Mailma muuttuu - mutta miten?

Käyttäjän Lars Stormbom - Homo Economicus kuva

 

Paljon on kirjoitettu siitä miten mailma tulee muuttumaan koronaviruksen takia. Varmaa on että etabloidut toimijat tulevat suoltamaan miljardeja mainoksiin vakuuttaakseen ihmisiä siitä että vanhat hyvät ajat ovat palaneet. Mutta palaako epidemian edeltävä "huoleton" aika? Tämäkin pandemia todennäköisesti kestää pitkään useampine aaltoineen. Jotkut ovat puhuneet parista vuodestakin, ennen kuin laajamittainen rokotus lopulta sen taltuttaa. Sen jälkeen saattaa tull muita tauteja. Mikä muuttuu? Moni trendi on ollut havaittavsissa jo aikaisemmin, mutta kokee nyt vuosikymmenen loikan eteenpäin. Paljon on tietenkin arvailua, mutta tässä muutama ajatus:

 • Matkailu tuskin koskaan toipuu entiselleen. Lentoyhtiöt ovat henkitoreissaan osaltaan yli-investointien takia. Erilaiset rajoitukset ja yllättävät muutokset vähentävät matkaintoa. Pöpöpelko kasvaa. Matkojen hinnat jäävät entistä korkeammalle tasolle kun volyymi laskee. Bisnesmatkustamista vähentää tottuminen erilaisten etätyökalujen käyttöön.
 • Ostoskeskusten aika on ohi. Ihmiset tottuvat nyt ostamaan myös ruokaa verkkopalvelujen kautta. Erikoisliikkeiden asiakkaat ovat jo kauan käyttäneet verkkokauppoja. Shoppailu muuttuu kokemuksesta epämiellyttäväksi muiden ihmisten kyräilyksi. En sijoittaisi nyt mihinkään uuteen kauppakeskusprojektiin.
 • Etätyö yleistyy ja muuttuu statussymbooliksi. Ennen kulmahuoneella toimistossa olis statusta. Nyt status osoitetaan sillä ettei tarvitse fyysisesti tulla toimistolle. Henkisen työn tekijät vetäytyvät oman kodin työhuoneen rauhaan. Eriarvoisuus lisääntyy kun läsnäoloa vaativien ammattien arvostus vähenee.
 • Kokemusteollisuudet virtualisoituvat. Teatteri on ahdistava paikka, samoin suuret urheilustadionit. Tilalle tulevat erilaiset virtuaaliversiot. Seuraat jalkapallo-ottelua ehkä Messin otsapantakameran kautta vuoroin fanien virtuaalikatsomon kannustushuutojen säestämänä. Elokuvateatterit kuolevat.
 • Vimma kasvattaa sairaaloiden ja muiden palvelujen yksikkökokoja vähenee. Italian kokemukset osoittavat että isot sairaalat muodostuvat helposti tehokkaiksi tappokoneiksi epidemia-aikoina. Sensijaan pienet paikalliset yksiköt pärjäävät paremmin. Näemme etävastaanottojen lisääntyvän. Mahdolliset labrakokeet tehdään itsepalveluna, automaattisesti desinfioituvissa kioskeissa tai pienissä korttelivastaanotoissa.
 • Erilaiset kuljetus- ja kuriiripalvelut kukoistavat. Ihmiset eivät tule palveluiden ääreen vaan palvelut ja tavarat tulevat ihmisten luokse. Salamnnopeat drone- ja robottikuljetukset toimittavat tai hakevat  
 • Keskustojen vetovoima vähenee. Keskustojen menestys on perustunut ihmisten tapaamisten runsauteen ja palvelujen monipuolisuuteen. Kun nämä virtualisoituvat korostuvat sensijaan keskustojen haittapuolet - tungos ja pienet kalliit asunnot. Kun menestyjät tekevät etätöitä mieluummiin väljän isolla pihalla varustetun kodin turvasta urbanisoituminen vähenee. Joukkoliikenne näivettyy etätyöskentelyn myötä.

Moni näistä muutoksista ei kuulosta lopulta kovin pahalta. Siirrymme nopeammin tulevaisuuteen jossa teknologia ei ole vaara vaan ihmiskontaktit. Surin ongelma tai haaste tulee varmaankin olemaan miten ihmismieli kestää tällaisen muutoksen?

LiiteKoko
Image icon planning-620299_640.jpg41.14 KB

Kommentit

Comment: 

Miten rahan arvolle käy? Kaikki näkevät kuinka kriisin keskellä on deflaatiota erityisesti öljyn aiheuttamaa ja lisäksi muistavat, kuinka finanssikriisin jälkeen QE ei nostanut inflaatiota. Näistä nousee uskomus, ettei inflaatiota edelleenkään ilmesty. Veikkaan, että nyt menee toisin: viimeinkin tulee sitä inflaatiota. Veikkaan että 2022 n.5%?

Comment: 

> Ostoskeskusten aika on ohi.
> …
> Keskustojen vetovoima vähenee.

Aluksi trendi on se, että kiinteistöjen hinta kaupungeissa laskee ja maalla nousee.

Ensimmäinen rahan omistajan bisnesmahdollisuus ovat nyt pakkohuutokauppaan menevät ja muuten pilkkahinnalla myytävät kiinteistöt kasvukeskusten ulkopuolella. Ei vielä ole aika sijoittaa aivan periferiaan. Infrastruktuuri ei ole siihen vielä valmis.

Toisessa vaiheessa “raskaan teollisuuden” puolella kasvualana on pienrakentamiseen erikoistunut rakentamisen suurteollisuus.

Kiinteistöissä se tu(o)levaisuus on. Niin on aina ollut.

Kannattaa huomioida, että valtion ahdinkoon haetaan vielä ratkaisua rajulla kiinteistöverotuksella. Kiinteistöt kun eivät karkaa minnekään. Mutta sekin helpottaa heti sen jälkeen, kun valtion talous on romahtanut.

Comment: 

Tommi, siis mikä helpottaa? Kiinteistöverotus? Vaikea uskoa, verotuksessa tuntuu olevan vain yksi suunta: kireämpääm päin. Jopa amerikassa näyttää olevan suuntana kirempi verotus.

Comment: 

Verotukseen viittaamisella tarkoitin, että sijoittajan pitää ottaa hetkellisesti, muutamaksi vuodeksi, kiristyvä verotus huomioon. En sitä, että se helpottaisi romahduksesta selviämistä. Päin vastoin (kaikenlainen) verotuksen kiristäminen vain pahentaa tilannetta.

Comment: 

> Matkailu tuskin koskaan toipuu entiselleen

Euroopan- ja muu lähimatkailu ainakin toipuu ajan kanssa varmasti. Hölmö on, joka muuta kuvittelee. Kaukomatkoista en tosin sano mitään, koska riskit kasvavat sitä suuremmiksi, mitä kolmannenpaan maailmaan mennään.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.