Maatalousyrittäjä ansaitsee keskimäärin 6,7€ tunnissa

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Luonnonvarakeskuksen (Luke)  mukaan maatalous- ja puutarhayritysten keskimääräinen yrittäjätulo kasvoi vuonna 2018 noin kahdeksan prosenttia, 17 500 euroon vuotta kohti. Tämä riittää antamaan yrittäjäperheen omalle pääomalle 1,5 prosentin koron ja työtunneille sivukuluineen 6,7 euron korvauksen.

– Vuonna 2018 maatalous- ja puutarhayritysten tuotot kasvoivat muun muassa tilakoon kasvun myötä kolme prosenttia, 160 900 euroon. Kustannukset puolestaan kasvoivat 2,56 prosenttia, 185 200 euroon. Näin tuottojen ja kustannusten erotuksena saatava tappio pysyi lähes ennallaan, ja on 24 400 euroa. Myyntituottojen ja/tai tukien olisi pitänyt olla tämän verran suurempia ja/tai kustannusten pienempiä, että olisi päästy nollatulokseen, toteaa Luken kannattavuuskirjanpidon tutkimuspäällikkö, erikoistutkija Arto Latukka.

Yrittäjätulon kasvu jatkui

Kun kustannuksista jätetään pois yrittäjäperheen omasta työstä ja pääomasta aiheutuvat kustannukset, jäi yrittäjätuloa keskimäärin 17 500 euroa yritystä ja vuotta kohti.

Latukan mukaan 17 500 euron yrittäjätulo riittää antamaan yrittäjäperheen omalle pääomalle 1,5 prosentin koron ja työtunneille sivukuluineen 6,7 euron korvauksen. Kannattavuuskerroin, 0,42 osoittaa, että korvaukset olivat 42 prosenttia tavoitteista, jotka olivat 3,69 prosentin korko omalle pääomalle ja sivukuluineen 16 euron korvaus yrittäjän työtunnille. Tuntipalkkatavoite perustuu siihen, millainen kustannus yrittäjälle aiheutuu maataloustyöntekijän työtunnista.

Vuonna 2018 viljatilojen ja myös muiden kasvinviljelytilojen kannattavuuskertoimet nousivat 0,4:n tasolle, lammastilojen 0,27:ään, kasvihuoneyritysten 0,96:een ja siipikarjatilojen 1,12:een. Siipikarjatilojen vuosien väliset kannattavuusvaihtelut voivat johtua otoksen pienuudesta. Maitotiloilla ja muilla nautakarjatiloilla kannattavuuskertoimet laskivat 0,36:een ja 0,39:ään ja sikatiloilla 0,62:een. Keskimäärin maatalous- ja puutarhayritysten kannattavuuskerroin nousi 0,4:stä 0,42:een vuonna 2018. Nykyennusteiden mukaan 2019 kannattavuus tulisi kuitenkin heikkenemään lähtötasolle.

Maa- ja puutarhataloudessa oman pääoman osuus yrityksen koko varallisuudesta eli omavaraisuusaste oli 72 prosenttia eli keskimäärin ala ei ole velkaantunut. Kasvihuoneyritykset poikkeavat muista 39 prosentin omavaraisuusasteella. Investointiavustukset sisältyvät omaan pääomaan ja ovat nostamassa omavaraisuusastetta, mutta myös lisäämässä poistokustannuksia. Näitä poistoja vastaava määrä investointiavustuksesta kuitenkin tuloutetaan vuosittain. Näin investointiavustuksista aiheutuvat poistot eivät heikennä yrittäjätuloa.

Tiedot Taloustohtori-verkkopalvelussa

Tiedot perustuvat Luken vuosittain laskemiin kannattavuuskirjanpitotuloksiin. Tilivuoden 2018 tulokset laskettiin noin 725 kirjanpitotilan luvuista ja painotettuina ne kuvaavat Suomen 33 800 suurimman maatalous- ja puutarhayrityksen taloutta. Tulokset ovat yksityiskohtaisesti esillä Taloustohtori-sivuston Maa- ja puutarhatalous- sekä Kokonaislaskenta–palveluissa. Keskeiset tunnusluvut löytyvät myös Luken stat.luke.fi–sivustolta.

 

Kuvan lähde: wikimedia

 

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.