Markkinakatsaus: Helsinki jatkaa alas metsäyhtiöiden mukana

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Kovasti markkinat nyt yrittävät saada poikki osakkeiden pudotusta eli vääntää keskipitkän trendin ylös. Kaksi lyhyttä viikon trendiähän ylös jo olemme saaneet jokseenkin kaikissa pörsseissä – samassa tahdissahan ne yleensäkin liikkuvat. Se on tärkeää muistaa, kuten kursseillanikin korostan. Alueellinen hajautushan ei vaikuta markkinariskiin käytännössä lainkaan, koska pörssit laskevat ja nousevat samaan aikaan kaikkialla. US-pörssien vahvuus muihin verrattuna tänä vuonna on aika harvinainen poikkeus, joka perustuu Trumpin elvytykseen.

Teknisesti tilanne on jokseenkin samanlainen Tokiossa, Shanghaissa, USA:ssa ja Euroopassa. Senkaltaisia eroja on, että Saksassa pitkät indikaattorit ovat erityisen punaiset eli pudotuksen päätä ei näy. Vientivetoiselle maalle se on ymmärrettävää, maailmantalous ottaa nyt lukua. Dax kävi jo noin prosentin päässä laskumarkkinan tekniseksi sovitusta rajasta 20 prosentin pudotuksesta.

https://www.tradingview.com/symbols/INDEX-DAX/

Helsingin pörssin pitkät indikaattorit näyttävät jopa erityisen punaisilta, osaltaan siksi, että metsäyhtiöiden voimin pudotus alkoi myöhemmin, nyt taas sitäkin rajummin. Metsä on tullut alas kuin kivi kuten aina suhdanteen heiketessä. Ei mitään uutta auringon alla, vaikka metsäyhtiöitäkin ihasteltiin ja tyrkytettiin funda-analyyseissa vielä muutamia kuukausia sitten. Lyhyt on markkinoiden historiallinen muisti.

OMX korjaa eron muihin nyt. En odota indeksitasolla pohjia ainakaan ennen kevättä. Valistunut tekninen arvio on, että 8000 pistettä korkataan, ja metsäyhtiöihin ei kannata koskea vielä aikoihin – jos ne nyt ketä kiinnostavat, eivät minua erityisemmin.

https://www.tradingview.com/symbols/NASDAQ-OMXHPI/

Aion muuten sijoittajasivustollani, joka ilman vastoinkäymisiä toteutuu joskus vuoden alussa, ottaa tekniseen seurantaan keskeisten instrumenttien ohella yksittäisiä osakkeita, lähinnä suosittuja suuryhtiöitä ja omasta mielestäni kiinnostavia vähemmän tunnettujakin. Mm. metsäyhtiöillä on faninsa. Otan sitten aikanaan vastaan asiakkailta toiveita seurantalistan koostumuksesta, kuten tein Jukan toiveesta malliksi.

Mutta indekseihin - keskipitkä trendi ylös pitäisi kyllä näihin aikoihin olla käsissä kuten olen sanonut, ja teknisessä mielessä se saattoi alkaa jo lokakuun aivan lopussa. Sen jälkeen ei syvemmällä ole käyty, ja viikkoindikaattorit ovat aavistuksen nousseet, joten vielä muutaman viikon jaksaessaan keskipitkä korjausliike ylös olisi toteutunut.

Jos se jää hyvin vaisuksi, lähes paikallaan jauhamiseksi, indikoi se yleensä seuraavan kp-trendin alas olevan tuhti. Muistan hyvin tällaisen tilanteen finanssikriisin ajoilta, koska lyhyttä kauppaa tuolloin ahkerasti tehneenä siitä tuli yksi kalleimmista oppitunneistani. Samanlainen rysäys ei yllättäisi jo tilastollisesti. 

Normaalissa laskumarkkinassa, jota on fundaperusteinkin jo perusteltua odottaa – joskin ne siihen ovat antaneet perusteet jälkijunassa kuten aina – pohjille on vielä matkaa. Laskumarkkinan keskimitta on huipulta pohjaan 30-35 prosenttia, ja viimeinen sukellus on usein rajuin. Se on yhä odotukseni.

Näin kovan brexitin odotuksessa joku saattaa ilkkua, että Britannian pörssi-indeksi on pärjännyt varsin hyvin verrattuna vaikka Saksaan. Sitä ei kannata ihmetellä, onhan Britannia yhä kuulunut EU:n yhteismarkkinaan, ja punta on devalvoitunut euroa vastaan reilun kahden vuoden aikana n. 30 prosenttia. Europohjainen sijoittaja on jäänyt kurssinoususta huolimatta tappiolle valuutan vuoksi. Ja millaista herkkua devalvaatio on tarjonnut brittikuluttajille...

https://www.tradingview.com/symbols/FX-UK100/

https://www.tradingview.com/symbols/GBPEUR/

Öljyn pudotus hidastui viime viikolla eli sukellus yrittää pitää breikin, mutta pitkät indikaattorit ovat yhä niin jyrkästi putoavat, että paluusta entisille huipuille on turha haaveilla. Tällaisiakin arvioitahan taatusti ilmestyy talouslehtiin ainakin jenkkilässä heti kurssin korjatessa, ja oikein toivonkin sitä – voidakseni osoittaa, millaista harrastelijamaista lottoa suuri osa ns. arvovaltaisista analyyseista on.

Öljyn laskumarkkina jatkuu pitkälle ensi vuoden puolelle, ainakin kevääseen, ja perinteisesti keskeisenä suhdanneindikaattorina sen taitepiste on samaan aikaan kuin osakkeilla. Joten jo öljyn pohjalta on helppo ennustaa laskumarkkinan pohjaan olevan matkaa ainakin ajallisesti.

https://www.tradingview.com/symbols/USOIL/

Myös VIX:in indikaattorit puoltavat selkeästi ainakin yhden kunnon roiskauksen olevan tulossa. Jonkinlainen sukellus saataneen noin parin viikon päästä, kunhan tämä rauhallinen vaihe päättyy. Siihen reippaaseen paniikkiin, yksikössä tai monikossa, pitäisi mennä vielä joku aika.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-VIX/

Jenkkikorkojen taitetta olen povannut, ja pysyn ennusteessa, joskin odotan yhden jonkun viikon mittaisen nousutrendin olevan vielä edessä piakkoin, oskillaattorit ovat nyt sen verran pohjassa. Joten kiire ei asialla ole mielestäni, jos sen suhteen aikoo jotain tehdä. Viimeistään ensi vuoden puolella odotan vilkasta liikettä.

Nythän Fedistäkin jo kerrottiin inflaation olevan ongelma mataluutensa takia, koska globaali suhdanne on rapautunut nopeasti. Kuten sanoin, Fed voi toimia varsin nopeasti, jos ja kun suhdanne antaa syyn, koska inflaatio putoaa yleensä samassa kelkassa. Se hetki alkaa olla lähellä.

https://www.marketwatch.com/story/feds-williams-says-strategy-review-focused-on-problem-of-too-low-inflation-2018-11-30

Ja kun markkinat tästä vakuuttuvat, korot sukeltavat ripeästi, niin lyhyet kuin pitkät. Siitä on jo vahvat tekniset merkit – hyvin samankaltaiset kuin öljyllä syksyllä. Siis siinä vaiheessa, kun öljyn hinnan sukellusta eivät muut osanneet odottaa.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-US02Y/

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-US10Y/

Jenkkibondit olisivat nyt muuten kiintoisa sijoituskohde, mutta eurosijoittajan ongelma on, että dollarin pitkä nousutrendi tuskin enää kauan kestää. Ennustin sen kestävän vuoden verran, eikä siitä enää paljon puutu. Itse asiassa on odotettavaa, että korkojen lasku taittaa pitkän trendin, jolloin bondien nousevien hintojen hyöty valuu valuuttatappioon.

https://www.tradingview.com/symbols/EURUSD/

En pureudu asiaan tässä kohtaa enempää, mutta tämä on hankalasti ratkaistava ongelma, vaikka näkemys markkinasta olisi oikea. Palaan asiaan piakkoin, koska dollarin liikkeet varmasti kiinnostavat europohjaista osakesijoittajaakin, USA on sen verran tärkeä markkina.

Ruotsin kruunun arvio pysyy ennallaan. Lyhyttä heiluntaa on aina, mutta kruunun pitäisi vahvistua johonkin mittaa tulevina kuukausina. Tuskin paljoa, muttei ainakaan heikentyä kuin lyhyiden trendien aikana hitusen. Ennuste ei kuitenkaan ole pitkäkestoinen. Kruunun tilanne on aika konstikas, sitä on seurattava aktiivisesti.

https://www.tradingview.com/symbols/EURSEK/

Kommentit

Comment: 

Kiitos analyysistä!

 

Sijoittajasivustolla kaipaisi ehkä analyysiä sellaisista pitkän aikavälin instrumenteistä, joilla vaurastuu vuosien aikajänteellä. Parhaat etf:t, "parhaat" yhtiöt, potentiaaliset markkina-alueet. Eli sellaisia kohtuu turvallisia ja laadukkaita kohteita, joita voisi ostella hyvään aikaan.

Comment: 

Pitämälläni sijoituskurssilla keskityn tältä osin yksittäisiin yhtiöihin, jotka ovat hyvin matalariskisiä ja vakaatuottoisia. Juuri muita en itse harrastakaan, eikä ole valittamista.

Listalla riittää mittaa, onhan maailma väärällään hyviä yhtiöitä, kun niitä tarpeeksi perkaa - kuten olen vuosien varrella tehnyt, satoja ellei tuhansiakin yhtiöitä. Teknistä analyysia voi näissäkin hyödyntää siten, että vahtii sopivat ostopaikat.

Ainakin tällaista tuon esiin, kiitos muistutuksesta ja tervetuloa asiakkaaksi!

Heikki 

Comment: 

dropata.

oma salkku ja jenkit ei vain laske kunnolla. yksikään seuraamistani osakkeista ei ole tullut lähellekään lokakuun pohjia. Etenkin himottaisi ostaa ROK. BDX olisi myös kiva alle 200$:n. 

Comment: 

Kun noita ja mm. Rokia katsoo niin näkee että se kp-trendi todellakin pohjasi noin kuukausi sitten ja alkoi korjausliike ylös. Näin trendit toimivat. Kuten olen sanonut kp-trendi alas ei yleensä kestä paria kuukautta kauemmin. Tässä tapauksessa ei kestänyt kuin kuukauden.

Kyse on tietysti siitä, mikä on pitkän trendin suunta ja koska lyhyemmät trendit taittuvat. Olen vakaasti sitä mieltä että etenkin sykliset tulevat vielä alas, mm ROK. 

Comment: 

on edelleen todella paljon firmoja joihin en koskisi pitkällä tikullakaan:

Ahlström vaikuttaa hiukan junk bond osakkeelta; heikko kannatttavuus ja marginaalit.

Amer on täysin kuplahinnoittelussa (oli jo ennen ostospekulaatioita). P/E yli 30! firmalle, joka ei kasva kunnolla. Mikä vitsi.

Citycon näyttää halvalta, mutta se toimii alalla, joka on megatrendejä vastaan: verkkokauppa. Kauppakeskukset tulevat olemaan ongelmissa myös Suomessa.

DNA ja Elisa. P/E yli 20. Heh heh... Osinko myös DNA:lla kestämätön. Tulee tippumaan.

Finnair, suhdannehuippu ohi. Seuraava pysäkki 2-4€ taso. Naureskelin Sharevillessä kavereille, jotka ostelivat Finskiä yli 10€:n.

Fiskars ei näytä pahalta. Toisaalta sanoisin, että consumer staples ja discretionary segmentit eivät tule tulevaisuudessa menestymään; ilmastonmuutos ja ikääntyvä väestö.

Fortum, Metsä Board, Neste, Stora Enso ja UPM. Enimmäkseen bulkkituotteiden valmistajia. Ei mitään hinnoitteluvoimaa. En koskisi. Toisaalta biotuotteet saattavat olla ässä hihassa...

Kemira. Velkaa yli äyräiden. Paasikivet eivät ole saanut kasvua aikaiseksi yli 10 vuoteen. Heikot marginaalit. En koskisi.

Kesko. P/E yli 20 jälleenmyyjälle. Sääliksi käy niitä, jotka tähän nyt sijoittaa. Retail ala on karmea, koska siellä kilpaillaan vain katteilla.

Kojamo. Suomen sosialistinen ja poliittinen järjestelmä tulevat takaamaan sen, että tälle firmalle löytyy bisnestä. AY-liike ui veroista vapautetussa rahassa samalla kun pyrkii kaikin keinoin estämään yksittäisen ihmisen vaurastumisen. Tätä voisi ostaa jos hinta ok.

KONE. Vasta toinen firma, jota kannattaa ostaa. Hiukan vain liian hintava.

Konecranes vaikuttaa myös hyvältä firmalta. Hiukan vain hintava. Ehkä ~25€ voisi olla hyvä.

Metso ehkä myös ihan jees.

Nokia. Track record sen verran säälittävä, että en koskisi tähän puljuun, koska operaattorit eivät investoi kasvun puutten takia. Recurring business vain puuttuu. Todella syklinen.

Nokian Tyres. Ehta laatufirma ja halpa! Sama riski vain kuin Fisun kohdalla.

Nordea. Halpa ja ihan hyvä. Pankit ei pohjoismaista pian katoa. Raskas ja kallis sääntely pitävät siitä huolen.

Orion. Laadukas, mutta kallis. ~23€ parempi target.

Outokumpu ja SSAB. Arvotonta bulkkia. En koskisi.

Sanoma. Tarvitseeko edes sanoa, että printtimedia kuolee ja digimedian dollarit menee jenkkeihin?

Sampo. Laatua ja ostohinnoissa. En ostaisi kuitenkaan yhdessä Nordean kanssa.

Telia. Samaan "laatulaariin" muiden eurooppalaisten teleoperaattorien kanssa. Bisnes vain kuihtuu. Miten siinä investoit?

Terveystalo. Surkea track record. Omistaja-arvon tuhoamista. Velalla vain kasvetaan. Marginaaleista viis.

Tieto. Firma on pelkkä vitsi devaajien keskuudessa.

Uponor. Samaa laatua Kemiran kanssa. Tarvitseeko edes ihmetellä kun Paasikivet sielläkin puikoissa?

Valmet. On todella kallis. P/E yli 20 sykliselle firmalle!

Wärtsilä. Ihan ok firma, mutta osto vasta ~12€ tasoilla.

YIT. Rakentaminen on hirveää bisnestä. Tarvitaan järkyttävä määrä velkaa ja toivotaan, että saadaan heikolla marginaalilla myytyä ennen kuin markkina pehmenee ja pankit vaatii rahoja takaisin. Osingot maksetaan 99% velalla!

Eli Hesan pörssistä ei löydy montaa puljua, jota viitsisin ostaa. Sampo, Kojamo ja Rinkulat menisi heti salkkuun. Orion, Wärtsilä, Konecranes ja KONE tulisi salkkuun jos tippuisi pikkaisen. Vaisala olisi myös ostoslistalla. Ehdoton hyötyjä ilmastonmuutoksesta.

Sanoisin kuitenkin, että teknologia, teollisuus (tuottavuutta lisäävä sellainen) ja terveydenhoitoala ovat ne alat, joita pidän tulevaisuuden voittajina.

Comment: 

Hyviä pika-analyyseja, ja aika samalla linjalla olen. Omasta salkusta ei monta kotimaista löydy nyt, noita mainitsemiasi, muutamat ovat ostolistalla hinnan osuessa.

Elisasta sen verran eri mieltä, että operaattorit jakavat isoa osinkoa, koska investointitarve on pieni. Laihaa kasvua mutta kasvua kuitenkin.

Aktia vakaa ja vahva osinko, Olvi kasvaa ja hinta ok, Ponsse hyvä ja tulee kevääseen mennessä alas.

Ponssesta muuten näkee TA:n kautta tosi selvästi, että kuukausi on menty trendissä ylös eli kp-trendi alkoi jo marraskuun alussa. Pitäisi loppua kohta eli alas taas vaihteeksi. Rysäyksessä hinta pudonnee 23 euron tuntumaan. 

Cramo on halpa joskin vaikea vuosi rakentajilla edessä, mutta alhaalla on kurssikin.

Ruotsisssa on alennusmyynti että paikoin hirvittää. 

Comment: 

on erittäin hyvä kirjoittaja. Luen mielelläni aina hänen WTWA artikkeleita.

Comment: 

Törmäsin hyvään kommenttiin öljyn hinnasta eräässä kirjoituksessa: https://www.dashofinsight.com/weighing-the-week-ahead-do-plummeting-oil-...

“The lesson here is simple: there is no “over” or “under” supply, there is only the price at which the market clears. And over the long-term, high oil prices will tend to encourage consumers to either reduce energy consumption or shift to other forms of energy. Similarly, investment in either inhospitable areas or in developing technologies will result in greater quantities of oil or synthetic crude coming on to the market. Each boom in the oil price sows the seeds of its own destruction”.

Boldasin tärkeimmän. Mielestäni tuo kiteytys on hyvin yleistettävissä kaikkiin trendeihin suunnasta ja vaihdon kohteesta riippumatta; jokainen trendi kylvää oman tuhonsa. Epäilen, että tämä on syy TA:n toimivuudelle markkinoiden käänteitä arvioitaessa. Kun trendin tuho on lähellä, alkavat TA:n mittarit antaa siitä vihjeitä. Signaalin ollessa riittävän vahva, on enää kyse vain trendin kuolinkorinan kestosta.

Toinen hyvä poiminta samaisesta kirjoituksesta:

"Stock price is an opinion of what the market is willing to pay for this business right now. Yes, it’s an opinion, not a final judgement".

Perusasiat on hyvä muistaa, ettei huku omaan nokkeluuteensa.

Comment: 

Näin se on, hinnan nousu kiihdyttää tarjontaa ja johtaa aikanaan epätasapainoon, kun samaan aikaan istuvat samalla penkillä yli-investoinnit ja heikentyvä suhdanne. Sen takia juuri raaka-aineet niin rajusti loikkivat.

Tekninen analyysi perustuu tosiaan tuontyyppiseen dynamiikkaan. Markkinoilla on toistuvat mekanisminsa, joiden lukeminen on teknisten välineiden avulla mahdollista ne hallitseville. Kyse ei ole todellakaan astrologiasta tai lotosta. Se on ensisijaisesti käyttäytymistiedettä. 

Sanon muuten aina kursseilla, että pörssi on kauppapaikka, ei tuomioistuin. Siellä hinnoitellaan kunkin osapuolen näkemyksen mukaan, ei jaeta tuomioita kaupan kohteiden todellisesta arvosta. 

Comment: 

Even if you are fully invested (we are not) why does it really matter that the market decided to price your stocks lower today (unless you believe the market is right)? Will it matter three, five years from now? If you own undervalued companies, they may get more undervalued before they become fully valued. As long as you’ve got the valuation right, you’ll eventually be proven right.

Alihinnoittelu on hyvä asia, jos vain on käteistä millä ostaa. Kurssien sukellukset eivät ketään köyhdytä, ellei ole tyhmä ja myy. Arvoansakin on paskapuhetta, jos yhtiö maksaa hyvää osinkoa - osta lisää sitä alihintaista yhtiötä, tee korkoa korolle.

Tällaisia asioita perkaan kursseillani. Ajattelin, että siitä voisi tehdä kohtuuhintaisen videoidun version nettiin, jahka saan sivuston pystyyn. Miltä kuulostaisi? 

Comment: 

Jos vain aikasi riittää, niin videomuotoinen materiaali tuo mielestäni hyvää vaihtelua. Ja se voi olla joillekin luontevampi tapa omaksua tietoa kuin tekstin lukeminen.

Comment: 

Ja lukujen perkaaminen onnistuu itse asiassa paremmin kuvan avulla, ainakin nopeammin.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.