Maailmankauppa kasvaa pitkästä aikaa 5% vauhtia

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Globalisaatio oli viisi vuotta pysähdyksissä

Maailmankaupan kasvu on world trade monitoring mukaan piristynyt vuoden 2017 aikana 5% tuntumaan. Muutos on merkittävä. Maailmankauppa kasvoi vuodesta 2011 vuoteen 2016 saakka hitaammin kuin maailman bruttokansantuote. Globalisaatio oli talouden osalta viiden vuoden ajan pysähdyksissä. Yritykset yksinkertaistivat tuon viiden vuoden pereiodin aikana tuotantoketjujaan siirtämällä logistiikkansa tapahtumaan yhteen maahan tai maanosaan. Yksinkertainen ja lyhyt tuotantoketju oli tehokkaampaa kuin monen maan alueelle ulottuva toiminta.

Eurooppa pärjää taas

Eurooppa ja kehittyvät taloudet ovat pärjänneet viimeisessä muutoksessa hyvin. Maailmankauppa kasvoi kehittyvässä aasiassa paljon muuta maailmaa nopeammin aina vuoteen 2007 saakka. Sen jälkeen kaupan kasvuerot ovat tasoittuneet ja Euroalue pärjää nyt tässä suhteessa yhtä hyvin kuin esimerkiksi kehittyvä Aasia (kuva alla).

Maailmankauppa on lahjomaton talouden mittari

Maailmankauppa on melko lailla lahjomaton talouden mittari. Bruttokansantuotteen kasvua vOKoidaan vääristellä, kuten tapahtuu Suomen Pankin mukaan esimerkiksi Kiinassa, mutta kauppan voluumilukuja on vaikeampi peukaloida. Kaupassa on kaksi osapuolta ja tilastojen kaunisteluun tarvittaisiin kaksi osapuolta. Siksi kaupan tilastoja on vaikeampi tietoisesti korjailla.

Maailmankaupassa ei näy koko kuva. Esimerkiksi Kiinan ja USA:n sisäinen talous on ulkomaankauppaa merkittävämpää ja maailmankauppa ei siksi anna täysin lahjomatonta kuvaa talouden tilasta. Mutta hyvän kuvan kaupan tilastot kuitenkin antavat.

Kuvien tietojen lähteet:   World trade monitoring

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.