Liberalismi on päätösvallan antamista lähelle ihmisiä

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Monelle piksun kirjoittajalle rakas aatesuunta, liberalismi, vapausaate voidaan määritellä yksinkertaisesti niin että liberalismi ajaa päätösvallan allokoimista niin lähelle yksilöä kuin mahdollista.

Päätösvalta tarkoittaa vapautta niin suureen määrään asioita kuin on käytännöllisesti mahdollista ja se tarkoittaa vapautta ulkopuolisesta holhouksesta. Liberalismi onkin eräs individualismin suuntaus ja se kavahtaa kollektivismia. 

Poliittinen liberalismi ajaa demokratiaa, jossa päätösvalta on kansalaisilla, mutta ennen kaikkea se ajaa päätösvallan hajauttamista lähelle kansalaisia. Poliittinen liberalismi rakastaa kunnallistason ja maakuntatason itsehallintoa. Se kavahtaa keskitettyä valtiokoneistoa ja kauhistelee sitä että tarpeettomia asioita viedään EU tasolle päätettäväksi. Poliittinen liberalismi ymmärtää että on olemassa asioita joista tulee päättää EU:n tasolla ja valtiotasolla, mutta poliittinen liberalismi ei halua lisätä keskitettyä kasvotonta kontrollia sen enempää kuin on käytännöllistä ja välttämätöntä.

Taloudellinen liberalismin ihanteena on kansalaisten taloudellinen valinnanvapaus, oikeus ostaa niitä tavaroita ja palveluita joita hän itse haluaa. On luonnollista että esimerkiksi apteekkien reseptilääkkeitä ei voi ostaa vapaasti ja että EU valitsee turvallisen tuotepaletin ja valvoo tuoteturvallisuutta. Sellaiset valinnat joita ei ole järkevää tehdä kansalaisten tai edes valtioiden tasolla tehdään luonnollisesti EU tasolla, mutta noita keskitettyjä valintoja tulisi olla niin vähän kuin mahdollista.

Kulttuuriliberalismi hyväksyy kaikki kulttuurit ja suuntaukset. Se on kansainvälistä ja maahanmuuttoystävällistä toivottaen kaikki ihmiset kaikkialta maailmasta rakentamaan yhteistä Suomea. Erilaisuus on sille rikkautta ja se sallii erilaiset uskonnot niin kauan kuin nuo uskonnot ja tavat eivät rajoita uskontokuntaan kuuluvien ihmisten vapautta uhkaamalla kadotuksella tai henkiolentojen vihalla. 

Sosiaaliliberalismin mukaan julkinen valta on mukana takaamassa mahdollisuuksien tasa-arvoa. Tämä tarkoittaa niin sanottua hyvinvointiyhteiskuntaa, johon kuuluu tulonsiirtoja ja lakisääteisiä eläkkeitä.  Se ei tarkoita sitä että julkinen sektori olisi välttämättä rakentamassa esimerkiksi terveydenhuoltoa, koulutusta tai päivähoitoa. Sen sijaan ihmisillä pitäisi liberalismin periaatteen mukaan olla oikeus valita palvelunsa ja noiden valintojen pitäisi ohjata yhteiskuntaa. Tulonsiirrot ovat aina jonkun oikeuksista pois, siirtoja jollekin muulle. Liiat tulonsiirrot ovatkin liberalismin periaatteen vastaisia ja vahingoittavat yhteiskuntaa ja valinnanvapautta. Tulonsiirrot muuttuvat helposti tarpeettomaksi holhoukseksi joka rajoittaa ihmisen oikeutta köyhyyteen tai taloudelliseen rikkauteen. 

Suomi on enemmän kontrolliyhteiskunta kuin liberaali

Onko Suomi rakennettu liberaalien periaatteiden mukaisesti ? Monien mielestä ei riittävästi ja monet ajattelevat että olemme liiankin liberaaleja. Yleisesti ottaen olemme minun mielestäni aika kaukana liberalismin ihanteista. Sääntelyä ja  keskitettyä päätöksentekoa on paljon. Ihmisiä ja yrityksiä holhotaan yhdellä jos toisellakin osa-alueella. Ei anneta mahdollisuutta epäonnistua tai onnistua. Ja kun ei ole mahdollisuutta epäonnistua, ei mahdollisuutta köyhyyteen, ei mahdollisuutta huonoon terveydenhuoltoon eikä huonoon koulutukseen niin ei ole myöskään mahdollisuutta onnistua ja riemuita onnesta. 

 

Kuvan lähde: wikimedia

Lisää tietoa:  wikipedia

 

 

 

Artikkeli: 

Kommentit

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

... väärinkäytöksiin mahdollistaen. 

 

Hyvä kirjoitus, mutta pari täydennystä. Aikoinaan ihmettelin ns. rakennuslupaa omistamassani paikassa, joka ei edes näkynyt naapurin puolelle. Tuollainen rakennus kaunistaa Turun toria ja rakentajalla (KOP) lienee ollut suhteita.

Ja nyt ihmetellään, mitä Turun saaristoon on rakennettu lupien kanssa. Kas, itänaapurilla on ollut edustajia RKP:stä, puolueesta, joka aikoinaan ei ottanut Karjalan evakkoja vastaan, eivätkä osaa edes hävetä.   

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.