Liikaa rahaa

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Kun katsoo osakkeiden, velkakirjojen ja muun varallisuuden hinnannousuja on vaikea tehdä muita johtopäätöksiä kuin, että markkinoilla on liikaa rahaa. Se on nostanut lähes kaikkien varallisuuserien hinnat kestämättömille tasoille. Nykyaikaisen tiedonvälityksen ansiosta on helppo huomata, että liika rahaa tuottaa lisääntyviä järjettömyyksiä.

Koska totesin, että markkinoilla on liikaa rahaa niin on varmaan syytä kertoa määristä. Tämä näkyy parhaiten velkamäärässä ympäri maailmaa. Velkamäärä maailmalla on kasvanut vuoden 2005 jälkeen noin 125 biljoonasta dollarista yli 300 biljoonaan dollariin eli noin 6%:ia vuodessa. Näitä lukemia on tavallisen pulliaisen mahdotonta ymmärtää, mutta kasvu on ollut huikeaa. On helppo sanoa, että jopa järjetöntä. Ottaen huomioon sen kuinka paljon on otettu lisävelkaa on helppo tulla johtopäätökseen ettei sitä osata käyttää järkevästi, koska talouskasvu on ollut velkamäärän lisäykseen nähden huonoa.

Toisaalta velkamäärän lisäys ei tarkoita sen menneen kokonaan investointeihin tai muuhun käyttöön, kuten kulutukseen. Samaan aikaan on nimittäin käynyt niin, että likviditeetti on tuplaantunut ympäri maailmaa vuonna 2005 se oli noin 50 biljoonaa dollaria ja viime vuonna se oli noin 150 biljoonaa. Toisin sanoen, näyttäisi siltä, että lisääntyneestä velkamäärästä noin puolet on käytetty ja puolet käyttämättä. Jos olen väärässä niin korjatkaa ihmeessä. Nämä tilastot eivät ole täysin ajan tasalla, joten tilanne on hieman muuttunut. Joka tapauksessa, likviditeetin määrä on melkoinen. Se mistä ylimääräistä likviditeettiä löytyy eniten on minulle epäselvää. Kertokoon joku siitä tietoinen lukijoille. Todennäköisesti sitä on ympäri maailmaa.

 

Lähde: (Likviditeetti/velkamäärä) n. 10Min ->

https://www.youtube.com/watch?v=ovmLbYDmvaY&t

 

Yksi merkittävä kysymys tässä kaikessa on, että monet ovat alkaneet huutaa osakekuplan olevan huikea ja sen puhkeavan minä hetkenä hyvänsä. Kun katsoo likviditeetin määrää markkinoilla niin on vaikea uskoa kuplan puhkeavan ennen kuin osakemarkkinoille on työnnetty merkittävä määrä lisää rahaa. Toisaalta on huomattava, että likviditeettiä ei koskaan käytetä kokonaan. Toinen osakemarkkinoille merkittävä asia on, että velkakirjamarkkinat ovat kuplahinnoissa mikä voi tarkoittaa, että niitä myymällä voidaan ehkä puhaltaa lisäpontta osakemarkkinoille. Tämä ei ole varmaa, koska se tarkoittaisi korkojen nousua mikä voisi aiheuttaa valtavaa tuhoa rahoitusmarkkinoille ympäri maailmaa.

Toinen merkittävä asia on, että ottaen korkotaso huomioon, osakkeet eivät ole niin kalliita kuin 2000-luvun it-kuplan aikaan. Osakkeiden hinnoilla on siis periaatteessa tilaa nousta vielä kymmeniä prosentteja eli S&P-500 indeksi voisi olla tänä tai ensi vuonna 5000+ pistettä. En tosin löisi vetoa sen puolesta. Kurssinousun mahdollisuus ei tarkoita, että osakkeet olisivat edullisia tai niiden ostamisen järkevyys olisi todennäköistä. Pikemminkin päinvastoin. En löisi vetoa asian puolesta enkä varsinkaan sijoittaisi nykyhinnoilla kyseiseen indeksiin. On selvää ettei tätä touhua voida ylläpitää enää montaa vuotta, mutta saa nähdä koska hulluus loppuu.

Liika raha markkinoilla tuottaa myös hassunhauskoja ilmiöitä, tai ehkä huumorintajuni on vain hieman kiero. Toinen ehkä kutsuisi ilmiöitä järjettömyyksiksi. Ehkä paras esimerkki löytyy Elon Muskin ”käytä Signalia” tweetistä, jonka jälkeen väärän yrityksen Signal Advancen osakekurssi nousi parissa päivässä yli 6000%:ia, vaikka yrityksellä ei ole mitään tekemistä pikaviestipalvelu Signalin kanssa, jota Elon Musk tarkoitti.

 

Linkki: https://www.yahoo.com/entertainment/midas-tweet-elon-musk-signal-1716370...

 

Nykyaikana voi kuka tahansa suoltaa myös Youtuben kautta mitä roskaa tahansa ihmisille myös liittyen sijoittamiseen. Allaolevassa linkissä joku Tubettaja sanoo Nokian tavoitehinnan olevan 60$:ia parin vuoden sisään:

 

https://www.youtube.com/watch?v=XbN44t2z6Oo

 

En osaa arvioida onko kyseessä vedättäjä vai uskooko Tubettaja itse sanomaansa. Ei ole siis mikään ihme, että Nokian osakekurssi voi nousta lähes 20%:ia vuorokaudessa, kun riittävän moni omaa saman mielipiteen. Kun katsoo vielä videon kommentteja niin on helppo huomata kuinka vähän ihmiset ymmärtävät Nokiasta ja kuinka moni uskoo kyseisiä henkilöitä. Oih, voih. No hauskaahan tämä kaikki on, kun ei ota kaikkea niin vakavasti..

 

Eipä muuta,

 

Tommi T

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.