Leluja pojille

Käyttäjän J.Vahe kuva

Tänään olemme sitten kuulleet sellaisen jymyuutisen, että joku kenraali haluaa Suomeen F-35:n. En olisi ikinä arvannut.

Koska saamme tulevina vuosina kuulla vielä paljon mielenkiintoista tietoa eri koneitten karvanopista yms. todella tärkeistä asioista, otan hiukan toisenlaisen näkökulman.

1945 jälkeen ehkä ainoita modernien valtioitten välisiä yhteenottoja tapahtui Falklandilla 1982. Argentiinalla oli kirjoissa yli 200 sotilaslekoa, joukossa kahden Machin koneita, briteillä oli 28 yhden Machin Sea Harrieria.

Miksi britit voittivat? Argentiinalla lienee ollut vain viisi lekosta laukaistavaa Exocet-ohjusta, joista yhtä lienee jopa testattu. Lopuilla tuhottiin kaksi merkittävää brittialusta. Karrikoidusti: jos Argentiinalla olisi ollut viisi lekoa ja 200 Exocetia, se olisi voittanut sodan. Ohjus on ase, leko pelkkä lavetti (kuten sotalaivakin).

Kymmenisen vuotta sitten suom. kenraali ilmoitti Horneteilla olevan kullakin vain yksi täysi ohjuslasti käytössään. Linkin tieto Suomen 300 AMRAAM-ohjuksesta sopii hyvin tähän, päälle tulevat Sidewinderit. Ohjukset eivät säily käyttökuntoisina ikuisesti.

Rafalea lukuun ottamatta kaikki Suomen lekotarjokkaat pystyvät käyttämään AMRAAMia, joten sen puoleen en pitäisi lekon merkillä kovin suurta väliä. Ko. ohjus on laajasti käytetty ja sen vanhemmat versiot ovat miltei ”halpoja”, vain satoja tuhansia euroja. Varmaan loogista olisi ostaa ohjus ja leko samasta maasta. AMRAAMin uusin malli ja EU:n kilpailija Meteor maksavat pari milliä laakista. Meteorin osalta hinta on £; AMRAAMin $   

Mielestäni pitäisi hankkia vain 30 konetta ja niihin 600 ohjusta, niin voitaisiin kaikilla koneilla lentää edes kaksi kertaa tositilanteessa. Se olisi edistystä nykyiseen verrattuna.

Kommentit

Comment: 

Ilmatorjuntaohjukset voivat joskus olla keveitä

Ilmasta ilmaan ammuttavat ilmatorjuntaohjukset tarvitsevat minimissään noin 0.5 kg räjähdyspanpoksen tuhotakseen vastapuolen ja noin sadan kilon rakettimoottorin päästäkseen nopeasti perille. Ne voivat olla keveitä ja niitä voisi nykyään ampua jopa lennokeista.

Maamaaleihin ammuttavat ohjukset ovat raskaita 

Ilmasta maahan ammuttavat ohjukset tarvitsevat minimissään noin 10 kg räjähdyspanoksen tuhotakseen tankin, laivan tai muun raskaan kohteen ja minimissään muutaman sadan kilon rakettimoottorin päästäkseen perille. Nämä vaativat raskaan lentokoneen, kuten F35 tai vastaava.

Kiinteisiin maamaaleihin osuvia ohjuksia on kohtuu helppo valmistaa ja tekniikka on yksinkertaista

Ilmatorjunta ja tankkien torjunta vaatii ohjuksen ohjauselektroniikalta paljon. Elektroniikan pitää viime vaiheessa etsiytyä kohteeseen. Sen sijaan kiinteiisiin kohteisiin massa osuu yksinkertaisella maasta laukaistavalla Galilei (tai Venäläisellä Glonas) paikannusjärjestelmällä ohjatulla ohjuksella. Kiinteät maamaalit on helppo tuhota usean sadan kilometrin etäisyydeltä. Tekniikka on halpaa ja yksinkertaista jos satelliittipaikannus toimii. 

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Eilen julkaistua kirjaa   esiteltäessä kirjoittaja väitti, ettei lennokki ilman lentäjää sovellu hävittäjäksi tehtävien monipuolisuuden ja -mutkaisuuden takia. Yllättävä ajatus. Tuollaiset "lennokit"  ovat A) uusi ilmiö ja kukaan ei tiedä, miten ne kehittyvät jo hyvin lyhyessäkin tulevaisuudesssa ja B) ihminenhän niitä ohjaa. Miehittämätön kone on ilman ohjaamoa virtaviivaisempi, paljon pienempi ja halvempikin (kun pieneen ohjaamoon ei tartte tunkea hallintalaitteita ja näyttöjä minimaaliseen tilaan) ja kestää paremmin G-voimia ilman ihmistä.

Yhden lentäjän kykyä hallita kaikkia laitteita on epäilty jo F-15:sta alkaen (myöhempi tst.versio E onkin 2-paikkainen).

 

Comment: 

Paljon on spekuloitu sitä, että nykyinen taistelulentokononesuokupolvi on viimeinen, jota lentää ihminen. Uskon, että näin on. Kauko-ohjattavat lennokit ja automaattiset robotit korvaavat lentäjät. 

Muistan miten 2004 DARPA järjesti kilpailun, jossa autonomisten robottiautojen piti selvitä 240km maastorata. Yksikään auto ei päässyt maaliin. Pisin etenijä pääsi vajaat 12km eteenpäin ja sekin matka edettiin madellen. Seuraavana vuonna 23 autoa 24:stä selvisi 212km radan maaliin. 2007 autot onnistuivat jo ajamaan simuloidun kaupunkiliikenteen läpi. Aikamoinen kehitysharppaus kolmessa vuodessa.

2018, eli 14 vuotta myöhemmin monet siviililiikenteen autot kykenevät ajamaan kohtalaisesti liikenteen seassa autonomisesti. Kehitys on ollut nopeaa.

Taivaalla ei tarvitse väistellä jalankulkijoita, noteerata liikennemerkkejä tai hahmottaa epäselkeää piennarta. Toki taistelukone kohtaa monenlaista muuta tahallista häirintää. Siitä huolimatta uskon, että seuraava taistelulentokonesukupolvi on pitkälti kauko-ohjattavia lentokoneita, jotka voivat tarvittaessa toimia puoliatuonomisesti (kysyy toimintaluvan ihmiseltä) tai täysin autonomisesti. Koneista tulee pienempiä ja ketterämpiä, koska sisällä olevaa ihmistä ei tarvitse suojella. Tarvittaessa ne suorittavat epäröimättä jopa itsemurhatehtävät. Täysin autonominen lentorobotin proto suoritti onnistuneen nousun ja laskeutumisen lentotukialukselle jo viisi vuotta sitten, joskin kyseisen X-47B koneen kehitys on pistetty jostain syystä jäihin.

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Jo 60-luvulla Phantomin "PC" laski pilotille ideaalisen kurssin. Nykyään HUD-näyttöön ilmestynee kehotus ampumisesta, jonka jälkeen pilotti painaa ohjaussauvan nappia. Varmaan tuo hoituisi jopa ilman pitlottia, jonka harkinta- ja havaintokyky hengenvaarassa ja 7 G:n kaarrossa tuskin on optimaalinen. Lennokki kestänee jopa lähemmäs 100 G:tä, millä on merkitystä ohjuksia väistellessä.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.