Markkinakatsaus: Euron laskumarkkina on viittä vaille varma

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Euro posotti hissukseen alas taalaa vastaan kuten odotin, muttei vieläkään ihan niin kiivasti, että uskaltaisin julistaa laskumarkkinan. Ei se kaukana silti ole, siis julistaminen – itse pudotus on aika ilmeisesti kyllä jo päällä. Pitkät indikaattorit eivät ole olleet yhtä laskevat pariin vuoteen, ja lyhyiden indikaattorienkin perusteella odotan euron jatkavan alas vielä jonkin aikaa ennen vastaliikettä.

Kauan siihen ei varmaankaan enää mene, mutta trendit ovat loppupäästä tyypillisesti rajuimpia, joten viikossa parissa ehtivät valuutat kiskaista monen prosentin ryntäyksen. Jos keskipitkä trendi taittuu kesäkuun alussa kuten vaikuttaa ilmeiseltä, euro voi aivan hyvin sukeltaa 1,15 taalan tietämiin. Ja silloin euron laskumarkkina on sinetöity, ja iso osa sitä jo pulkassakin.

https://www.tradingview.com/chart/BH12F2OG/

Tämä luultavasti tietäisi osakemarkkinankin pidempää laskua, jota olen kyllä odottanutkin. En ainakaan tässä kohtaa kuitenkaan puhu pörssiromahduksesta, vaan jostain 15-20 % laskusta, jonka pohjat korkattaisiin ensi syksynä tai sydäntalvella. Arvio perustuu pörssien historiaan ja tekniseen analyysiin, ja pidän sitä tässä kohtaa varsin todennäköisenä skenariona.

Jos tämä on kuvio niin jenkkien pitkät korotkin lähtevät laskuun piakkoin. Siihen indikaattoritkin viiittavat. Siinä tapauksessa pitkän aikavälin kasvun ja inflaation odotukset ovat matalat, vaikka lyhyet korot ovat olleet reippaassa nousussa. Ja kuten tunnettua, jos yield curve eli tuottokäyrä pitkien ja lyhyiden korkojen välillä kaventuu tarpeeksi tai jopa muuttuu negatiiviseksi, niin suhdanne heikkenee varmasti.

Lyhyesti sanottuna se johtuu siitä, että rahoittajat nostavat lyhytaikaisia luottoja ja sijoittavat ne pitkällä aikavälillä. Jos lyhytaikaisen rahan hinta on liian kallis pitkiin sijoituksiin, rahahanat kuihtuvat ja samoin talous. Tämä on taantumien peruskaava. Tuottokäyrä on kaventunut koko ajan, joten tämäkin trendi puoltaa suhdanteen heikentymistä. Pörssien jo kuukausia kestänyt dippihän on siitä jo varma merkki, muttei vielä kerro mitään sen tulevaisuudesta.

Muitakin suhdannetaitteen merkkejä löytyy. Raaka-aineet ovat kiivenneet korkealle parissa vuodessa. Väittelimme aiheesta talvelle 2016, kun ne matelivat pohjamudissa. Sanoin tuolloin kuten aina (ja tätä monien oli ihmeen vaikea ymmärtää), että suhdanteen pohjassa halvat raaka-aineet ja yleensä hinnat koituvat siunaukseksi, koska se houkuttelee investointeihin, ja päinvastoin. Kun hinnat karkaavat korkeuksiin, investoinnit muuttuvat tehottomiksi ja kuluttajien kukkaro kärsii. Nyt olemme osapuilleen siinä pisteessä.

Osakkeiden odotan seilaavan vuoristorataa lähikuukaudet. Sekaan mahtuu reippaita nousuja, jotka kuitenkin kääntyvät nopeasti syöksyksi. Trendit kestävät tällaisissa markkinaoloissa muutamia viikkoja. Ja jos laskumarkkina toteutuu tuhdimmassa muodossa, kuten on täysin mahdollista, niin sitten rymistellään loppupäässä urakalla. Pitkät oskillaattorit eivät ole olleet näin syvällä pariin vuoteen, ja se kyllä tavallisesti ennakoi pudotuksen kiihtyvän tuonnempana.

Keskustelimme vierailijan kanssa kruununkin kurssista, ja odottelin sen kääntyvän nousuun kesän aikana. Nyt kun indikaattoreita katson niin käänne voi olla nopeamminkin, tai jo käsissä.

Pysykää kanavalla, elämme taas kiintoisia aikoja sijoittajan kannalta.

 

Kommentit

Comment: 

mitä indikaattoreita seuraat, joiden perusteella olet melko varma dipistä?

itse ajattelin jo siirtyä ostolaidalle hersheyssä, philip morriksessa sekä avalinbayssä, koska ne ovat jo tippuneet fair value hintoihin. muut seuraamani osakkeet ovat vielä vähintään 10% ylihintaisia. monet yli 30%.

Comment: 

Teknisiä indikaattoreita seuraan useita, tärkeimpiä niistä ovat MACD, DMI, Stochastic, Ultimate Oscillator, Rate of Change, ja tietysti VIX ja korot. Ja niitä kaikkia eri aikaikkunoilla. Pitkien trendien tunnistamisessa oleellisia ovat pitkät indikaattorit - lähinnä kuukausisellaiset. Ja tietysti niitä on osattava tulkita. Pitkien indikaattoreiden lukemisen opiskeli vaatii vuosia, koska ne liikkuvat hitaasti.

Dipin jatkuminen perustuu kokemukseeni tiettyjen indikaattoreiden merkitykseen. Voin olla tietenkin väärässäkin niiden kanssa. Toisaalta kesä on hyvinäkin vuosina heikkoa pörsseissä, enkä odota hyvää vuotta. Pahimmat dropit tulevat yleensä syksyllä, ja tällainen markkinatilanne on siihen omiaan. Odotan VIX:in riehaantuvan kunnolla ainakin kerran loppuvuonna, ja silloin rytisee. 

Laskumarkkinassa yleensäkin loput ovat kiivaimmat, ja jos nyt olemme laskussa, niin kyseinen skenario toteutuu hyvin todennäköisesti. Olen markkinapaniikkeja nähnyt sellaisen läjän vuosien mittaan. 

Comment: 

jos lasku ei ala viimeistaan ensi viikolla, niin pohjat oli sitten siina. jenkit puhkaisi juuri asken kuukauden huiput.

Comment: 

Hei

Kommentti "Pörssien jo kuukausia kestänyt dippihän on siitä jo varma merkki"   nayttaa ainakin Suomens ja Euroopankin vinkkelistä oudolta,

kn pörssit ovat nousseet 5-6 viikkoa putkeen, ja Helsingin pörssi hipoo monen vuoden huippuja.

Droppi kylla voi tulla kesällä , mutta eiko OMXin yli 10 000 pisteen taso jo ansaitsisi muutaman rivin kommentin?

terv

Matti

 

Comment: 

Kieltämättä Hesassa kehitys on ollut vahvempaa, dipin jälkeinen korjausliike on tuonut indeksin takaisin 10 000.

Katsonkin asiaa laajemmassa perspektiivissä. Yhdysvalloissa dippi on jatkunut, ei syvänä mutta kuitenkin. Ja jos olemme laskumarkkinassa, niin se koskee kaikkia pörssejä aivan varmasti, ennen pitkää. Eli jos rytisee tuonnempana niin Hesa ei siitä selviä säikähdyksellä koskaa. Jos USA rytisee niin muut seuraavat aina. Siksi olen keskittynyt aika lailla USA:n kehitykseen. Se on finanssimarkkinajohtaja, jonka suhdanteet vaikuttavat kaikkialle.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.