Laillisen yhteiskuntajärjestyksen vastaista toimintaa ei saa kokonaan kriminalisoida

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Eduskunnassa käsitteillä oleva esitys tiedustelulainsäädännöksi jonka seurauksena (suojelu)poliisille tulee laajat aktiviteetit kansalaisten valvontaan. Valvonnan kautta saatuja tietoja voidaan käyttää oikeusistuimissa kansalaista vastaan jos kyse on:

  • teroristisessa tarkoituksessa valmistellusta rikoksesta
  • suuren ihmismäärän henkeä, terveyttä taikka yhteiskunnan tärkeiden instituutioiden toimintaa uhkaavasta toiminnasta
  • laillista yhteiskuntajärjestystä uhkaavasta toiminnasta
  • ulkomaisesta tiedustelutoiminnasta jossa kansalaista voidaan epäillä valtiopetoksesta

Laillisen yhteiskuntajärjestyksen vastaista toimintaa ei saa kriminalisoida

Minun mielestäni esityksestä voidaan poistaa kohta jossa tiedustelua voidaan tehdä jos syynä on "laillista yhteiskuntajärjestystä uhkaava toiminta". Vastaavalla lainkohdalla on perusteltu Turkissa ja Venäjällä monta kansalaisten kaltoinkohtelua ja poliittisen vastustajan vainoa. Piksussa on tehty monia ehdotuksia jotka pyrkivät horjuttamaan laillista yhteiskuntajärjestystä. Ne ovat usein jopa onnistuneet. Ehdotukset ovat johtaneet yhteiskuntajärjestyksemme muutoksiin tai ainakin siihen että muutoksia on harkittu.  Pitääkö piksun toimituskunnan sähköposteja sen takia valvoa ja voidaanko meitä asettaa tilille maanpetoksesllisesta toiminnasta ?

Mitenkä on sitten tämän talven poliittisten lakkojen laita ? Ne olivat selvästi laitonta toimintaa, joka pyrki työttömien aktiivisuusmallin osalta kaatamaan laillisen eduskunnan hyväksymän yhteiskuntajärjestyksen.  Kovinkaan pahasta rikoksesta ei olisi ollut kyse vaikka nuo lakot olisivat tavoitelleet jopa hallitusmuotomme muuttamista. Ei ainakaan niin pahasta että siihen pitäisi kohdentaa valtiollista vakoilua ja suopo:n urkintaa. 

Valvontamenetelmät ovat tehokkaat ja osin perustellut

Lakiehdotuksen sisältämiä uusia valvontamenetelmiä ovat kansalaisten olinpaikan seuraaminen, viestien sisällön jäljentäminen, viestien pysäyttäminen ja muu tietoliikennetiedustelu. 

Nämä menetelmät ovat mielestäni tehokkaita ja niitä voidaan perustella silloin kun niitä suunnataan oikeisiin asioihin. Kansalaisten turvallisuutta uhkaava terrorismi on tällainen hyvä syy samoin kuin muu suurten ihmismäärien terveyttä tai henkeä uhkaava toiminta. Mutta poliittiseen toimintaan kohdistuvan urkinnan mahdollistavat lainkohdat ovat mielestäni kohtuuttomia.

 

Lisää tietoa:  Ministeri Risikon esitys tiedustelulakien tiedotustilaisuudessa

 

 

 

Kommentit

Comment: 

Mielestä tuossa jutussa on termit valittu huonosti. Olisi selkeämpää määritellä niin, että lainvastainen toiminta on aina (määritelmän mukaan) paheksuttavaa ja "kriminalisoitua". Jutussa ehdotettiin epäsuorasti "kolmikerroksista" järjestelyä: 1) kriminalisoitu lainvastainen toiminta, 2) kriminalisoimaton lainvastainen toiminta, 3) muu/lainmukainen toiminta. Pahoin pelkään, että tuollainen ei tule toimimaan. Mielestäni riittää kaksitasoinen: 1) kriminalisoitu lainvastainen toiminta, 2) muu/lainmukainen toiminta. Eli alkuperäiseen aiheeseen: jos eduskuntaan olisi menossa laki, joka tekee kansalaisen järkevästä maailmanparannustoiminnasta laitonta, niin mielestäni ei kannata ponnistella sen eteen, että siihen saadaan sopiviin kohtiin lisättyä joku kriminalisoimattomuus lisäklausuuli. Sensijaan kannattaa ponnistella sen eteen, että unohdetaan koko lakiesitys tai muutetaan se sellaiseksi, ettei se ollenkaan tee järkevästä maailmanparannustoiminnasta laitonta.

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Olen samaa mieltä toiveestasi:

"Olisi selkeämpää määritellä niin, että lainvastainen toiminta on aina (määritelmän mukaan) paheksuttavaa ja "kriminalisoitua" "

En toivo että olisi olemassa kolmas vaihtoehto: Lainvastainen toiminta joka on hyväksyttyä (ja/tai kriminalisoimatonta).   Mutta se on kuitenkin tällä hetkellä olemassa. Juuri viime kuussa oli SAK:n laajat työehtosopimusten vastaiset ja siis laittomat lakot jotka vilelä kaiken lisäksi vastustivat eduskunnan hyväksymää lakia työttömien aktiiviimallista.  Nuo laittomat lakot siis vastustivat laillista yhteiskuntajärjestystä. Silti siellä oli jopa eduskuntatason poliitikkoja mukana lakkoaktiviteeteissa ja osin kannustamassa näihin laittomuuksiin. Ja viime viikolla kävi ilmi että kirkkomme piispat piilottelevat käännytyspäätöksen saaneita laittomasti maassa oleskelevia hädänalaisia.  Jopa piispat syyllistyvät aika-ajoin lainvastaisuuteen.

En kannata että noita lakkoja niiden laittomuuden tai yhteiskuntajärjestyksen vastaisuuden takia estettäisiin. Enkä kannata että noita piispoja raahataan raastupaan. Mutta tosiasia on että meillä on tällaista yhteiskuntajärjestyksen vastaista, jopa laitonta liikehdintää joka on kuitenkin kaikkien hyväksymää.

Jotenkin pitää tulla toimeen sen asian kanssa että Suomen laki ei tällä hetkellä kaikilta osin edusta suomalaisten käsitystä oikeasta ja väärästä. Lait ovat vain sääntöjä, eivätkä ne aina edes yritä olla moraalisesti kovin osuneita. Ne ovat vain käytännöllisiä, eikä aina edes käytännöllisiä.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.