Luodaan yhdessä parempi tulevaisuus lapsillemme

Käyttäjän Jesse Viljanen kuva

Olemme saaneet lähiaikoina lukea mediasta vanhemmista, jotka ovat sijoittaneet lapsilisät indeksirahastoihin (Lähde). Tällä aiheella saa ainakin puolet henkilöistä repeämään liitoksistaan ja hyvin harva haluaa muuttaa ajatusmaailmaansa luettuaan tälläisen artikkelin. On kaikille ok, että lapsilisät laitetaan kaljaan tai tupakkaan, mutta älä nyt herran jumala vaan yritä luoda lapsellesi parempaa tulevaisuutta. Se on pahinta mitä voit tehdä heti alle kuuden euron pizzan. Suurimmalta osalta lukijoista jäi ymmärtämättä koko kirjoituksen pääasia, joka oli pitkäaikaisen sijoittamisen tuomat mahdollisuudet. Lapsilisien sijoittamisesta voit olla mitä mieltä haluat, mutta kirjoitusta tuskin olisi julkaistu lehdessä, jos hän olisikin säästänyt palkkatyöstä tienattua rahaa lapselle saman rahasumman.

Pienellä kuukausittaisella panoksella pystyt antamaan lapsellesi (tai kummilapsellesi) paremmat avaimet elämään. Jokaisella perusterveellä työssäkäyvällä ihmisellä on mahdollisuus laittaa lapselleen sivuun 15 € kuukaudessa laitettavaksi esim. Nordnetin Superrahastoihin. Jos joku väittää jotain muuta, niin on väärässä. Jos se on mahdotonta, niin on aika tarkastella omia kulutustottumuksia.

Miksi minun pitäisi laittaa rahaa lapselleni tulevaisuutta varten?

Jokainen vanhempi ja aikuinen tietää, että itsenäistymisen kynnyksellä on todella paljon kuluja, kuten ensiasunnon huonekalut, ajokortti, opiskelu ja takuuvuokra. Jollain rahalla pitäisi näiden jälkeen vielä elääkin. Mitä jos olisitkin kaukaa viisas ja aloittaisit hyvissä ajoin säästämään lapsellesi/kummilapsellesi indeksirahastoon? Pitkäaikaisen indeksirahastosäästämisen ja lapsen oman salkun sisältö kannattaa ottaa puheeksi jo paljon ennen täysikäisyyden saavuttamista, jolloin on mahdollisuus opettaa kärsivällisyyden ja sijoittamisen mahdollisuudet lapselle. Mikä sen parempi, jos pystytkin istuttamaan nuoreen säästämisen ja järkevän talouden hallinnan jalot taidot? Varmistetaan, että sinun lapsesi/kummilapsesi ei ole seuraava pikavippien kanssa ongelmiin joutuva henkilö.

Mitä voin saavuttaa, jos aloitan lapselle säästämisen heti syntymästä lähtien?

Sijoittamisessa paras ystäväsi on aika. Mitä aikaisemmin voit aloittaa, niin sitä parempaan tulokseen tulet pääsemään. Mikä olisikaan parempi aika aloittaa indeksisijoittaminen kuin ensimmäinen päivä maapallon päällä? Arvo-osuustilin pystyy avaamaan lapselle/kummilapselle heti syntymän jälkeen esim. Nordnetissa. Avaaminen on hyvin yksinkertaista ja hyvin yksityiskohtaisen ohjeen tilin Nordnet-tilin avausta varten on luettavista täältä. Tein pari laskuharjoitusta kahdella eri kuukausisäästämissummalla ja eri tuotto-odotuksilla osoittaakseni miten pienillä summilla voit helpottaa tai merkittävästi muuttaa lapsesi elämän.

Aloitetaan ensimmäiseksi esimerkillä, jossa säästetään 15 €/kk Nordnetin Superrahasto Suomeen neljällä eri vuosituotolla: 10, 8, 7 ja 5 %. Inflaatiota ei ole huomioitu laskelmissa ja veroja ei makseta, koska indeksirahasto on kasvurahasto. Nordnet Superrahaston etuna on se, että se on täysin ilmainen ja saat automaattisen hajautuksen salkulle. Jos lapsi syntyy 01.01.2020 ja lapsen sijoitussalkkuun laitetaan ensimmäisestä kuukaudesta lähtien 15 € kuukaudessa aina 18-vuotiaaksi asti, niin tilillä on 9 209 € (10 %), 7 460 € (8 %), 6 728 € (7 %) tai 5 497 € (5 %). Riippumatta toteutuneesta tuotosta on lapsellasi hyvä pesämuna muuttaessaan pois kotoa. Paljon veikkaat, että lapsellasi olisi rahaa eläkeikäisenä (oletus 65v), jos hän jatkaisi 15 € laittamista sijoitussalkkuun sinun jälkeesi joka kuukausi? Jos keskimääräinen vuosituotto olisi 8 %, niin salkussa olisi 65-vuotispäivänä jo 360 000 €. 10 % vuosituotolla heiluttaisiin jo lähes miljoonassa, mutta näin korkeaa tuotto erittäin harvat rahastot tuottavat vuosittain.

Salkun tuotto 15 € kuukausisijoituksella 65 vuoden ajanjaksolla.

Mitä jos sinun olisikin mahdollisuus laittaa lapsellesi Nordnet Superrahasto Suomeen 50 € kuukaudessa heti syntymästä lähtien ja laittaisit salkkuun syntymälahjaksi 100 € pesämunan? Edellisen esimerkin tuotto-odotusten mukaan lapsellasi oli 18 vuotiaana joko 31 307 € (10 %), 25 299 € (8 %), 22 789 € (7 %) tai 18 576 € (5 %). Kuvittele mitä tälläinen rahasumma mahdollistaisi. Se mahdollistaa jopa ensiasunnon ostamisen parhaimmassa tapauksessa. Mitä lapsellasi olisikaan eläkeiässä rahaa, jos hän jatkaisi jalanjälkiäsi (50 €/kk)? 8 % vuosituotolla oltaisiin 1 213 685 €:ssa ja 10 % vuosituotolla 3 284 388 €:ssa. Pitkä aika yhdistettynä korkoa korolle ilmiöön luo ihmeitä.

Loppusanat

Oletko vieläkin sitä mieltä, että indeksisijoittaminen lapselle on humpuukia? Voin kuitenkin luvata, että kuukausisäästämisen hyöty ylittää siihen laitetun vaivan. Rahallisen pesämunan antamisen lisäksi voit antaa lapsellesi paljon enemmänkin. Tälläisen toiminnan sivuvaikutuksena saatat aiheuttaa lapsellesi taloudellisten taitojen hyvän hallinnan, kipinän sijoittamiseen aikuisiässä tai jopa ennen aikaisen eläköitymisen (=taloudellinen riippumattomuus). Ja mitä tärkeintä, näillä taidoilla lapsi voi saada enemmän sitä kaikkein arvokkainta eli lisää aikaa tehdä mitä haluaa.

Joten otetaan kaikki yhteiseksi missioksi luoda parempi tulevaisuus lapsillemme yksi rahasto-osuus kerrallaan!

Kirjoittajalla ei ole omia lapsia, mutta säästää jokaiselle kolmelle kummilapselleen 15 € kuukaudessa Nordnet Superrahasto Suomeen aina siihen asti kun täyttävät 18 vuotta.

Kirjoittaja pitää sijoitus- ja säästöaiheista blogia osoitteessa: osinkoinsinoori.blogspot.fi

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.