Maailmantalous on saavuttanut suhdannehuipun

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Maailmantalous on Trading Economics "Business Confidence" indikaattorin mukaan saavuttanut suhdannehuipun. USA:n, Kiinan ja Euroalueen yritysten luottamus on kasvanut vuoden 2016 alusta asti jo puolitoista vuotta ja pahimmat nousupaineet ovat nyt takanapäin. Erityisesti USA:n ja Kiinan yritysten luottamus on alkuvuodesta heilunut tavalla, joka ennakoi parhaimman noususyklin päättymistä.

Nousuvaiheet ovat viime aikoina kestäneet noin puolitoista tai kaksi vuotta ja paras nousu on takanapäin tälläkin tavalla arvioituna. Noususyklin päättyminen ei välttämättä tarkoita laskun alkamista. Voi hyvin olla että yritystalous jää joksikin aikaa, kenties parhaimmillaan jopa vuodeksi pirteään tilaan. Mutta tästä ei ole varmoja takeita.

USA on IMF:n mukaan jo ylittänyt tuottavuuden paranemisen ja työvoiman lisääntymisen määrämän rakenteellisen kasvunopeuden eikä kasvu voi jatkua tällä nopeudella. Menestys ei voi perustua työllisyyden lisääntymiseen kun kaikki kynnelle kykenevät ovat jo töissä (työttömyys alle 5%) ja kasvun hidastuminen on siksi väistämätöntä.

Euroalueella on sen sijaan vielä matkaa täystyöllisyyteen (työttömyysaste on 9% tuntumassa) ja taloudella on varaa parantaa puhtaasti työllisyyttä parantamalla. Euroalueen ja erityisesti Suomen talous surffaa nyt tyylikkäästi jälkisyklin aallonharjalla.

Lisää uusi kommentti

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.