Luetko kirjoja kuin miljonääri - Tai edes kuten keskiverto suomalainen?

Monet maailman rikkaimmista ihmisistä ovat kirjojen puolestapuhujia, miksi lukeminen on silti on laskussa suomessa?

Talouden vertailusivusto Talouteni.fi vertaili suomalasten lukututtomuksia tunnettujen miljönäärien lukutottumuksiin. Suomalaisten kirjojen lukeminen on vähentynyt selvästi viime vuosien aikana ja vain 28% suomalaisista lukee päivittäin. Lisäksi keskimäärin kirjoa luetaan vain 22 minuuttia päivässä. Thomas Corley taas mainitsee kirjassaan että 85% miljonääreistä lukee vähintään 30 minuuttia päivässä.

Ylemmät toimihenkilöt lukevat 26% enemmän päivässä kuin työntekijät

Myös suomessa on huomattavissa selviä eroja eri sosioekonomisissa asemissa olevien henkilöiden kirjan lukutottumuksissa. Ylemmissä toimihenkilötehtävissä olevat henkilöt lukevat päivittäin 26% enemmän kuin työntekijät, selviää tilastokeskuksen tilastoista. Lisäksi miesten ja naisten lukemisen välillä on huomattavia eroja sillä naiset jo alemmissa toimihenkilötehtävissä lukevat päivittäin 5 minuuttia enemmän kuin miehet ylemmissä toimihenkilötehtävissä.

Lukeminen eri työtehtävissä

Kirjojen lukeminen tarjoaa useita hyötyjä kuten sanavaraston kasvattaminen. Suomessa kirjoja lukevan nuoren sanavarasto on noin 70 000 sanaa ja ei lukevan vain 15 000 sanaa. Tämä on merkittävä ero koska lukeva nuori omaa lähes 5 kertaa laajemman sanavaraston. Laajempi sanavarasto puolestaan tarjoaa merkittäviä hyötyjä. Se esimerkiksi auttaa luetun ymmärtämistä ja parantaa argumentaatiota, jotka molemmat ovat hyödyllisiä taitoja työelämässä.

Suomalaisten lukutottumukset

Minkälaisia kirjoja suomalaiset ja miljonäärit lukevat?

Vertailussa eroja löytyi myös siitä mitä, ja mihin tarkoiteukseen suomalaiset sekä miljonäärit lukevat. Miljonäärit lukevat pääosin kehittääkseen itseään ja pysyäkseen ajan hermoilla. Suomalaiset taas lukevat viihdyttääkseen itseään

Suomalaisten suosikkikirjallisuutta on erityisesti kaunokirjallisuudesta dekkarit ja jännitys. Lisäksi naiset lukevat paljon terapia- ja itseapukirjoja, kun miehet nappaavat käsiinsä myös scifiä ja fantasiaa. Rikkaiden suosikkikirjoja ovat elämänkerrat ja muistelmat, jopa 68% Corleyn haastattelemista rikkaista lukee elämänkertoja. Lisäksi miljonäärit lukevat paljon elämäntaitokirjoja.

 

Perttu Tiainen - Viestintä assistentti Talouteni.fi sivustolla. 

Lue lisää aiheesta:

Talouteni.fi artikkeli

Tilastokeskuksen artikkeli ja tilastot

Artikkeli: 

Kommentit

Käyttäjän Jesse Viljanen kuva

Comment: 

Kirjoja tulee luettua noin 10 kpl vuodessa. Olen kyllä melko nopea lukemaan, että näiden kanssa ei kyllä montaa tuntia saa käytettyä. Jos kuitenkin kirjojen lukemisen lisäksi lasketaan mukaan artikkelien, vuosikatsauksien, talousblogien, arvopaperin -lehtien, viisas raha -lehtien jne. lukemisen päästään kyllä helposti yli 1 h/päivä keskiarvoon. Välillä sätinkin itseäni "vähäisestä" kirjojen lukemisesta, kun pääsee unohtumaan miten paljon tulee luettua muuten sähköisesti eri asioita.

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Kirjoja tulee luettua paljon. Pelkästään jo tietokirjojen vuosittainen määrä menee lähes sataan. Aikaa kuluu paljon, mutta sen voisi käyttää paljon huonomminkin. Tietokirjojen laadussa on hirveät erot. Joissakin on muutaman sivun verran hyödyllistä asiaa ja toisissa muutamia kymmeniä sivuja. Hyödyllisyys ei ole läheskään suoraan verrannollinen käsite kirjoittajan maineeseen. Parhaimpia kirjoittajia ovat keskimäärin ne, jotka eivät usko omaavansa ainoita oikeita vastauksia. 

Talousblogeja lähinnä selaan, mutta en lue ainuttakaan säännöllisesti. Laadultaan paljon hyödyllisempää tietoa löytyy nykyään lähes rajattomasti esim Youtubesta. Etsiminen ei vie niin paljon aikaa kuin voisi kuvitella. Tosin ekaksi pitää tehdä sen verran pohjatyötä, että tietää ketä kannataa katsoa. Elämänkertoja luen rajatusti, koska ne ovat yleensä turhan pitkiä. Aikaa on rajallisesti ja se pitää käyttää viisaasti. Tässä on paljon parannettavaa ja monet kirjat ja videot tulisi jättää kesken nopeasti.

Comment: 

Väitän nimittäin, että kyseessä on tilastoharha. Kun ihmisiltä kysytään markkinatutkimuksessa lukemisesta, he ajattelevat automaattisesti paperisten kirjojen  lukemista. Eivätkä mieti, että nettikäyttö, SoMe jne.. ovat erittäin hyödyllistä lukemista.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.