Markkina tuli alas kuten aina ennenkin

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Yhdysvaltojen teollisuusindeksi on trendien pysyvyyden mallitapaus

Korona on osoittautunut eräin osin omalaatuiseksi kriisiksi, mutta yksi historiallinen totuus ei pala tässäkään tulessa: markkinatrendit toimivat kuten ennenkin. Normaalissa aikataulussa.

Trendien toimintaa olen eritellyt vuosien varrella Piksussa laajassa mitassa. Tuoreet liikkeet istuvat historiaan aukotta.

Maalispaniikin jälkeinen korjausliike ylös on osoittautumassa perinteiseksi kuukauden mittaiseksi kuolleen kissan pompuksi. Markkinoilla on säännönmukaisuutensa. Yhtiökohtaiset erot ovat olleet kylläkin huimia, mutta niinpä seulonta palkitaan.

Kuolleen kissan pomppujen noin kuukauden mitta toteutuu siis tässäkin pörssiromahduksessa. Pääkuvan SP500:n teollisuusosakeindeksi kulkee historian latuja liki päivälleen.

Eurooppalaisten suuryhtiöiden Euro Stoxx 50 piikkasi huhtikuun lopussa pari päivää myöhemmin, pohjattuaan viitisen viikkoa aiemmin. Maaliskuun pohja on yhä alempana, mutta tuore pudotuskin on vasta pari viikkoa vanha.

VIX kiihtynee vielä

Volatiliteetin kasvu kiskoi liki kaikki osakkeet mukaansa. VIX:in päiväoskillaattorit eivät ole vielä katossa. Senkin perusteella hermoilu jatkuu vielä.

VIX:in päiväoskillaattorien pitäisi kurkata vielä ihan kattoon

Ei koronasta sittenkään niin erilaista laskumarkkinaa tullut, vaikka eräin osin kyllä. Yhtiöiden hyvin vaihteleva menestys kriisissä on sikäli hyvä asia, että niin yhtiöiden kuin osakekurssien seuranta pysyy osakepoiminnassa elintärkeänä.

Samalla jo laajan salkun omistajan saavat hiukan henkistä lepoa, kun osa osakkeista pärjää oloihin nähden jopa loistavasti. Hermojen menetys on riskeistä pahimpia.

Yhtäläistä liiketta

Osassa osakkeita kp-trendit ovat näkyneet voimakkaasti – etenkin syklisissä, mutta enemmän tai vähemmän muissakin. Kuvaavaa on, että Nordeakin kääntyi noin kuukauden jälkeen alas, vaikka sen raportti oli koronan rassaamia odotuksia parempi.

Myönteinen yllätys rallatti markkinoita vain julkistuspäivän. Trendit toimivat yleensä tällaisissakin tapauksissa. 

Uutisten varassa kaupustelevat tekevät yleensä pahoja virheitä etenkin lyhyellä aikavälillä, vaikka yleisen käsityksen mukaan juuri niin pitäisi toimia. Kokemus opettaa muuta. 

Neljä kuukautta laskua takana

Oleellinen lähiajan kysymys on, jatkuuko laskeva keskipitkä trendi. Sen ei pitäisi olla vielä ohi. Loppupäässään ne ovat laskumarkkinassa tyypillisesti voimakkaimpia, kun paniikki valtaa euforiaan hetkeksi vajonneet markkinat.

Seuraava kysymys on, jatkuuko laskumarkkina laskevan keskipitkän trendin taituttua. Lähtökohtaisesti vastaus on kyllä, koska toukokuun lopussa takana on vasta neljä kuukautta laskua.

Tavallisesti laskumarkkinat vievät ainakin puoli vuotta, ja kurssikehityksen kannalta perinteisesti vaisu kesäkin on edessä. Markkinatilanne saattaa olla nyt epätavallinen, koska oletettavasti talous kääntyy kasvuun vuoden toisella puoliskolla.

Siirrettyjä osinkojakin alkaa valua ainakin parhaassa tapauksessa, joskin luultavasti vasta syksyn korvalla.

Herkkuja kohta yllin kyllin

Kriisin voimaan nähden laskumarkkina voi jäädä lyhyeksi. Siten kävi 2011 valtioiden velkakriisissä, ainakin osalle yhtiöistä.

Joillakin osakkeilla laskumarkkina venynee pidemmäksi, joskin ainakin muutamilla se ilmeisesti toppasi maaliskuun paniikkiin. Suhdannevapaiden ja syklisten erot ovat todella suuret.

Sykliset matelevat vielä jonkin aikaa, mutta sieltä löytyvät kohta parhaat kohteetkin. Hinnat ovat jo nyt monella kohdallaan, enemmänkin, mutta se ei sinänsä estä kursseja tulemasta alemmas.

Siis todelliseen alennusmyyntiin. Joista tehdään ne parhaat tuotot. Tämäkin kriisi tarjoaa siihen taas oivat saumat käteiskassalla varustetuille.

Hyvää viikonloppua!

Juttu on lyhennelmä sijoitussivusto Pörssihaukan materiaalista:

https://porssihaukka.fi/


Vastaa

Kirjautunut käyttäjänä Heikki IkonenKirjaudu ulos?

Kommentit

Comment: 

minkä osakkeen näkisit selviytyvän lähivuosista parhaiten, jos omaa rahaa olisi pakko sulloa kiinni?

Oma valintani on edelleen tuo Nvidia, jota kauhistelit viimeksi kalliiksi. :D

Comment: 

Seuraan kirjoituksiasi ja ne ovat hyviä, kiitos niistä! Mutta olisi mahtava saada kirjoittajan oma näkemys taustalta. Aina kun veikkaa sekä lyhyttä, että pitkää laskua, kuten myös epävarmaa markkinaa joka voi nopeasti pörssiä nostaa, mutta kuitenkin kuolleen kissan pomppua niin on epäillyt kaikkia skenaarioita ja voi tuttuun tapaan aina ensi kuussa kirjoittaa "kuten aiemmin ennustin". Rohkeasti oma näkemys vain vaikka välillä menisikin väärin. kyllä me seuraajat silti pysytään mukana!

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.