Lyhytaikaisesti vuokralle internet palvelun välityksellä ?

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Airbnb ja muiden vastaavien majoituspalveluiden käyttö kasvaa vauhdilla. Niiden kautta tarjotaan yleensä kalustettuja asuntoja lyhytaikaisesti vuokralle. Vuokranantajalle on lyhyistä vuokrasuhteista enemmän työtä, mutta myös tulot voivat olla parempia. Kannattaisiko sijoitusasuntoa tarjota vuokralle internetin majoituspalveluverkoston kautta?

SKV:n ja Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtajan Anu-Elina Hintsan mielestä asuntosijoittajan on vähintään mietittävä Airbnb- ja muun vastaavan toiminnan vaikutuksia asunnon tuottonäkymiin. Toiminta helposti lisää kuluja, jotka voivat pienentää tuottoa.

-Airbnb-asunnon tuottoajatus on sikäli erilainen normaalivuokraukseen verrattuna, että asukas voi vaihtua hyvinkin tiheään ja kulut kasvavat siivous- ja pyykkikulujen myötä. Myös työmäärä on omistajalle normaalivuokraukseen verrattuna huomattavasti suurempi, Hintsa sanoo.

Myös välitystoiminta tuo lisää kuluja vuokraajalle. Lisäksi majoituspalvelutoiminnasta voi aiheutua muitakin yllättäviä kuluja, kuten esimerkiksi veden kulutuksen huomattava kasvu. Myös asunnon kunnostustarve saattaa olla suurempi tavalliseen sijoitusasuntoon verrattuna.

Airbnb-toiminnan aloittaminen ei välttämättä ole aina yksinkertaista. Yllättävän esteen toiminalle voi asettaa taloyhtiö, joka yhtiöjärjestyksessä voi kieltää majoituspalvelutoiminnan harjoittamisen. Siksi Hintsa neuvoo lukemaan taloyhtiön yhtiöjärjestyksen tarkkaan ennen majoituspalvelutoiminnan aloittamista.

Hintsa kertoo, että joissakin taloyhtiöissä on harkittu tai harkitaan Airbnb-toiminnan kieltämistä taloyhtiön asunnoissa. Erilaiset häiriöt ja yhteisten kulujen, vaikkapa veden kulutuksen kasvu, on joissain tapauksissa suivaannuttanut taloyhtiöiden vakituiset asukkaat ja siksi Airbnb-toiminta haluttaisiin kieltää.

 Airbnb-asunnon sijainnilla on erityinen merkitys. Koska majoituspalvelua käyttävät usein turistit, julkisten kulkuyhteyksien läheisyys on tärkeää. Myös kaupungin aktiviteetit ja nähtävyydet olisi hyvä olla riittävän lähellä.

-Jos sijoitusasunnon haluaa hankkia nimenomaan Airbnb-toimintaa ajatellen, sijaintiin pitää kiinnittää erityistä huomioita. Lisäksi on hyvä huomioida, että paikkakunnilla, joilla on paljon lyhytaikaista vuokrausta, kilpailutilanne hiljaisina aikoina pudottaa hinnat hyvinkin alhaisiksi, Hintsa muistuttaa.

Vakuutusturva eroaa Airbnb:ssä

Majoituspalveluiden tarjoajan on hyvä muistaa tarkistaa vakuutusturvansa. Turvaan vaikuttaa merkittävästi se, asuuko Airbnb-vuokranantaja edes väliaikaisesti asunnossa vai ei.

Mikäli asunto on myös omassa käytössä, kotivakuutus korvaa äkillisiä asunnon tai omaisuuden rikkoutumisia sekä vesi- tai palovahinkoja. On kuitenkin hyvä huomata, että vuokralaisen tahallaan aiheuttamia vahingontekoja tai omaisuuden anastamista vakuutus ei korvaa.

Kotivakuutuksissa on ehto, että vakuutuksenottajan luvalla asuntoon päässeen epärehellisen vuokralaisen tahallaan aiheuttamia vahinkoja tai varkauksia vakuutus ei korvaa.

Sen sijaan asuntosijoittajan asunnossa, jossa hän itse ei asu, kotivakuutus ei ole voimassa. Vaihtoehto vuokranantajalle on Huoneistoturva-vakuutus, joka kattaa osakkeenomistajan kunnossapitovastuulla olevat sisustukset ja kiinteät kalusteet, sekä osakkeenomistajan vuokralaisen käyttöön jättämät pesukoneet, jääkaapit, lieden, kiukaan ja wc:n.

Vakuutukseen voi sisältyä myös irtaimistoa. Mikäli kuitenkin kalustetun asunnon irtaimiston arvo ylittää Huoneistoturva –vakuutuksen irtaimistoa koskevan enimmäisvakuutusmäärän, kannattaa irtaimisto vakuuttaa erikseen.

- Ensisijaisesti vuokralainen on vahingosta korvausvastuussa, ei osakkeenomistaja. Jos puolestaan osakkeenomistaja toiminnallaan aiheuttaa vahinkoa kiinteistölle tai vuokralaiselle, Huoneistoturvaan kuuluva vastuuvakuutus korvaa vahingon. Kotivakuutus ei korvaa, koska kyse ei ole omasta asunnosta, LähiTapiolan kehityspäällikkö Anu Paavilainen neuvoo.

Kuvan lähdeYoutube

 

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

Taas unohdetaan se suurin sudenkuoppa: Jos oman asuntonsa vuokraa vaikka vain yhdeksi viikonlopuksi, veli Verottaja iskee siihen heti karvaisen kämmenensä. Myyntivoiton verovapaus paukkuu, jos maagisesta kahdesta vuodesta puuttuu päiväkin välistä.

Kotivakuutuksen muutos hoituu parhaimmillaan yhdellä puhelinsoitolla (huono vakuutusyhtiö vaatii täyttämään tukun nettilomakkeita).  Verotukseen sen sijaan ei auta muu kuin vuokrata sopimusteksin mukaan "49% asunnosta", mikä ei tietenkään yksiössä onnistu eli huonosti käy jos verottaja huomaa. Turvallisempi ja järkevä ratkaisu on ilmoittaa siten ettei osoitetta kerrota tai kerrotaan väärä katuosoite joka sitten tietenkin vuokralaiselle korjataan.

Kansalaisilla on moraalinen oikeus kyseenalaistaa verottajan kateuteen perustuva ja asiallisesti täysin kohtuuton tulkinta. Koska veroasioista ei voi neuvotella, suora toiminta on ainoa tie. Sana sanasta: Jos em on "veronkiertoa", sitten verottajan oma tulkinta on "veroriistoa" tai "veromielivaltaa".

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.