Maataloudella menee ihan kohtuullisesti

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Mitä kuuluu maataloudellemme? Itse asiassa varsin hyvää. Tuotantomäärät ovat pysyneet vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen suurin piirtein ennellaan.

Yksi on muuttunut. Maataloudesta elantonsa saavien ihmisten määrä on vielä viimeisten kymmenenkin vuoden aikana laskenut 60 tuhannesta nykyiseen 47 tuhanteen. Pudotusta on tullut 20% ja maataloustuottajien keski-ikä on noin 53 vuotta ja tuottajien määrä laskee edelleen. Maaseutu ei elä enää yksin maataloustuottajista, heitä on liian vähän. Maaseutu elää monipuolisesti metsätaloudesta, kaivostoiminnasta, turismista, kaupunkeihin sukkuloimisesta, kesämökkiläisten palvelemisesta ja kaikenlaisista muista elinkeinoista.

Pitäisikö meidän olla huolissaan maataloustuotteiden riittävyydestä? No ei. Yksin vehnää meillä tuotetaan 165 kg jokaista asukasta kohden ja päälle tulevat vielä kaikki muut. Ohraa riittäisi koko Saksanmaan tarpeisiin. Olemme selvästikin omavaraisia jos vain traktoreihin riittää löpöä ja teollisuus pyörii.

Moni maataloustuottaja saa särpimensä metsästä. Metsiemme kasvu on kiitos lisääntyneen hiilidioksidin ja lämmön lähes kaksinkertaistunut suhteessa viidenkymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen nähden. Hiilidioksidi ja lämpö ovat lisänneet myös muun maatalouden tuotantoa ja trendi on parempaan päin.

Kannattaako maa ja metsätalouteen sijoittaa? Ehkä ei. Metsien tuotto on kasvanut kuutioissa muttei juurikaaan euroissa.  Eikä muilla maataloustuottajilla ole mennyt paremmin. Muut maataloustuottajat ovat valtion tukiaisletkun varassa eikä siitä letkusta heru yhtään enempää kuin mitä vaatimattomaan elantoon tarvitaan.

Lisää tietoa: tilastokeskus

Kuvan lähde: wikimedia

 

 

 

 

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.