Markkinakatsaus: Eurokin viittaa suhdanteen heikentymiseen

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Viikko pari ylös, seuraavat alas – tällaista on meno suuntansa menettäneellä markkinalla. Tai on sillä mielestäni suunta pidemmällä aikajänteellä, tarkoitan joidenkin kuukausien mittaa. Ja se suunta on alas. Tekniset syyt olen perannut pitkin talvea, ja fundapuolikin tulkintaa aika lailla tukee. Talous kyllä kasvaa, mutta tahti vaikuttaa hidastuvan, ja osakemarkkoita jarruttavat tekijät lisääntyvät, tärkeimpänä niistä USA:n korkojen nousu. Kymmenen vuoden valtionbondi tarjoaa jo kolmen prosentin korkoa, mikä on korkein luku sitten vuoden 2014.

Dramaatiikkaa en pörsseihin tässä kohtaa silti odota, mutta äkkiä sitäkin saadaan. VIX on rauhoittunut, mutta indikaattorien perusteella se lysti ei kauan kestä. Pidän jonkin asteen kesärysäystä aika ilmeisenä, mutta mennään viikko kerrallaan. Varoitin jenkkipörssien ylikuumentumisesta syksystä asti, ja kutinsa arvio piti joskin korjauksen tulo vei kauemmin kuin kuvittelin. No, trendien venyminen on sinänsä tyypillistä markkinoille niiden loppuvaiheessa.

Toinen ennusteeni vaikuttaa pitävän paikkansa paljon tarkemmin. Arvioin helmikuun alussa euron pitkän reippaan nousuputken päättyneen näillä sanoilla:

Heitän vielä yhden suhteellisen rohkean ennusteen: euron nousuputki dollaria vastaan on päättynyt. Peruste on ennen kaikkea tekninen, eli pitkät indikaattorit ovat pehmenneet. Vastaava tilanne oli reilu vuosi sitten, joskin toisin päin, kun pitkät indikaattorit alkoivat kavuta ylöspäin euron pitkän pudotuksen jälkeen. Taala heikkeni vastoin odotuksia pitkään ja tukevasti.

Valuuttojen pitkät trendit eivät tavallisesti kestä kuin vuoden tai jonkin verran yli. Sen verran on eurolla nyt nousua takana. Fundaperusteeksi käy tietysti se, että Yhdysvalloissa rahapolitiikka kiristyy ja valtion bondeista alkaa saada jo mielekästä tuottoa. Jos inflaation ja laskusuhdanteen pelot kiihtyvät, dollarin vahvistuminen on luonteva seuraus.

Euroopassa rahapolitiikan todellinen kiristyminen ei ole näköpiirissä. Sille esteenä toimii yhä korkea työttömyys monessa suuressa euromaassa. Mitään epäloogista taalan vahvistumisessa ei ainakaan olisi, vaikka sellaiseen ei sinänsä kannata liikoja luottaa. ”

https://www.piksu.net/artikkeli/markkinakatsaus-rys%C3%A4ys-tuli-talouden-lait-ennallaan

Eihän tässä vielä mitään dramaattista ole tapahtunut, mutta eipä euro todellakaan sen jälkeen enää ylemmäs päässyt, ja nyt se on aivan viime päivinä sakannut alas vähän reippaammin. Odotan pudotuksen vielä jonkin aikaa kiihtyvän.

Fundasyitä en yleensä valuuttojen kohdalla mieti, koska analyysit tuppaavat menemään lepikkoon asiantuntijoiltakin, mutta onpa noitakin tarjolla. EKP ei kiristä rahapolitiikkaa eikä Draghin asetellut sanojaan hitustakaan haukkamaisesti. Yhdysvalloissa Fed on selvästi kireämmällä linjalla, eikä ihme.

Tilanne muistuttaa vahvasti kahta edellistä valuuttojen ja samalla suhdanteiden taitetta tällä vuosikymmenellä. 2011 keväällä takana oli yhden reippaan kesädropin höystämä parin vuoden nousuralli finanssikriisin pohjilta. Tunnelmat olivat auvoiset. Finanssikriisi oli enää paha unohduksiin painuva uni.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=SP:SPX

Samaan aikaan pitkät jenkkikorot olivat nousseet finanssikriisin pohjasta selvästi. Ne piikkasivat kesädropin jälkeisen nousun huipulla 2011 keväällä aika lailla samaan aikaan, kun pörssit alkoivat valua alas. Ja samaan aikaan alkoi euro pudota noustuaan vuoden verran pörssien reippaan kesädropin pohjasta asti.

https://www.marketwatch.com/investing/bond/tmubmusd10y?countrycode=bx

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=FX:EURUSD

2011 alkanut laskumarkkina oli lyhyt, mutta kohtalaisen raju. Sitä se oli etenkin Suomessa – minkä huvittavaa kyllä unohtavat autuaasti nämä kymmenen vuoden pörssirallin jankuttajat. Yleisindeksi sukelsi lähes finanssikriisin pohjan tasolle. Siitä ei ole aikaa kuuttakaan vuotta.

https://www.nordnet.fi/mux/web/marknaden/marknadsoversikt/marknadsoversi...

Kuviot olivat samankaltaiset 2014. Jenkkikorot olivat nousseet puolitoista vuotta, viimeiset kuukaudet vauhdikkaasti piikaten vuoden alussa. Jokseenkin samaan aikaan piikkasi euro taalaa vastaan. Ne alkoivat valua alas samaan aikaan, joskin euro rojahti todella rajusti. Pörssit tulivat alas tässä tapauksessa aika paljon myöhemmin.

Jälleen tekniset asetelmat ovat samasta muotista. Jenkkikorot ovat nousseet kaksinkertaisiksi markkinoiden pohjasta 2016. Kymmenen vuoden paperi on jo kolmessa prosentissa, jossa se ei ole käynyt 2014 jälkeen. Euron pitkä nousu on indikaattorien perusteella takana. En ole siitä vielä satavarma, mutta merkit ovat lupaavat. Jos euro sukeltaa lähiviikkoina selvästi alle 1,20 taalan niin se vahvistaa tulkintani.

Keskipitkät indikaattorit ovat nyt jo ylimyydyt euron osalta, joten kovin kauan keskipitkä trendi ei enää kestäne, vaan euro korjannee sitten ylös. Kyse on siitä, mihin se sitä ennen ehtii laskea. Nykyinen vähän päälle 1,20 taso ei riitä laskumarkkinan signaaliksi tässä kohtaa.

Nyt kuitenkin vaikuttaa teknisesti siltä, että jenkkikorot ovat jo piikkaamassa, joten euron heikentyminen ja taalan vahvistuminen olisivat normaali seuraus - etenkin kun samaan aikaan pörsseissä on menossa reipas korjausliike, jonka odotan jatkuvan jollakin kulmakertoimella kuukausia.

Jos soppa sakeutuu tällä tavalla, niin se tarkoittaa suhdanteen heikentymistä Yhdysvalloissa ja olletikin aika lailla muuallakin. Ja siinä tapauksessa euro kyllä ottaa kyytiä, koska setä Samulin bondit ovat edelleen turvasatama laskusuhdanteessa.

Fundaperusteitakin oletukselle toki löytyy, mutta perusteeni ovat valtaosin tekniset. Teknistä analyysia pilkataan voodoona, mutta sen verran usein ja tarkasti olen käänteet tunnistanut, että jonkinlaista todistusvoimaa sillä pitäisi olla.

 

Kommentit

Comment: 

Toivotaan, että olet oikeassa. Suomessa ja jenkeissä on muutamia osakkeita, joiden fair value on 10-20% nykyistä alempana. Jos tuollainen droppi saataisiin, niin voisi alkaa kunnolla ostelemaan.Esim. KONE 38€, MMM 166$, CLX 96$, TXN 80$ jne.

Lisäkommenttina mainitaan, että EURSEK on nyt poikkeuksellisen korkealla. Nyt olisi hyvä aika ostaa ruotsalaisia osakkeita. Esim. SHB on nyt fair value tasolla. Lisäksi heikko kruunu tarjoaa mahdollisuuden lisätuottoihin.

Comment: 

Hyvä pointti, euro on paahtanut kruunua vastaan nyt pitkään, mutta ylikuumentumisen merkit on jo vahvat teknisesti. Joten odotan kruunun alkavan vahvistua, taite tullee syksyyn mennessä. Arvio on puhtaasti tekninen.

Juu, osakkeet on monet hintavia, saisivat halventua. Niin kyllä odotankin.

Kiitos osakevinkistä, CLX oli uusi tuttavuus. Texasinkin olen hiukan unohtanut tarkkailulistalta. Kyllä ne sieltä alemmas ovat tulossa.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.