Markkinakatsaus: Analyysien ja markkinoiden luonteesta

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Ensinnä vastaus edellisen viikon pariin kirpeään lukijakommenttiin. En todellakaan ole povannut romahdusta puoltatoista vuotta, ja yleensäkin keskityn markkina-analyyseissa keskipitkiin trendeihin. Ne kestävät muutamista viikoista muutamiin kuukausin. Vaikkapa tämä osakemarkkinoiden kp-trendi, joka on ollut ylös, alkaa olla lähtökohtaisesti kypsä. Täytyy muistaa – ja tätä korostankin aina – että markkinat eivät koskaan liiku yhteen suuntaan mittaansa enempää kuin poikkeuksittain.

Laskumarkkinassa on kp-korjauksia ylös vaikka pääsuunta on alas, ja päinvastoin. Ne kestävät korkeintaan muutamia kuukausia. Tuollainen lukemattomien kuukausien yhtäjaksoinen ralli yhteen suuntaan kuten USA:ssa koettiin viime vuonna on historiallinen anomalia, kuten talouslehdetkin totesivat. Sellaisiakin näkyy joskus tulevan, mutta markkinoiden kanssa pelaavan kannattaa nojata pääsääntöihin, ei poikkeuksiin. Vastaavaa tuskin hetkeen todistamme. Toisaalta sen kääntöpuolena on ollut pitkä vaisu kurssikehitys USEIMMISSA INDEKSEISSÄ.

Pääpiirteissään analyysieni ydin on syksystä asti ollut se, että ylikuumentuminen johtaa ensin vaisuun kurssikehitykseen ja lopulta todennäköisesti se paljastuu laskumarkkinaksi, joita tulee aina joidenkin vuosien välein. Nousumarkkinat kestävät yleensä 2-4 vuotta, ja kun tämä koettu alkoi helmikuussa 2016 niin ajan puolestakin kypsyysaste alkaa olla valmis, joskaan ei markkinoiden isoja trendejä kalenterista voi katsoa. Mutta moni asia tukee oletustani laskumarkkinasta, teknisesti ja fundapohjalta.

Nousua on koettu kevään piikin jälkeen vain muutamassa indeksissä uusiin huippuihin asti. Nasdaq ja Helsinki kuuluvat harvalukuiseen joukkoon, mutta muuten useimmat isot indeksit ovat kevättalven euforiahuipun alapuolella: SP 500, Dow Jones, Global Dow, Eurostoxx 600, Asia Dow, Nikkei, Shaghai… Jotkut ovat pudonneet kovastikin, kuten Shanghai, joka on kohta 20% piikin alapuolella. Graafit löytyvät koostetusti mm. MarketWatchilta:

https://www.marketwatch.com/investing/index/nik?countrycode=jp

Markkina-analyysien tarkoitus on tarjota hyödyllistä tietoa etenkin ostoja ja kenties myyntejä varten. Euforiseen huumaan osallistumisesta varoittelussa on se oleellinen puoli, että silloin ei kannata rynnätä ostoksille. Ja näin on sikäli varmasti ollut, että huuman huipulta ostelleet kiroilevat intoaan useimmissa tapauksissa – poikkeuksia toki aina on.

Romahduksia en povaile joka viikko, se on täyttä kukkua. Kp-trendien arviot lähtevät odotuksesta, että liikkeet ovat tavallisesti joidenkin prosenttien syvyisiä. Jos ostoksille aikoo, niin ei sitä kannata tehdä yliostetussa tilassa, vaikka markkinan pääsuunta olisi ylöspäin. Ja jos myydä aikoo, niin ei paniikin keskellä, vaan on odotettava parempaa hetkeä.

Pitkän aikavälin tulkintani on ollut talvesta asti, että olemme todennäköisesti laskumarkkinassa tai sen kynnyksellä. Siinä tapauksessa varsinaiset isoimmat kuopat ovat edessä laskumarkkinan lopussa, koska siten markkinat ylipäätään määritellään. Laskumarkkina alkaa huipulta ja päättyy viimeiseen pudotukseen. Ja nuo viimeiset pudotukset, jotka ovat usein ne rajuimmat, tulevat yleensä noin vuoden päästä laskumarkkinan alkamisesta. Se on historiallinen fakta, jonka olen itsekin jo usein kokenut. Tätä ei ole vaikea tarkastaa, jos vähänkin viitsii indeksien kurssigrafiikkaa tutkia edes muutaman vuosikymmenen ajalta.

Joten, jos olemme laskumarkkinassa, isoimmat liikkeet ovat edessä joskus talvella normaalin kaavan mukaan. Laskumarkkina voi kehittyä hitaasti alkupäässään, ja usein niin tekeekin. Kurssit sahaavat paikallaan, kunnes mielialat hapantuvat paniikiksi ja tapahtuu kova sukellus. Juuri tällä tavalla liikkui euro dollaria vastaan kevättalvesta alkaen: ensin kapea markkinahaarukka ja sitten nopea rysäys. Kuten jo siis helmikuussa povasin teknisin perustein ja pitkästä kokemuksesta.

https://www.marketwatch.com/investing/currency/eurusd

Isompien pudotusten aikataulua on vaikea povailla pitkällä aikavälillä; niiden kynnyksellä se on jo paljon helpompaa, mutta hyödyllisintä on tietysti jos liikkeisiin osaa varautua ajoissa. Oma tulkintani on siis edelleen se, että tänä vuonna koemme vielä ainakin yhden ja luultavasti parikin kovempaa pudotusta. Sitä puoltaa jo yksinkertaisesti VIX, joka riehantuu keskimäärin kolmesti vuodessa. Se on loikannut vasta kerran, helmikuun alussa, ja suuri ihme on jos se siihen jää.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-VIX/

Fundaperusteitakin on: rahapolitiikka kiristyy, korkoero kapenee, inflaatio kiihtyy USA:ssa, työttömyys on historiallisen alhaalla. Nämä ovat kaikki suhdannehuipun oireita. Päälle Trump kauppasotineen, niin varoittavista indikaattoreista ei ole pulaa. Korkoerosta enemmän tuonnempana. Pitkäaikaisen osinkosijoittajan ei näistäkään toki tarvitse piitata, mutta vähänkään salkkua liikuttelevan ja ostoja suunnittelevan kyllä.

Toivotan lukijoille hyvää jussia jo nyt, sillä lähden Pariisin osallistuakseni sikäläiselle elokuvafestarille kv-käsikirjoituskilpailun finalistina poikani kanssa. Josko saisin sieltä myönteisempää lukijapalautetta - no on sitä täälläkin toki tullut, kiitos siitä.

Tervetuloa festareille jos Pariisiin satutte, tapahtumaa on kehuttu antoisaksi, itsellä kokemus on ensimmäinen. Palkintoseremoniaan osallistuu Sharon Stone, joten tähtisäihkettäkin on tiedossa.

http://parisartandmovieawards.com/

 

Kommentit

Comment: 

Katsoin OMX Helsinki -indeksiä viimeiseltä seitsemältä vuodelta. Kesällä 2012 alkoi nousutrendi, jonka viimeinen kunnon nousupiikki tapahtui kevään 2015 aikana. Tämän piikin jälkeen alkoi laskeva trendi jonka pohja on karkeasti ottaen heinäkuun 2016 tienoilla. Nousu kesti lähes kolme vuotta, ja lasku hieman yli vuoden. Tämän jälkeen alkoi noin vuoden kestävä nousutrendi, joka kääntyi vaakasuoraksi trendiksi viime kesänä. Indeksi sahasi 9 500 ja 10 000 pisteen välissä, kunnes se rikkoi 10 000 pisteen rajan tänä keväänä. Edellisen laskutrendin pohjista tulee tänä kesänä kuluneeksi kaksi vuotta, ja jos antamasi nousutrendin kestohaarukka on pitkän ajan keskiarvokesto nousutrendille, tulisi laskevan trendin alkaa karkeasti määritellen heinäkuun 2018 ja kesäkuun lopun 2020 välillä. Kuluvaa edeltävän nousutrendin kesto osui antamaasi aikahaarukkaan.

Toistaiseksi mennään vielä ihan hyvällä uralla.

Comment: 

Kiitos kommentista.

Nousu- ja laskumarkkinoiden kestot ovat tosiaan tuota luokkaa, siitä löytyy paljon dataa sijoituskirjallisuudesta. Nousut ja laskut voivat olla tavallista lyhyempiä tai pidempiä, joten kalenterin perusteella ei voi markkinoita juuri arvioida, mutta kyllä sekin puoli on hyvä muistaa. Itse käytän pääosin teknisiä välineitä, useita erilaisia monilla aikaikkunoilla, ja tietysti taustana pitkä kokemus ja fundamentit.

Eivät laskut tosiaan tapaa kestää kuin vuoden, mutta joskus ne ovat syviä. Pudotusten mitan ennustaminen on arvailua, mutta tilastojen mukaan laskumarkkinan syvyys on n 30% huipulta pohjaan. Ja usein ne pohjat ovat ne syvimmät niiakset, jotka voivat revetä muutamassa viikossa kovaksi paniikiksi, jossa VIX paukkuu useissa kymmenissä, kun se rauhallisena aikana pyörii kymmenen nurkilla. Loppupaniikit ovat parhaat ostopaikat, kuten helmikuussa 2016 tai maaliskuussa 2009.

Comment: 

Totean kuitenkin, että tiettyä täsmällisyyttä voisit harjoittaa. Olet itse kirjoittanut, että USA:n pörssejä muu maailma seuraa. Näytä nyt SP 500:sta viimeisen viiden vuoden ajalta 30 % lasku ja lasku helmikuussa 2016. Kyllähän tässä kaikki tietävät, että DAX siten on laskenut. Eli mitä pörssiä tarkoitat, kun kirjoitat, "yleensä". 

Comment: 

Kiitos!

No tämä on vähän ongelma, että pörssit pääosin kulkevat samaa tahtia etenkin pudotuksissa eli laskumarkkinat toteutuvat kaikkialla. Sen vuoksi annan paljon painoa USA:n markkinalle.

Tuollaiset luvut kuin n 30% ovat turhan yleisluontoisia yksittäisten indeksien kohdalla, mutta tärkeämpää mielestäni on ymmärtää, että markkinoiden huiput ja pohjat tulevat kyllä aika lailla samaan aikaan joka paikassa. Liikkeet voivat olla paljonkin eri mittaisia indeksien ja etenkin yksittäisten osakkeiden kohdalla, mutta ajoitus harvoin paljoa heittelee. Jos siis aikoo ostaa halvalla niin ajoitus on kaikkialla koko lailla yhtäläinen.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.