Markkinakatsaus: bensa alkaa loppua

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Pörsseistä alkaa olla puhti pois, mutta eipä se yllätä, koska alun perinkin odotin SP500:n kurkistavan jo huulilla heiluvan 2300 pisteeseen. Sitä jo vähän epätoivoisen makuisesti rouhitaan, samoin kuin Dow Jonesin maagista 20 kiloa. Odotan niiden vieläkin puhkeavan, mutta se on lopulta toisarvoinen kuriositeetti isossa kuvassa. Eurostoxx 600:n 370 pistettä taitaa ainakin jäädä seuraavan trendin poimittavaksi.

En sano, että keskipitkä trendi on ehdottomasti lopussa, koska nousumarkkinassa voi tulla vielä yllättävä ryntäys ties mistä uutisenpoikasesta. Mutta kuten olen jo jonkin aikaa painottanut, trendistä on varmasti paras pala takana. Kaikki indikaattoritkin puhuvat jo pikku hiljaa sen puolesta. Pelipaperien lunastamiseen ajankohta tuskin kovin kehno voi olla.

En yllättyisi ensi vuoden puolelle kantavasta lyhyestä kiskaisustakaan, mutta kauas se ei ilman pientä ihmettä kanna. Uusia ostoja kehotan karttamaan ehdottomasti tässä kohtaa, riskin ja hyödyn suhde on nyt todella epäedullinen.

En tosin odota alaspäin kääntyvän keskipitkän trendin järin syvälle uppoavan, vaan sellaisen tavanomaisen 4-5 prosentin kyykkäyksen. Eikä sekään nopeasti toteudu varsinkaan aluksi, jos maailmankirjat eivät sekoa. Tavallisesti kurssit sahaavat näillä tasoilla jonkun aikaa. Jos ja kun ylemmäs ei ole asiaa, otetaan vauhtia alempaa.

Sen koukkauksen pohjaan on aikaa vielä. Oletukseni on, että tuon sydäntalvella nopeasti sukeltavan paniikin jälkeen on vielä kevään osinkoralli, josta etemmäs on ihan turha puntaroida markkina-analyysin näkökulmasta.

Ennenaikaista sinne asti on arpoa nytkin, mutta jonkinlaisia skenaarioita silti kannattaa miettiä etukäteen, kunhan ei ripustaudu niihin. Varautumisella on merkitystä, mutta markkinoiden käänteiden tulkitseminen on ennen kaikkea reaaliaikaista työtä. Ennusteet ovat vain raameja.

Lyhyestä virsi kaunis tällä kertaa, tontut kurkkivat jo ikkunan takana ja juhlakiireet sen myötä, mutta jo tuossa tärkeimmät tulivat.

Hyvää joulua!

Kommentit

Comment: 

Hyvää analyysiä jälleen kerran. Itse olen samoilla linjoilla, en nää ainakaan omx:h:sta ostamisen arvoisia osakkeita ensisilmäyksellä. En ymmärrä miten joku voi ostaa esim Orionia tai Outokumpua näillä hinnoilla. Jälkimmäisessä olisi ehkä potentiaalia, mutta miksei sitten ostanut puoli vuotta sitten kun tilanne ei oo nyt muuttunut. Ensin mainittu taas on pirun kallis. Nämä olivat vain pari esimerkkiä omxh:n tilanteesta. Jenkeissä taas on ath, mikä kertonee kaiken. Tästä lienee vain yksi suunta lyhyellä aikavälillä.

Comment: 

Kyllä osakkeiden trendejä voi ynnäillä hintapohjaltakin, ja totta kai sijoittajan on hintaa aina tarkasteltava. Markkina-analyysi ei ole funda-analyysin kanssa ristiriidassa mitenkään, joskin sillä on omat menetelmät ja näkökulmansa. Tästä enemmän tuonnempana.

Orionin muuten möin pois äsken. Yhtiö on toki hyvä, mutta odotan saavani sitä tarpeen vaatiessa tuonnempana säällisempään hintaan, nyt se on todellakin rapeasti hinnoiteltu.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.