Markkinakatsaus: Kahden kerroksen pörssihuumaa

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Kovan pudotuksen jälkeiset korjausliikkeetkin ovat reippaita jahka pahimmat pelot hellittävät, mutta joka tapauksessa Trumpistanin ylikuumentuminen oli ja on yhä sitä mittaluokkaa, että nousut on analyysini mukaan vähäksi aikaa takana indekseissä. Eurooppa tapaa kulkea samaa jalkaa pääpiirteissään, mutta kevätkaudella tilanne on usein vähän toinen osinkosyklin vuoksi. Viime keväänä se kuumensi Saksan Dax-indeksin, ja nyt paniikin jälkeinen korjausliike ylös oli selvästi paras Helsingissä.

Odottelisin edelleen Euroopan pörssien ylisuorittavan keväällä Trumpistaniaan nähden. Muhkeita osinkoja on tulossa vuoden kertasatsi. Ylipäänsä pörssien tilanne on Euroopassa ihan toinen kuin Atlantin takana, mikä edelleen unohtuu lukemattomilta kommentaattoreilta - jotka eivät näköjään osaa edes pörssikurssia lukea. Yleisen väitteen mukaanhan takana on kymmenen vuoden kiivas nousu pörsseissä. Siitä saa kuvan, että huima pudotus on automaattisesti edessä koska tahansa. Ainakin piensijoittajia tämä huolettaa kovastikin - tiedän sen siitäkin, että vedän Tampereella kansanopistolla oikein suosituksi osoittautunutta sijoituskurssia. Aihe nousee usein esiin kurssilaisten puheissa.

Kymmenen vuoden huima nousu ei muutaman tärkeän elementin osalta pidä paikkaansa. Pörssit ovat kyllä kiivenneet finanssikriisin pohjasta 2009, mutta ei mittakaava ihmeellinen ole ollut kuin lamasta tehokkaimmin toipuneessa Yhdysvalloissa. Siellä isot indeksit ovat yli kolmenkertaistuneet. Toisaalta lähtötasokin oli poikkeuksellisen matala. Ja on sielläkin laskumarkkinoita tässä jaksossa ollut, joskaan ei syviä isoissa indekseissä.

Yhdysvalloissa on selvästi ollut osakekuplan makua jo jonkin aikaa, mutta ei Euroopassa ole samanlaista hypeä koettu. Helsingin pörssi on tuplannut pistelukunsa kymmenessä vuodessa. Se tarkoittaa seitsemän prosentin tuottoa vuodessa. Osinkojen kanssa tuotto asettuu täsmälleen osakkeiden pitkän ajan keskituottoon noin kymmeneen prosenttiin.

Lukemat pätevät aika hyvin kaikkiin eurooppalaisiin pörsseihin. Ja lähtötaso oli todella matala finanssikiisin pohjassa. Monet osakkeet olivat tuolloin uskomattomassa alennusmyynnissä.

Viimeiset kaksi vuotta on tultu ylös kohtalaisen vauhdikkaasti, mutta tuolloinkin lähtöpisteenä oli vuoden mittaisen laskumarkkinan pohja. Se pudotti Helsingin pörssiä kaksikymmentä prosenttia, joitakin enemmän.

Ja huima vauhti? Euroopassa pörssit ovat nyt aika lailla samalla tasolla kuin edellisen laskumarkkinan alkaessa keväällä 2015. Tuolloin sijoittajat villiintyivät EKP:n mittavasta elvytyspaketista, mutta into osoittautui vääräksi hälytykseksi Yhdysvaltojen talouden heikentyessä. Isojen yhtiöiden Eurostoxx on ollut laskumarkkinassa tuolta asti, kolmevuotissynttäri tulee vastaan huhtikuussa! Se siitä vuosikymmenen huumasta.

Vaikkapa taloudeltaan huippukuntoisen Saksan pörssi kiskaisi taas kyseisen huipun alapuolelle vasta piipahdettuaan tänä talvena sen päällä. Helsingin pörssi on niukin naukin kohta kolme vuotta sitten tehdyn lukeman yläpuolella. Monen ison yhtiömme kurssi on yhä samalla tasolla tai alle 2015 EKP-euforian, vaikka tulokset ovat kohentuneet: Kone, Sampo, Nordea, Fortum, Metso… You name it. Vain syklinen teollisuus on tullut reippaasti ylemmäs laajalla rintamalla tuosta piikistä.

Indeksitasolla Helsinki on yhä kaukana 2007 huipusta. Se tosin johtuu paljolti indeksin kokoon nähden aikoinaan holtittoman ison Nokian alamäestä. Mutta ei monen sijoittajien suosiman vientiyhtiömmekään kurssi ole kehittynyt kymmeneen vuoteen minnekään. Vertailukohtana on toki tuolloinen osakekupla.

Pörssien hurjasta menosta on siten turha puhua muualla kuin Yhdysvalloissa. Siellä on tilanne muutenkin toinen. Suhdanne paahtaa jo ylikierroksilla ja Trumpin tarpeeton veroelvytys lyö lisää löylyä. Keskuspankki kiristää taatusti rahahanoja, mikä ennen pitkää viilentää suhdanteen.

Euoopassa talous elpyy kuten lopulta odottaa sopii, mutta työttömyys heiluu monessa suuressa euromaassa yhä korkealla. Se pitää inflaatiota aisoissa. EKP ei ilman ihmettä kiristä rahapolitiikkaa vielä aikoihin, sehän vasta suunnittelee elvytyksestä luopumista.

Markkinoiden liikkeitä on vaikea ennustaa, ja ylihintaisia osakkeita löytyy kaikkina aikoina. Mutta mistään yleisestä osakekuplasta ei Euroopassa kannata puhua, vaikka arvostustasoja ei halvaksikaan voi kehua. Maltillisesti hinnoiteltuja hyviä osinkoyhtiöitä löytyy tänäkin päivänä silti jokaisen sijoittajan tarpeisiin myös laajasti hajautettuun salkkuun. Niitä poimiessaan on hyödytöntä miettiä, minkä aikaa pörssit ovat laskeneet tai nousseet.  

Pitkään aikaväliin keskittyvä osinkosijoittaja antaa kurssien elää omaa elämäänsä. Kurssin nousu ei tuo voita leivän päälle ennenkuin osakkeen myy. Eikä kurssin lasku sitä voita vie ennenkuin osakkeen myy.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.