Markkinakatsaus

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

 

Aikomukseni oli pitää muutaman viikon tauko markkinakatsauksissa, mutta viikon lopussa tullut kova pudotus sai minut toisiin aatoksiin. Alkuviikko sujui odotusten mukaan eli indeksit lähtivät vahvasti ylös, mutta viiden prosentin nousun jälkeen ne lähtivät takaisin alas. Siinä ei ole mitään kummempaa, nousuihin kuuluvat lyhyet korjaukset juuri tuollaisissa kohtaa, mutta nyt indeksit sukelsivat takaisin lähtötasoonsa, samoin monet yksittäiset osakkeet, siis tasolle josta ne viikko tai liki kuukausikin sitten aloittivat nousun. Dax palasi 6500 tuntumaan.

Kesän lähestyessä oli sinänsä odotettavaa, että suurempia nousuja ei nähdä, ja kesällä usein indeksit sahaavat kapeahkossa markkinahaarukassa. Olisi kuitenkin tuntunut luontevalta, että indeksit testaavat välihuippunsa, Dax siis noin 7000 rajan, ja vasta sen jälkeen hakeutuvat markkinahaarukkaan, jos sen ovat tehdäkseen. Dow Jones piikissään kävikin, eivätkä SP ja Nasdaq kaukana olleet ennen pudotusta.

Jos olemme asettumassa markkinahaarukkaan, luonteva kääntymistaso takaisin ylös on nyt käsissä, ja haarukan ylälaita olisi viitisen prosenttia ylempänä. Haarukassa tikkaavat markkinat saattavat olla todella nopeita liikkeissään, hinkaten haarukan laitoja jopa muutamien päivien frekvenssillä, tai ehkä muutamien viikkojen. Kesällä 2010 Dax sahasi välillä 5800-6200 monta kuukautta, ennen kuin murtautui haarukan yläreunasta ja jatkoi nopeasti matkaansa 7500:aan.

Tällainen skenaario tuntuisi jossain muodossa todennäköiseltä, kuten alun perinkin. Sen edellytys kuitenkin mielestäni on, että kurssit lähtevät takaisin ylös jo ensi viikon alkupuolella. Nythän ollaan taas kriittisillä rajoilla, eli Daxissa tulee vastaan 12 kk SMA, ja daily MACD killuu nollarajassa kiinni. Jos ne pettävät, rykäys on tavallisesti raju, kuten viime syksynä.

Hiukan ihmeelliseltä se tuntuisi, koska yritysten tulokset ovat olleet nousussa, eikä rahamarkkinakriisin aineksia ole ollut esillä ainakaan sen enempää kuin ylipäätään viime kuukausina. Jos rysäys tulee, niin jotain dramaattista pinnan alla muhii, mitä se sitten onkin.

Odotan edelleen kurssien kääntyvän ylös, ainakin sen viiden prosentin verran, mutta varaudun synkempäänkin vaihtoehtoon, vaikka en sille oikein perusteita näe. Volatiliteetti on kuitenkin ollut niin rajua viime vuosina niin markkinoilla kuin reaalitaloudessa, että kaikkeen on varauduttava.

 

Kommentit

Comment: 

Comment: 

Comment: 

Tuostakin graafisra näkee, että ollaan perinteisellä käännetasolla. Pitääkö tukitaso vai ei, se selvinnee aika pian.

Comment: 

Ei pitänyt tukitaso. Mä ehdin myydä pikkasen osakkeita pois, mutta kyllä nyt meni pääosin huonosti. crying

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Aika kova oli rysäys. Ranskan ja Kreikan vaalit hermostuttivat markkinoita, vaikka tulosten ei pitänyt olla yllätys.

Jos ei markkina nyt varsin pian toivu ylös, trendi alas voi olla aikamoinen. En uskalla sanoa vielä juuta tai jaata ja pysyn itse odottavalla kannalla, kunnes saan jotain varmuutta. Tässä on kuitenkin monta kovaa laskupäivää takana, joten korjausliikkeen ylöskin pitäisi periaatteessa tulla pian, vaikka vain pariksi päiväksi. Vaan jos ei kuulu, niin alaspäin mentäneen reippaasti.

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Näitä tuki- ja vastustasoja, vaikka ne todellisuutta sinänsä ovatkin, ei voi aina tietää millin tai prosentin tarkkuudella. Vaikka nyt näyttää siltä, että po tukitasot pettivät, tilanne selviää paremmin vasta päivän pari sisään. Rekyyli ylös oli jo aika reipas, mutta kääntyikö trendi oikeasti vai onko kyseessä vain päivänsisäinen korjaus, se ratkeaa jonkin ajan sisään.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.