan korjaillessaan.

Toisaalta kova markkinaromahdus tietäisi myös varmasti sitä, että Fed siirtyisi jo elvytystoimien mietintään. Eli rahapolitiikan syklin taite varmistuisi.

Jos taas kauppasodan selviäminen antaisi Fedille syyn pitää rahapolitiikka ennallaan jopa harkita vielä koronnostoa, sekin voi toimia paniikin laukaisevana tekijänä. Eli sukellukselle kyllä syitä löytyy.

Ja sellainen tulee vielä - pitkät indikaattorit ovat yhä niin syvällä, että ei sieltä pysyvä vakaa nousu vielä lähde ilman ajoittaista reipasta heiluntaa. Kauppasodan ratkeamista tietysti toivon, mutta muuten pudotukset ovat markkina-analyytikolle ja sijoittajalle homman hunaja ostomahdollisuuksiensa takia.

Pörssihaukan aukeaminen vienee kaupparekisterin byrokratian takia vielä muutaman viikon, joskin lupasivat kiirehtiä asiaa. Mutta näillä markkina-asetuksilla se pyörii jo täyttä päätä seuraavan sukelluksen kolistellessa pohjia.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.