Markkinakatsaus: Euroopan korjaus ohi, Trumplandian painekattila turpoaa

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Euroopassa pörssit kääntyivät ripeään nousuun kuten viikko sitten ounastelin ylimyydyn markkinan vuoksi. Korjausliike, joka kesti yllättävän kauan, on ilman ihmettä ohi eli alennusmyynti päättyi. Hyvää tavaraa siellä tarjolla olikin, kiitos vain markkinoiden laumakäyttäytymiselle.

Mutta eipä vain vieläkään kuuluu Yhdysvalloissa korjausliikettä, vaan indeksit posottavat yhä kohti koillista. Indeksitasolla ostohysteria on todella poikkeuksellista millä tahansa mittarilla. Kaksi vuotta nousuputkea käytännössä ilman korjausliikkeitä on historiaa. Olen tällaisella kulmakertoimella kapuavia kursseja nähnyt vuosien mittaan melkoisen läjän, ja tuommoinen painekattila kyllä alkaa kohta viheltää. Meno muistuttaa jo teknokuplan loppuvaiheita.

No, onpahan tämäkin nyt koettu. On absurdia muistella tunnelmia pari vuotta sitten talvella, kun maailmanlopun analyysit velloivat ympäriinsä täysin pidäkkeettä. Siitä ei todellakaan ole kauemmin. Sanoin tuolloin huutavana äänenä korvessa pessimismin vuotaneen yli äyräiden, mutta en ihan tätäkään osannut odottaa, vaikka suhdanteen kääntymisestä sinänsä olin varma. Nyt ei taivaskaan ei ole rajana optimismissa. Eiköhän kohta taas kaiu joka suunnasta hypemarkkinan tuttu mantra: tällä kertaa kaikki on toisin, nousu ei lopu koskaan.

Hysteerisen markkinan käytöstä on vaikea ennakoida. Posahdus tulee kyllä ennen pitkää, ja tällä vauhdilla se on aika nopeasti lähempänä. Pitkäaikaisen sijoittajan kannalta sillä ei sinänsä ole merkitystä, kunhan ei osta osakkeita väärään aikaan.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.