Lyhyeksimyynti

Tällä hetkellä on runsaasti kandidaatteja lyhyeksimyyntiin, sekä euroalueella että muuaalla. Mutta miten? Tarkastellaampa muutamia erilaisia instrumentteja ja niiden hyvä ja huonoja puolia.

Jätän tällä erää yksittäisten osakkeiden lyhyeksimyynnin pois ja keskityn indekseihin ja valuuttoihin. Tässä muutama instrumentti:

  • Bear sertifikatit. Nämä ovat melko helposti ymmärrettäväiä instrumentteja. Niiden arvo liikkuu ennaltamäärätyn kertoimen verran suhteessa allaolevaan indeksiin tai hyödykkeeseen. Esimerkiksi Bear x2 OMX-sertifikaattin arvo nousee 2% jos OMX-laskee prosentilla. Pörssieräkin on yleensä melko maltillinen. Haittojakin toki on. Jos haluat sertifikaatin avulla suojata salkkusi arvonlaskulta pitää sijoittaa sievoinen summa käteistä. Eli 1000 euron salkun suojaamiseen pitää ostaa 500 euron edestä 2x bear sertifikaattia. Jos arvaat indeksin suunnan väärin menetät myös erittäin nopeasti rahaa. (handelsbanken)
  •  Warrantit. Nämä muistuttavat käyttätymiseltään optioita. Näitä on kahta lajia: Osto- eli call-warrantteja ja myynti- eli put-warrantteja. Niillä on jouksuaika ja sopimuskurssi. Ostamalla myyntiwarrantin esim. DAX-indeksille saat voittoa jos DAX-indeksi määräpäivään mennessä laskee alle sopimuskurssin. Voitto määräytyy indkesin arvon ja sopimuskurssin erotuksesta tietyllä kertoimella kerrottuna. Esimerkiksi Nordean DAX-warranteilla kerroin on 1/300. Eli jos DAX-indeksi eräpäivänä on 300 pistettä alle sopimuskurssin on warrantin arvo 1 euro. Warrantin avulla voit suojata salkkusi arvoa pienemmän rahasumman avulla. Toinen plussa on että et voi menettää enemmän rahaa kuin sijoitit warranttiin. Eli jos DAX-indeksi lähteekin nousuun olet menettänyt vain warrantista maksamasi rahat. Tämä turva tosin maksaa. Indeksin täytyy laskea selvästi että suojauksesta tulee voittoa. Valikoima sopimuskurssseissa on myös suppeampi valikoima kuin varsinaisissa optioissa. 
  • Futuurit. Futuurit ovat erityisessä pörsissä noteerattuja arvopapereita, esim. DAX-futuureilla käydään kauppaa EUREX:ssa. Näilläkin on juoksuaika, mutta ei sopimuskursia. Futuurin voi ostaa tai myydä. Jos haluamme olla lyhyenä DAXiin myymme futuurin. Jos indeksi laskee voimme sitten ostaa futuurin takaisin halvemmalla jolloin syntyy voittoa tai odottaa niiden raukeamista. Futturikauppaa käydään yleensä marginaalilla eli periaatteessa lainarahalla, johon esimerkiksi pörssisalkku toimii vakuutena. Hyvä puoli tässä on että salkun suojaamiseen ei tarvita käteistä. Tässäkin tapaukseesa käy huonosti jos arvaat indeksin suunnan väärin, eli voit tehdä tappiota miten paljon tahansa. Hyvä puoli on että futuuri alkaa tienata heti kun kurssi lähtee laskuun. Toinen haitta futuureissa on että pörssierä voi olla melkoisen suuri. FDAX-futuurin arvo on 25x DAX-indeksi, eli tällä hetkellä n. 150.000 euroa.
  • Optiot-osto. Nämä muistuttavat warrantteja käyttäytymiseltään. Näistäkin löytyy osto- ja myyntiversiot. Niillä on jouksuaika ja sopimuskurssi. Salkun voi suojata tai löydä vetoa laskun puolesta ostamalla myyntioption. Jos raukeamispäivänä DAX-indeksi on alle sopimuskurssin on optiolla arvoa. Hyviä puolia on jälleen että voit menettää vain sijoittamasi rahat. Mutta jälleen – tämä maksaa. Optio maksaa jotakin (mitä lähempänä nykykurssia ollaa sitä enemmän). Jotta saat rahasi takaisin pitää indeksin laskea alle sopimuskurssin. Hyvää on myös että sopimuskursseja löytyy joka makuun ja joksiaikoja kuukauden välein FDAX:lle (DAX-optio). Yksi pörssierä vastaa hieman yli 30000 euron salkun arvoa.Nämä ovat toki melko monimutkaisia instrumentteja joita pidetään ammattilasiten työkaluina. Jo toimksiannossakin on aika monta määrittelyä: Osto/myynti, Call/Put, sopimuskurssi ja juoksuaika. Olen itsekin moaknnut ja jättäny jonkun vivun väärään asentoon. Onneksi nämä on korjattavissa kun erheen huomaa.
  • Optiot-myynti Optioita voi myös warranteista poiketen myydä. Eli jos haluan olla "lyhyenä" DAX-indeksiin voin myydä osto-option jonka sopimuskurssi on indeksi nykyarvon kohdalla tai sen yli. Rahaa kilahtaa silloin heti tililleni. Jos indeksin arvo sitten laskee, tai jää paikoilleen, optio raukeaa arvottomana (ja voin huokaista helpotuksesta). Hyvä puoli on siis että indeksin ei edes tarvitse liikkua mihinkään, ja teen silti voittoa. Mutta, ilmaista lounasta ei ole, kääntöpuoli on että jos indeksi lähteekin voimakkaaseen nousuun voin tehdä rajoittamattoman suuren tappion. Toine haitta on että voimakkaassa laskussa ei myyty osto-optio oikein riitä jarruttamaan pudotusta.

Työkaluja siis löytyy, ei tarvitse jäädä tuleen makaamaan pörssisalkkunsa kanssa. Mutta varat ja heikkoudet kussakin instrumentissa kannattaa tunnista – älkää hölmöilkö seillä terminaalin takana…

 

8 thoughts on “Lyhyeksimyynti

  1. CFD

    Jos hoidat sijoituksia yrityksen kautta niin CFD-sopimukset ovat varteenotettavia työkaluja. Bear sertifikaatit eivät sovellu usean viikon omistukseen vaan ainoastaa muutaman päivän johtuen heilunnan niiden arvoa syövästä vaikutuksesta. 

    1. CFD 🙁

      Niinpä – CFD on hyvä työkalu, mutta koska en ole (ainakaan vielä) perustanut varallisuuden hoitoa varten yritystä verottaja rankaisee.

      CFD:llä tehdyt tappiot eivät ole vähennyskelpoisia verotuksessa. Voitot sensijaan ovat verotettavaa tuloa. Tämä vain osoittaa jälleen ettei verotuskäytännöllä ole mitään järkeä- optiot ja futuurit jos mitkään ovat ammattisijoittajien työkaluja. Mutta koska nämä eivät suurien sijoitussummien ja vaikeutensa takia ole uhka varainhoitoyhtiöille, niin niiden verotus on kunnossa. Sensijaan CFD:t jotka on tehty nimenomaan piensijoittajille sopivammiksi ovat uhka, joten kapuloita pitää rattaisiin saada.

      Mutta kiitos huomiosta – CFD on joillekin erittäin hyvä työkalu.

      Yrityksen perustaminen on käynyt mielessä, tätä verotuskäytännöt tukevat. Toisaalta myös byrokratia kasvaa. Tähän mennessä en ole kokenut pienen veroedun tuovan tarpeeksi etua.

      1. Työkaluja näyttää löytyvän,

        Työkaluja näyttää löytyvän, mutta pääosa niistä ovat suursijoittajien maansiirtotraktoreita. Jääkö piensijoittaja sittenkin helposti tuleen makaamaan eikä käteen sopivaa työvälinettä löydy? Jos optiot ja futuurit eivät sovellu piensijoittajille (pelaaminen liian suurilla summilla), niin valinnanvara on hyvin kapea. 

        "Jos haluat sertifikaatin avulla suojata salkkusi arvonlaskulta pitää sijoittaa sievoinen summa käteistä". Onko todella näin? Koko salkun arvoahan ei ole pakko suojata, vaan jo osittainen suojaus bear sertifikaatilla antaa jonkinlaista tuottoa muun sijoitussalkun sulaessa. Toiseksi välineeksi jäävät sitten warrantit, joita useimmat piensijoittajat pelkäävät. 

        Miten neuvoisit piensijoittajaa toimimaan? Sekä sertifikaatit että warrantit saattavat äkikseltään tuntua sen verran teräviltä taltoilta, että voi tulla haava tietokoneella kaupanteon vahvistavaan sormeen. Onko helpoin ja samalla käyttökelpoisin väline se, että vähentää markkinariskin noustessa salkun osakepainoa? Eli pysyy poissa koko sateen pieksämästä työkaluverstaasta ja odottelee sisällä sään lämpiämistä. Välineitä markkinarsikin tutkimiseen löytyy taas vaikka millä mitalla. Tuntumani on se, että valtaosa sijoittajista ei myy suurta osaa osakkeista edes silloin, kun taloustaantumasta ja markkinoiden heikkenemistä saadaan tietoa joka tuutista.

        Miten neuvoisit piensijoittajaa suojaamaan turskaista salkkuun tällä hetkellä?

         

      2. Minun vaatimaton neuvo,

        Neuvoni piensijoittajalle on myydä osakkeita tarvittava määrä pois. Kun oppii sijoittamaan voi käyttää tehokkaampia työkaluja kuten vaikka futuureja. Ruotsin pörssi-indeksiin on olemassa varsin halpa futuuri. Sertifikaateilla ei kenenkään kannata suojata yhtään mitään, niillä veikataan volatiliteetteja ja liikettä. Kahden satunnaismuuttujan arvaaminen on hankalaa. Optiot ovat mutkikkaita, mutta niillä voi voi suojata salkun varsin näppärästi. Iso volatiliteetti tarkoittaa optiosta maksettua ylihintaa ja yleensä korkean volan aikana niitä ei kannata ostaa vaan asettaa. Optioiden asettaminen on taas hieman hankalampaa.

      3. Lisäselvennys

        Mikäli jollakin suojaustavalla saa positiivisen tuotto-odotuksen, niin tämä instrumentti on silloin väärin hinnoiteltu. Futuurit ovat vain osakekori+aika-arvo. Optiot ovat optionarvo+preemio (eli volatiliteetti+aika). Sertifikaatit ovat noiden johdannaisia tai sitten suoraan osakkeiden johdannaisia. Mikäli joku näistä on väärin hinnoiteltu, niin silloin suojauksella on positiivinen tuotto-oletus. Muuten ei. Joissakin erikoistapauksessa salkkua kannattaa suojata kuten vaikka verovelan maksuun menon vuoksi, mutta muuten on oikea oletus kuvitella, että suojaus maksaa enemmän kuin siitä saatava hyöty. Option asettamisella on yleensä positiivinen tuotto-odotus, mutta ei läheskään aina. On aikoja jolloin implisiittinen volatiliteetti on pienempi kuin toteutunut volatiliteetti ja tällöin optioiden asettajien tuotto-odotus on negatiivinen. 

        Voidaan kuitenkin hyvin suurella todennäköisyydellä sanoa, että lähes aina paras tapa suojata osakesalkkua on myydä osakkeita. Voihan niitä aina ostaa takaisin vaikka silloin kun optiot alkaisivat tuottamaan tai silloin kun osakkeet ovat nousseet sen verran kuin olisit optiosta joutunut maksamaan. 

        Optiota yleensä kannattaa silloin ostaa kun volatiliteetti on pientä ja asettaa silloin kun se on suurta. Volalla on taipumus palautua erikoisista arvoista. Joskus se saattaa vain kestää. VDAXin näet vaikka täältä:

        http://finance.yahoo.com/echarts?s=%5EVDAX+Interactive#symbol=%5Evdax;range=5y;compare=;indicator=volume;charttype=area;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=on;source=undefined;

        Futuurilla suojaamisessa on se ongelma, että silloin suojaa myös mahdollisen nousun pois, eli nk. 'mustan joutesenen'. Aika-arvo on näillä koroilla niin pieni, että futuureilla voi tehdä joskus joksikin aikaa salkusta markkinaneutraalin. Tässä saattaa hyvin säästää kaupankäyntikuluja.

      4. Kiitos lisäselvennyksestä

        Kiitos kovasti hyvästä lisäselvennyksestä. Heikkojen markkinoiden aikana piensijoittajat haluaisivat löytää niitä työkaluja, joilla he voisivat saada tuottoa salkkuihinsa. Tavalliselle sijoittajalle helppoja välineitä ei selvityksesi mukaan  ole olemassa – osakepainotuksen vähentämisen jokainen periaatteessa osaa, mutta usein sekin jää tekemättä markkinakäänteen toivossa tai sitten ei halua myydä oman arvion mukaan "näin halvalla". Markkinoiden edelleen laskiessa ei enää kehtaa myydä ja edelleen laskettua passivoituu ja lopettaa osakemarkkinoiden tiiviimmän seurannan. d5ydZJotkut uskaltavat lähteä mukaan "pelkokertoimeen" ja pelata joillakin DAX-warranteilla – sillä puolella lienee saatavilla suuria tuottoja ja/tai suuria tappioita. Kuinkahan moni sijoituksen asiantuntija tienaa warranteilla olipa sitten laskevat tai nousevat markkinat? Voiko tavallinen sijoittaja ja kannattaako hänen lähteä opettelemaan moista härkätaistelua?

      5. Asiasta tietämättä veikkaan,

        että warranteilla tienaavia yli ajan menevillä aikajaksoilla (eli sellaisilla jaksoilla, että sattuman vaikutus on eliminoitu) ei ole yhtään. Jos joku on niin fiksu, että pystyy sijoittamaan tuottavasti warranteilla vaihtaa instrumentinsa tuottavampiin välineisiin kuten futuureihin tai optioihin. On eri asia jos pelaa warranttien hinnoitteluvirheiden avulla. Niitä saattaa olla muutamia. Aikajänne on tärkeä, sattumalta voidaan veikata pitkään oikein. Pörssit liikkuvat jaksoissa, tosin satunnaisissa jaksoissa eli ennenkuin rehellinen ihminen julistaa itsensä hyväksi keinottelijaksi historiaaa pitää olla varsin pitkälti.

  2. Lyhyeksi myynti

    Paljon myönteisiä ajatuksia tulikin jo.

    Markkinanäkemys on tietysti avainsana, jos aikoo suojata osakesalkkua kurssilaskulta. Tähän sopivat tilapäisesti hyvin myös minifutuurit, joilla ei ole tiettyä eräpäivää (kuten warranteilla).

    Kun vivut ovat melko suuria kohde-etuuteen nähden, ei niitäkään voi pitää muulloin kuin selvän markkinahäiriön tullessa ja ollessa päällä. Tällainen aika on yleensä korkeintaan muutama viikko.

    Olennaista on se, että tavaraa on tarpeeksi tasapainottamaan salkun riskisimmät osakkeet. Vaikeinta lienee kuitenkin voittojen kotiutus, sillä siinä tarvitaan nopeaa reagointia, ennenkuin koko minifutuuri menettää arvonsa. Parasta on alkaa voittojen kotiutus heti, kun on varmaa tuloa tiedossa ja tehdä se useassa erässä (kuten ostotkin).

    Nimimerkki   MINIFUTUURI

Comments are closed.

Related Posts