Lopetan trendisalkun

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Avasin reilu vuosi sitten Heikin trendisalkun Sharevilleen, ja lopetan sen nyt. Syitä on monta. Alkuperäinen ajatukseni oli käydä keskipitkien trendien pohjalta dollaripohjaista ETF-kauppaa indeksiosakkeilla, kuten aluksi suurin piirtein teinkin. Dollaripohjaisuuden valitsin pääasiassa amerikkalaisten pörssien yleisen kiinnostavuuden ja laajan ETF-valikoiman vuoksi.

Ongelma oli alusta asti, että Nordnet veloittaa US-osakkeiden kaupasta järjettömän korkeat kustannukset. Pistin rahaa tilille sen verran, että kustannukset pysyivät joten kuten säällisissä mitoissa, mutta 0,3% komissio on silti aivan liikaa tällaiseen sijoittamiseen.

Nordnetin hinnoittelu on muutenkin jo kilpailukyvyltään heikkoa, mutta erityisesti se on sitä US-osakkeissa. Minulla on trenditreidaamista varten ollut syksystä asti tili De Girolla, jossa kustannukset ovat pilkkahintaiset Nordnetiin verrattuna, ETF-kauppaa voi tehdä kerran kuukaudessa jopa kustannuksetta. Moisilla ehdoilla trenditreidaamisessa on tolkkua.

Yritin väistää ongelman Nordnetin komissiottomilla johdannaisilla, mutta huomasin niiden soveltuvan vain hyvin nopeaan kauppaan johtuen arvon laskentaperusteesta. Joitakin hyviä nopeita kauppoja tein etenkin raaka-aineilla, mutta niiden liikkeet ovat niin rajuja, että vaatisivat mahdollisuutta käydä kauppaa ympäri kellon, ja sitähän ei ole.

Pitkällä aikavälillä johdannaiset eivät voi tehdä muuta kuin kovaa tappiota, koska volatiliteetti syö johdannaisen arvoa rajusti. Esimerkiksi syksyllä ostamani SP500-bearjohdannainen on jo lähes arvoton, vaikka indeksi ei ole kovinkaan kaukana ostohetken tasosta kovan pudotuksen jälkeen.

https://www.nordnet.fi/mux/web/marknaden/aktiehemsidan/index.html?identifier=138217&marketid=54

Kuvaavaa näille vedätyslapuille on, että SP500-bulljohdannainenkin tuottanut tappiota hyvin nopeasti indeksin lopulta rysähdettyä. Sen hinta on samalla tasolla kuin viime toukokuussa, vaikka indeksi itse on kymmenkunta prosenttia korkeammalla, ja vipu johdannaisessa on kova.

https://www.nordnet.fi/mux/web/marknaden/aktiehemsidan/index.html?identifier=138198&marketid=54

En tajunnut tätä ajoissa. Johdannaiset ovat lähinnä kusetusta, koska tätä ominaisuutta ei kyllä mainosteta, joskaan eivät ne laittomia ole. Tästä enemmän erillisessä jutussa.

Valuuttojen kanssa vekslaaminen on myös tällaisessa salkussa jokseenkin mahdotonta. Dollarin heikentyminen söi laskennallista tuottoa. Valuutat eivät liiku yhteen suuntaan mittaansa enempää, joten dollarin vahvistuessa vaikutus olisi päinvastainen, mutta näin pitkät aikavälit eivät oikein istu trenditreidaamisen ideaan.

Tämä olisi vaatinut sekä arvopapereiden että valuuttojen yhtäaikaista huomioimista, mikä on aivan liian työlästä ja kustannuksiltaan kallista, kun muutoksia positioissa olisi pitänyt tehdä usein. Ei sellainen yleensäkään onnistu piensijoittajalta mielekkäällä kustannustasolla.

Huomasin myös, etten erityisemmin pidä indeksisijoittamisesta. Sijoittamisen suola on osakepoiminta, ja se pätee lopulta trendisijoittamiseenkin. Indekseissä on se vaikeus, että niiden hinnoittelua on paljon vaikeampi arvioida, koska seassa on niin yli- kuin alihinnoiteltuja osakkeita. Ylihinnoitteluun sisältyy kovia riskejä, kuten nyt on saatu maistella, ja tämä on vasta alkua. Monet hittiosakkeet ottavat vielä lujasti kyytiä.

Trendisijoittamisen kannalta hätkähdyttäväksi ongelmaksi osoittautui markkinapsykologian muuttuminen lyhyessä ajassa täysin arvaamattomaksi. Yhdysvaltojen pörssit paahtoivat juuri kuluneen vuoden aikana euforiseen kuplaan, jolle löytyy historiasta vähän vertaisia. Kaksi vuotta ilman korjausliikkeitä on aivan poikkeuksellista pörssielämää.

Vastaavaa en ole itse todistanut, vaikka aloitin sijoittamisen jo toistakymmentä vuotta sitten. Meno oli kuin teknokuplasta, jota tosin olen opiskellut vain datasta ja muista lähteistä. FAANG-osakkeiden ja Teslan kohdalla juuri kuplasta on kyse. Viimeksi mainittu on ylihinnoitelluin osake, jonka olen koskaan nähnyt, ainakin tuon tason markkina-arvoista puhuttaessa. Naurettavan hintainen on Amazonkin. Noista markkinavetureista vain Apple on mielekkään hintainen. Amazonista laittanen erillisen analyysin esimerkkinä vauhtisokeudesta.

Trenditreidaaminen perustuu kyllä markkinapsykologiaan, mutta sijoittajien täydellistä huumautumista oli mahdoton ennakoida, samoin sen päättymisen tarkka ajankohta. Hypeen en halua osallistua, koska takkiin tulee ennen pitkää. Helmikuun rysäys ei tullutkaan yllätyksenä minulle, päinvastoin, mutta sen ajoitus kesti pidempään kuin kuvittelin.

Näillä reunaehdoilla ei trendikauppaa voi tehdä. De Girolla sitä jatkan yksittäisillä US-osakkeilla. Helppoa se ei tietenkään halpakaupassakaan ole, mutta osinkopaperien kanssa ei tarvitse murehtia, vaikka kauppojen ajoitus menisikin hiukan pieleen – osingot juoksevat parempaa hetkeä odotellessa. Mutta De Girolla ei ole Sharevillea.

Kiitän seuranneita kiinnostuksesta. Trendscopen pitkä pysyy Sharevillessa.

 

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

Kiitos mielenkiintoisesta kirjoitussarjasta. Arvostan erityisesti rehellisyyttä myöntäessäsi johdannaiskaupan virheet. Hukkasin 12 vuotta sitten paljon rahaa johdannaisiin ja todistin jälkeenpäin "väärien profeettojen" katoamisen bittiavaruudesta. Kaikissa johdannaisissa näyttäisi olevan mekanismi, joka estää pitkien trendien seurailun: implisiittisen volatiliteetin käyttö, knock-out, aika-arvo tai "prosenttipeli".

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.