Maailman rikkain on Amazonilla rikastunut Jeff Bezos

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Suuretkin yritykset ovat ulkomailla yleensä yksityisomisteisia ja niitä omistavien maailman rikkaimpien omaisuus on huikea. Yhdeksän maailman rikkainta omistaa kukin enemmän omaisuutta kuin kaikkien suomalaisten kotitalouksien yhteen laskettu osake- ja rahasto- varallisuus.

Suomalaisten omaisuus on asunnoissa

Kaikkien suomalaisten yhteenlaskettu portfolio-omaisuus (noteeratut osakkeet ja sijoitusrahastot) on tässä laskelmassa suurin piirtein 52Mrd€ = 59.8MrdUSD. Vertailu ei kuitenkaan tee oikeutta. Suomalaisilla kotitalouksilla on kiinteistövarallisuutta, pankkitalletuksia ja omistuksia noteeraamattomissa pienyrityksissä.  Jos nämä otetaan huomioon niin kaikkien suomalaisten yhteen laskettu varallisuus on 248Mrd€ joka on miltei kolme kertaa enemmän kuin maailman rikkaimman Jeff Bezos:n omaisuus. 

Maailman rikkaimmat asuvat USA:ssa

Maailman rikkaimmat pitävät Forbesin mukaan edelleen pääosin USA:ta kotimaanaan. Syynä ovat luultavasti olosuhteet. Alhainen verotus ja yksityisomistusta suosiva yhteiskunta. 

Suomen taloudesta puuttuvat menestyneet supertähdet

Suomen suuret yritykset on verotuksellisin keinoin otettu pääosin julkisen sektorin (eläkevakuutusyhtiöt, kunnat ja valtio) haltuun. Julkisella sektorillamme on sijoitusvarallisuutta yli 220Mrd€ arvosta. Suomalaisten kotitalouksien varallisuus nousee vertailukelpoiselle Eurooppalaiselle tasolle, jos julkisen sektorin omistukset jaetaan tasan kaikkien kansalaisten kesken. Mutta yhdestä asiasta jäämme paitsi. Meillä on erittäin vähän omista rahoistaan huolehtivia omistajia suuryritystemme hallituksissa eikä meillä ole maailman superrikkaiden kaltaisia tähtiä joukossamme.  Menestyneet superstarat puuttuvat talouselämästämme. 

 

Lisää tietoa:

 

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

Juu, meidän rahat on imuroitu julkiseen sektoriin. Nyt ihan terävät kaverit virastoissaan miettivät miten saataisi verotettua zuckerbergiä, beszosia,... täällä suomessa/Euroopassa jos kerran heidän yritykset toimivat täällä. Olisi kyllä parempi, että terävimmät miettisivät sitä, miksei suomessa/euroopassa synny näitä alustatalouden jättejä. EI kanna kauas jos keskitytään lähinnä toisten tekemien innovaatioiden verottamiseen.

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Julkisen sektorin sijoitusvarallisuutta ei voi ottaa laskuihin mukaan, koska eläkevastuita on yli 600 miljardia, joten olemme pahasti persaukisia. Tosin noitahan ei tulla koskaan maksamaan kokonaan, vaikka muuta väitettäisiin, joten vastuitakaan ei ole sitä vertaa. Lähde:

https://www.etk.fi/uutinen/suomen-elakevastuut-yli-630-miljardia-euroa/

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.