Makrodata vahvistaa: Yhdysvallat elpyy

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Philly Indexin loikka yllätti ekonomistit

Olen Piksussa ja sittemmin Pörssihaukassa kirjoittanut lukemattomat kerrat markkinoiden liikkeestä suhteessa makrodataan ja yleensä julkiseen tietoon: että ne kulkevat eri tahdissa. Virallinen tieto on aina vanhentunutta markkinoille. Siitä saimme taas makean todisteen.

Kuvan Philadelphia Manufacture Index, jota olen käsitellyt niin Piksussa kuin Pörssihaukassa, pomppasi helmikuun raportissa hurjasti ylöspäin. Lukema hipoo jo 40 tuntumassa, kun se suhdanteen pohjassa matelee nollassa, joskus allekin. Philly Index mittaa teollisuuden aktiviteettia, ja on erittäin tärkeä talouden kuumemittari.

Vaikka mittari kattaa vain Philadelphian alueen, toimii se USA:n suhdanteiden kuvaajana perinteisesti oikein hyvin. Voimakas loikka ylös todella lyhyessä ajassa kertoo teollisuuden laskusuhdanteen nopeasta elpymisestä. Median mukaan ekonomistien konsensus odotti lukeman pysyvän kymmenen nurkilla, eli pomppu oli iso yllätys.

Ei kylläkään Pörssihaukalle. Toin Philly Indexin lyhyesti esiin jo viime kesäkuussa. Totesin lukiemien viittaavan suhdanteen pohjaan. Ja sieltähän on vain yksi suunta, ylös. 

Aikansa se vei, mutta nyt vauhti kiihtyi survaisten. Raportti odottaa kasvun jatkuvan ainakin puoli vuotta:

The survey’s broad future indexes also showed improvement this month, indicating that growth is expected to continue over the next six months.

Virallinen data aina myöhässä

Tämä toistuu suhdanteesta toiseen: käänteet ovat nopeita. Ja ne ovat sitä molempiin suuntiin. 

Kun kaikki näyttää upealta, se ei sitä enää ole. Kun kaikki tuskailevat surkeaa suhdannetta, kurkkii käänne seuraavassa mutkassa. Makroindikaattoreita ja virallista suhdanneviisautta odottavat myöhästyvät sijoittajina aina. Aina.

Yhdysvaltojen teollisuus siis elpyy, ja se heijastuu vahvasti maailmantalouteen. Kappas vain, pörsseissä väkevä nousumarkkina on kestänyt jo toista vuotta.

Koska pörssit itsessään ovat suhdanteiden paras ennustaja. Sen iso raha hallitsee, vaikka hinnoittelussa tapahtuu pahojakin virheitä – onneksi.

Mutta se, mitä tuloskehityksestä virallisia kanavia tiedämme, on aina vanhentunutta. Pörssit katsovat eteenpäin ison rahan parhaan suhdannetiedon varassa. Jos piensijoittajakin tämän ymmärtää, pääsee hän etulyöntiasemaan. 

Tuloskasvu vauhdissa

Uusia ennätyksiä takovat pörssit eivät tee sitä varmasti sattumalta. Teollisuuden aktiivisuuden noustessa koko talous vahvistuu ja yritysten tulokset kääntyvät kollektiivisesti ylös.

Indeksit ovat paukuttaneet uusia ennätyksiä jo hyvän matkaa. Kyseessä ei ole keskuspankkivetoinen pörssikupla.

Osakkeet saattavat toki olla osittain korkealle hinnoiteltuja, mutta kurssien nousuun on peruste. Ja maltillisen hintaisia osakkeita löytyy aina.

Matalasuhdanteen jälkeen tulokset kapuavat yleensä reippaasti, joskin yksittäisten yhtiöiden tilanteet saattavat olla hyvin erilaisia. Etenkin syklisille sektoreille tilanne on nyt kuitenkin pääosin suotuisa.

Se on näkynyt Pörssihaukankin syklisten yhtiöiden osakekursseissa. Useimmat rullaavat vahvassa nousussa, ja uusia ennätyksiä on korkannut jo moni suositusyhtiö.

Keskellä vellovaa käsitystä talouden ankeasta tilasta. Jossa valtamedia narisee tyyliin "todisteiden mukaan talous kituu, osakekurssien käytös on päätöntä, keskuspankkien halparaha sekoittaa markkinat!"

Sama asiantuntematon virsi suhdannetaitteesta toiseen. Mutta kohta pörssien kiihkon syy alkaa valjeta laajallekin yleisölle, sekä valtamedialle.

Sijoittajasivusto Pörssihaukka saa suhdannetietonsa suoraan isolta viisaalta rahalta, lukemalla markkinoita teknisen analyysin avulla:

https://porssihaukka.fi/

Kommentit

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Osakekurssit ovat korkealla erityisesti USA:ssa. Onpa hyvä että  Philadelphia Manufacturing indeksi nousee reippaasti. Mukava yllätys. Eipähän tule pörssiin korjausliikettä alaspäin - ainakaan niin helposti.  

Comment: 

Tai sitten se suunta kursseilla on voimakas juurikin alaspäin koska PMI voi lähteä alaspäinkin!

Noh, nähtäväksi jää,,

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.