Maksimoitko todennäköisyytesi onnistua sijoituksissasi?

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Berkshire Hathawayn Buffett ja Munger määrittelevät sijoittamisen seuraavasti vapaasti suomennettuna:

 

Sijoittaminen tarkoittaa oman nykyisen ostovoiman siirtämistä muiden käyttöön, jotta voi todennäköisin syin odottaa suurempaa ostovoimaa tulevaisuudessa maksettujen verojen jälkeen.”

 

Edellisestä määritelmästä voi tehdä vielä tiiviimmän ja todeta, että sijoittamisen tärkein idea on maksimoida tulevaisuuden ostovoiman kasvamisen todennäköisyys. Lisäksi voi olla jonkinlaisia eettisiä tai moraalisia näkemyksiä, jotka vaikuttavat todennäköisyyksien kasvamiseen joissakin tapauksissa. Paljon näkee erilaisia nimityksiä samalle asialle, mutta pohjimmiltaan on kyse vain todennäköisyyksien kasvattamisesta. Todennäköisyyksien arvioinnissa tulee vastaan useampia tekijöitä, jotka ratkaisevat sijoitusmenestyksen. Keskitytään niihin osakesijoittamisessa. Tärkeimmät tekijät sijoittajille todennäköisyyksiä määrittäessä ovat mm. seuraavat:

 

 1. Todennäköisyys, jolla sijoittaja osaa arvioida liiketoiminnan pitkän aikavälin talouskehitystä

 2. Todennäköisyys, jolla sijoittaja osaa arvioida yritysjohdon kykyjä hyödyntää liiketoiminnan tarjoamat mahdollisuudet käyttää siinä liikkuvia rahoja

 3. Todennäköisyys, jolla liiketoiminnan palkinnot tulevat omistajille

 4. Paljon verotus ja inflaatio pienentävät ostovoiman muutosta

 5. Hinta

 

Kaikki ihmiset eivät pysty arvioimaan kaikkien yritysten liiketoiminnan pitkän aikavälin talouskehitystä. On epätodennäköistä, että sama ihminen osaa arvioida finanssilaitosten ja tietoliikenneverkkoihin keskittyneiden yritysten liiketoimintaa. Sijoittajan pitää osata valita oikeat yritykset arvioitaviksi, jotta hän pystyy maksimoimaan todennäköisyydet, joilla arvioida liiketoiminnan talouskehitystä. Yhden yrityksen arviointi ei riitä vaan sijoittajan pitää pystyä arvioimaan myös sen kilpailijoiden liiketoiminnan kehitystä ja miten ne vaikuttavat yritykseen. Sijoittajan pitää ymmärtää mitkä tekijät ovat ratkaisevia yrityksen pitkän aikavälin talouskehityksessä ja miten löytää niistä kertovat asiat yrityksen julkaisemista pörssitiedotteista. Tämä kaikki vie paljon aikaa mikäli yrityksiä on enemmän, joten vain kotiläksynsä tekevät sijoittajat maksimoivat todennäköisyytensä tässä asiassa.

 

Pääomien allokointi on toimitusjohtajan tärkein tehtävä ainakin Warren Buffettin mielestä. Myös muiden resurssien allokointi on tärkeä osa ylimmän johdon toimintaa. Sijoittajan pitää ymmärtää kuinka todennäköisesti yritysjohto tietää mitä tekee ja osaako se suunnata pääomansa sijoittajaa parhaiten hyödyntävällä tavalla. Tästä parhaiten kertovat yritysjohdon ansiot pitkältä aikaväliltä. Niitä kannattaa verrata ainakin lähimpien kilpailijoiden yritysjohdon saavutuksiin samalta aikaväliltä. Aukottomia todisteita johtajien kyvykkyydestä on mahdotonta löytää. Idioottikin voi onnistua pääomien allokoinnissa yllättävän pitkään, kun yrityksen liiketoimintamalli on kunnossa.

 

Sama pätee myös todennäköisyyteen, jolla liiketoiminnan palkinnot tulevat omistajille. Käytännössä jokainen yritysjohto kyllä puhuu virkansa puolesta omistajien etujen valvomisesta, mutta teot vastaavat mielestäni harvoin puheita. Saavutuksiin nähden liian suuret palkat, optio-ohjelmat ja johtajien hiekkalaatikkoa kasvattavat ylihintaiset yritysostot ovat todennäköisempiä vaihtoehtoja kuin omistajien eduista huolehtiminen.

 

Sijoittajien verot ovat Suomessa lähinnä kiristyneet. Sijoitussäästötilien toteutuminen vaikuttaa olevan lähellä. Tämä auttaa lähinnä piensijoittajia mikäli valtioon voi luottaa sopimuskumppanina. Itselläni tämä luottamus on nolla. Tämäkin uudistus jää todennäköisesti toteutumatta mikäli SDP:stä tulee päähallituspuolue. En ole tarkemmin vielä perehtynyt asiaan, joten en ota enempää kantaa asiaan. Itse uskon, että verotus tulee jatkossakin lähinnä kiristymään, joten se on syytä huomioida, kun miettii todennäköisyyksiä. Joku voi olla tästä eri mieltä. Katsotaan miten käy. Inflaatio nakertaa takuuvarmasti tuottoja pitkällä aikavälillä, vaikka joskus voi deflaatio hyödyttää sijoittajaa. Inflaatio on ottanut reaalituotoista pois noin kolmisen prosenttia pitkällä aikavälillä. Uskon, että tätä voi pitää keskimääräisenä arviona myös tulevaisuudessa poikkeustilanteita lukuunottamatta.

 

Maksettavaan hintaan vaikuttavat ainakin kaikki edellämainitut asiat. Oikeita hintoja voi joutua odottamaan yksittäisten yritysten osakkeiden osalta vuosia. Senteistä kannattaa harvoin taistella, mutta liikaa ei kannata maksaa. Hinnasta voisi kirjoittaa, vaikka kuinka paljon, mutta jätetään asia tällä kertaa tähän.

 

-Tommi T

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.