Artikkelit aiheittain:
ASUNNOT ja METSÄ KEVYTTÄ OSAKKEET ja SALKKU STRATEGIAT ja PERUSTEET TRENDIT YHTEISKUNTA YRITYSTOIMINTA
MACD indikaattori auttaa ajoittamaan pörssikaupat
Useat sijoittajat käyttävät sijoitustensa ajoittamiseen teknistä analyysiä, joka etsii kurssikäyrän muodon perusteella otollisen myynti- ja ostohetken. Eräs eniten käytetyistä menetelmistä on nimeltään MACD ("Moving Average Convergence Divergence"),
MACD indikaattori löytyy lähes kaikista osakursseja esittävistä palveluista. Oheinen Nordean kurssia analysoiva esimerkki on Morningstar palvelun perusteella tehty.
Näemme tästä kuvasta että esimerkiksi Nordealle MACD antoi elokuussa osta- suosituksen ja kehoitti taas myymään syyskuun puolivälissä ja tällä hetkellä MACD lähestyy taas osta- suositusta. MACD toimi tämän esimerkin valossa Nordealle aika hyvin.
MACD:n laskentakaavaa ei ole välttämätöntä ymmärtää
MACD lasketaan seuraavalla tavalla:
- Lasketaan kurssikäyrälle 26- ja 12- päivän liukuvat keskiarvot
- Näiden erotus on niinsanottu MACD käyrä (kuvassa sinsellä).
- MACD signaalikäyrä on tämän MACD käyrän 9- päivän liukuva keskiarvo (kuvaassa punaisella).
- MACD osto- / myynti- suositus on signaalikäyrän ja MACD käyrän erotus.
MACD on trendi-indikaattori
Matemaattista menetelmää ei kuitankaan tarvitse ymmärtää pystyäkseen hyödyntämään MACD indikaattoria. Pienen tutkimisen jälkeen havaitsee, että MACD indikaattori antaa aina osto-signaalin, kun kurssikäyrä on ollut parin viikon ajan nouseva ja päinvastoin. Tällaista indikaattoria kutsutaan trendi-indikaattoriksi, joka kertoo onko osake nousu- vaiko lasku- trendissä. MACD on siis varsin yksinkertainen ja selkeä mittari sille miten voimakkaassa nousu tai laskutrendissä osake on.
MACD antaa osto- ja myynti- suosituksen muutaman kuukauden välein
MACD heiluu tyypillisesti muutaman kuukauden välein osto- ja myynti- suositusten välillä. Kuvan tapauksessa MACD antoi viimeisen kolmen kuukauden aikana Nordealle yhden osto- ja yhden myynti-suosituksen. MACD soveltuu herkkyyttensä takia muun muassa seuraaviin tarkoituksiin:
- muutaman kuukauden välein osakesalkkuaan treidaaville nopeille sijoittajille
- pidempiaikaisille sijoittajille, jotka haluavat käyttää teknistä analyysiä oikean ajoituksen hakemiseen silloin, kun osto- tai myynti- päätös on muodostettu muilla keinoilla
Tekninen analyysi toimii, jos markkinoita dominoiva pääoma tekee päätöksensä yritysanalyysin avulla
Tekninen analyysi perustuu siihen oletukseen että kurssikäyrässä näkyy sijoittajien saama paras mahdollinen ymmärrys osakkeen oikeasta arvosta. Tämä tarkoittaa sitä, että jonkun suuremman markkinatoimijan on seurattava yrityksen tilaa ja laskettava tilinpäätöstieetojen ja liiketoiminnan näkymien perusteella oikea arvo yrityksen osakkeelle ja tehtävä kauppaa tämän perusteella (esim piksun analyysit osiossa on laskettu suomalaisille osakkeille kvartaaleittain päivittyvä arvonmääritys).
Teknisen analyysin hyödyntäjä uskoo että tämän tyyppinen realistinen ja rationaalinen analyysi dominoi osakkeen kurssia. Näin ei aina ole. Joskus markkinoilla on paljon teknisen analyysin hyödyntäjiä ja silloin osakkeen kurssi voi ainakin ajoittain irrota rationaalisesta arvosta. Jos esimerkiksi kaikki markkinatoimijat hyödyntäisivät MACD indikaattoria niin osake jäisi pysyvästi lasku- tai nousu- trendiin. Onnkeksi näin ei kuitenkaan tapahdu. Lopulta joku osakkeen oikean arvon ymmärtävä tulee markkinoille ja puhkaisee kuplan.
Lisää tietoa:
Lisää uusi kommentti