Lahja- ja perintöverotus

Käyttäjän mikko kuva

Ruotsissa ja Norjassa on luovuttu lahja- ja perintöverotuksesta. Lahja- ja perintöverojen poistamisesta on keskusteltu myös Suomessa. Sijoittajan kannalta omistamiseen liittyvän veron poistaminen kuullostaa liian hyvältä ollakseen totta. Mikäli perintö- ja lahjaverot poistetaan, muutettaneen samalla perityn ja lahjoitetun omaisuuden arvonnousun verotusta. Lahjan tai perinnön saajan myyntivoittoa laskettaessa hankintahintana tultaisi todennäköisesti käyttämään omaisuuden alkuperäistä hankintahintaa. Näin menetellään myös Norjassa ja Ruotsissa. Tällähetkellä Suomessa lahjansaajan myyntivoittoa laskettaessa hankintahintana käytetään lahjoitushetken arvoa.

Esimerkkitapaus:
Satuit tekemään hyvän osakeostoksen vuonna 2001: 1000kpl osakkeita kappalehintaan 4€. Osakkeet lojuvat edelleen salkussasi ja kurssi huitelee tällähetkellä jo tasolla 20€. Vertaillaan karkeasti veroseuraamuksia kolmessa tapauksessa:
1) myyt osakkeet itse
2) annat osakkeet lahjana lapsellesi
2.1) nykyisen lahjaverotuksen vallitessa
2.2) tapauksessa, jossa lahjavero on poistunut ylläkuvatulla tavalla

Verojen määrään vaikuttaa lukuisat yksityiskohdat, mutta karkea tarkastelu menee seuraavasti:

1) Myyt osakkeet
Hups. Tulipa paljon myyntivoittoa. Onneksi saat sentään olettaa hankintahinnaksi täyden 40% hankintameno-olettaman (kts https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/omaisuus/sijoitukset/osakkeet_ja_osingot/osakkeiden_myynt. Verotettava luovutusvoittosi on siis 20k€x(1-40%)=12k€. Sinulla sattuu olemaan vähän muitakin tuloja, joten maksat tästä pääomatuloveroa 34% eli 4080€.

2.1) Annat osakkeet lahjana lapsellesi nykyisen lahjaverotuksen aikana
Lahjan arvo on 20k€. Onneksi omalle lapselle annettu lahja on kevyemmin verotettu, kuin kaukaisemmille sukulaisille tai vieraille annettu lahja.

Lahjaveroluokat

 

Oletetaan, että lapsi haluaa myydä osakkeet. Mikäli lapsi myy osakkeet alle vuoden kuluttua luovutuksesta, käytettäisi lapselle koituvan luovutusvoittoveron laskemisessa lahjan antajan hankintamenoa ja lapsi joutuisi maksamaan oleellisesti yhtä paljon veroa, kuin itse lahjan antajana maksaisit myydessäsi osakkeet eli kohdan "1) Myyt osakkeet" mukaisesti (kts https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48935/omaisuuden_luovutusvoitot_ja_tappiot_lu4/#5-luovutusvoiton-laskeminen kohta 11.2) . Tarkka lapsi huomaa tämän ja pakottaa itsensä pitämään osakkeita itsellään vähintään vuoden ennen niiden myymistä. Vuodessa kurssit saattavat tietenkin heitellä. Oletamme tässä esimerkissä, että tuona aikana osakkeen kurssi säilyy 20 eurossa. Lapsen hankintamenoksi katsotaan lahjoitushetken arvo eli lapselle ei kerry luovutusvoittoa, eikä siten myöskään pääomatuloveroa (=30% x (20000€-20000€)=0€). Lapselle koituu siis maksettavaksi pelkkä lahjavero. Lahjavero 20k€ lahjasta on 100€+8%x(20000€-5000€)=1300€.

Lahjaveroprosentit

Verot tässä tapauksessa ovat siis yhteensä kohtuulliset 1300+0=1300€.

2.2) Annat osakkeet lahjana lapsellesi, kun lahjavero poistunut
Lahjan arvo 20k€. Jippii, lahjaveroja ei enää tarvitse maksaa. Kuitenkin, realisoituaan possan lapsen maksettavaksi tullee pääomatulovero: 30% x (20000€-8000€)=3600€ (kts https://vatt.fi/artikkeli/-/asset_publisher/perintovero-ei-ole-yksinainen-saareke.

Tämän karkean laskelman perusteella näyttää, että paljon arvonnousua sisältävän osakepossan antaminen lahjana lapselle on verotuksellisesti huomattavasti edullisempaa nykyisen lahjaverojärjestelmän aikana, kuin todennäköisessä lahjaverottomassa tulevaisuudessa. Lapsen maksama lahjavero on myös huomattavasti pienempi, kuin samasta potista antajan maksama myyntivoiton vero olisi. Lahjan antaminen lapselle näyttää siis huomattavan edulliselta. Ensikevään hallitusneuvotteluja kannattaa seurata ja tarvittaessa lahjoittaa mahdollisia "ylimääräisiä" osakkeita ennen lahjaveron poistumista.

 

LiiteKoko
Image icon Lahjaveroluokat31.15 KB
Image icon Lahjaveroprosentit19.21 KB

Kommentit

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Olen ennenkin kaupitellut alla olevia kahta linkkiä, niihin kannattaa tutustua.

Ei yksityinen ihminen voi kaikkea tietää tai muistaa. Erehtyminen on inhimillistä ja anteeksianto jumalallista angel

https://www.talouselama.fi/uutiset/verottaja-kertoo-salaisesta-tyomenettelyohjeestaan-taustalla-on-perattomien-ilmiantojen-suuri-maara/f0dd7953-270d-31a0-8e05-7616e41d0308

 

http://www.sss.fi/2017/09/hs-verottaja-antoi-salaisen-ohjeen-myos-yritysten-verovahennyksista/

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.