Markkinakatsaus: Donald-sedän ilmapallo tyhjenee

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Ei mitään oleellisesti lisättävää viime viikon indeksianalyysiini. Indeksit seilaavat villisti volatiliteetin kasvettua. Ensin Trump-hype, lopulta raju korjaus, sitten vastakorjaus ylös, nyt taas viikko alas. Pitkän unettavan rauhallisen jakson jälkeen VIX loikkii kuin hätääntynyt jänis.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=TVC:VIX

Eikä mitään radikaalisti uutta ole tapahtunut kuin Trumpin kauppasodan julistus – raju ikävä liike, mutta odotettu, sitähän hän vatkutti koko kampanjansa ajan. Nytkö sijoittajat sen vasta muistavat. Tai sen, että rahapolitiikka on ollut kiristymässä hyvän aikaa etenkin USA:ssa.

No, minusta kyse ei ole vieläkään kummastakaan itse asiassa. Kauppasota on toki tuskallinen kaikille, ja sen Trump todellakin näköjään syttyttää, millaisin seurauksin jää nähtäväksi. Tuskin se tässä kohtaa kovin laajamittaiseksi leviää. Jos kohteena ovat vain metallit, niin siihen ei maailmantalous onneksi vielä kaadu.

Suurin syy kovalle heilunnalle on – kuten olen kuukausia vatkuttanut – Yhdysvaltojen pörssien huikea ylikuumentuminen. Hinnoittelu on edelleen kova monella osakkeella, mutta jo sieltä taas säällisen hintaisiakin lappuja löytyy. 

Jossain kohtaa heilunta tasaantunee, mutta en siis usko isompiin nousuihin pitkään aikaan. Näin kuuman markkinan puhjettua pääsuunta on alas tai ainakin paikallaan jauhava luultavasti kuukausia. Historiallista analyysia kaipaavalle sellainen löytyy muutaman kuukauden takaa. Tein siis jutun ennen ryminän alkua.

https://www.piksu.net/artikkeli/n%C3%A4in-k%C3%A4y-ylikuumentuneelle-p%C3%B6rssille-historian-perusteella

Vaan eipä ole Eurooppakaan säästynyt paukkeelta. Rahamarkkinoista on tullut aika hupaisaa touhua, johtuen ilmeisesti amerikkalaisen rahan määrästä markkinoilla. Kun Yhdysvalloissa markkinat posottavat kohti taivasta niin muualle vimma ei sellaisenaan tartu, kuten ei sinänsä pidäkään, jos kyse on fundamenteista. Mutta kun siellä fundamentit ja markkinahuuma jäähtyvät, kaikissa pörsseissä rytisee.

No, turhapa tuota murehtia, hyvä vain tietää, että näin se siis edelleen menee kuten ennenkin. Kun setä Samuli aivastaa, koko maailma pärskii. Ainakin lyhyellä aikajanalla.

Ennustin joitakin viikkoja sitten aika rohkeasti euron pitkän nousuputken jääneen taakse. Toistaiseksi väite on pitänyt kutinsa, seuranta-aika on tässä tapauksessa toki kuukausia ja pari vuotta viime kädessä. Tekniseltä kannalta euron nousutrendi on jo pari vuotta vanha, eivätkä valuutat tapaa liikkua kauemmin yhteen suuntaan. Pitkät indikaattorit ovat olleet jo jonkin aikaa laskussa, ja varsin usein se kertoo trendin taittuneen tai tekevän niin ihan kohta.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=FX:EURUSD

 

 

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.