Laatu on Helsingin pörssissä kallista: tapaus Revenio

Silmänpainemittareita kärkituotteenaan valmistava silmätutkimuksen pikkujättiläinen Revenio on suomalaisittain mieluisa harvinaisuus – pienuudestaan huolimatta vahvasti kasvava ja kannattava kansainvälinen yhtiö. Ei nousuputki tosin mutkaton ole ollut, mutta viime vuosina sekä liikevaihto että tulos ovat kohentuneet kunnon kasvuyhtiön luvuin.

Tuore vuosiraportti kertoo valuuttakursseilla oikaistua liikevaihtoa kertyneen noin 14 prosenttia viime vuotta enemmän. Kun kannattavuus koheni samalla selvästi, liiketulos pomppasi hulppeasti 25 prosenttia. Moisilla luvuilla yltää jo kansainvälisen mitan kasvuyhtiöiden kastiin, varsinkin kun yhtiön markkina-alue on koko maailma, eikä silmätutkimuksen tarve tunne maantieteellisiä tai kulttuurisia rajoja.

https://www.reveniogroup.fi/sites/default/files/tiedotteet/2019-02/9d0dd...

Loistava yhtiö, jollaisia ei Helsingin pörssissä ole todellakaan riesaksi asti. Mutta juuri tästä syystä on Revenion osakkeen hintakin sellainen, että silmiään saa hieraista niiden sisäisestä paineesta riippumatta. Osakekohtaisella tuloksella 0,339 euroa nykyisellä päälle 15 euron kurssitasolla P/E kapuaa reilusti päälle 40:n. Pienellä kiskaisulla se pomppaa jo huikeasti 50:een.

Kasvusta kannattaa maksaa, muttei mitä tahansa. Jos historia jotain on sijoittamisesta opettanut, erittäin korkeasti hinnoitelluissa osakkeissa riittää riskiä huolimatta yhtiön laadusta.

Toki Revenion tuloksen kehitys vuoden sisällä on huima, mutta kannattavuus ei voi kasvaa rajattomasti. Jossain tulee raja vastaan jokaisella, ja Revenion marginaalit ovat jo korkeat.

Omistajalle se on tietysti sinänsä mahtavaa. Se näkyy Revenion kasvuyhtiölle korkeassa osingonjakosuhteessakin. O,28 euron osinko tarkoittaa, että reilusti yli puolet tuloksesta kilahtaa omistajan tilille. Liki kahden prosentin osinko tasoittaa korkeaa hintaa ja antaa turvallisuutta.

Mutta liikevaihdon kehitys on yleensä paljon luotettavampi mittari kasvuyhtiön tulevaisuudelle ja hinnoittelulle. Ja niin hyvä kuin reilusti päälle kymmenen prosentin kasvu onkin, ei se sellaisenaan oikeuta noin korkeita arvostuskertoimia riskinhallinnan ja tuotto-odotuksen näkökulmasta.

Tuollaisella sinänsä suuresti kunniotettavalla liikevaihdon kasvulla varustettuja yhtiöitä on maailma väärällään, mutta myös paljon huokeampaan hintaan. Vaikkapa markkina-arvoltaan kallein pörssiyhtiö Microsoft tarjoaa lukujensa puolesta varsin samanlaisen kattauksen kuin Revenio viime vuosilta. Silti P/E-luku on vain puolet Reveniosta, ja osinkotuotto melko samaa luokkaa.

http://financials.morningstar.com/ratios/r.html?t=MSFT&region=usa&cultur...

Arpomatta kahden monella tavalla hyvin erilaisen yhtiön tulevaisuutta on noin rajulle hinnoitteluerolle ainakin minun vaikea keksiä kunnon perustetta. Revenion jo korkeat marginaalit eivät voi leventyä eksponentiaalisesti. Liikevaihdon kasvunopeus ei hintaa puolla, vaikka pienellä yhtiöllä sinänsä riittää maailmaa valloitettavaksi. Mutta tuskinpa Microsoftinkaan rajat tässä ovat.

Revenion ongelma mielestäni on sama kuin kaikkien laadukkaiden kansainvälisten yhtiöiden Helsingin pörssissä. Kun oikein hyvää on tarjolla liian vähän, hinnoittelu karkaa herkästi lapasesta. Ja kuitenkin hinnoittelu on menestyvän sijoittamisen kivijalka.

Paraskin yhtiö voi olla surkea sijoitus, jos siitä maksaa liikaa. Microsoft itse on siitä mallitapaus teknokuplan vuosilta. Raskaasti ylihintaa siitä maksaneet saivat kärvistellä vuosia, kun kuplan puhkeaminen vielä kaiken lisäksi johti sektorin kokemiin muutamiin heikkoihin vuosiin. Yhtiö ja osakekurssi toipuivat, mutta väärään hintaan sijoittaneet joutuivat lohtua odottamaan tuskallisen kauan.

Käykö näin nyt Reveniota ostaneille, en tiedä. Pidän kovasti yhtiöstä, mutta itse en tuohon hintaan sitä osta, riittävän notkahduksen jälkeen asia on toinen.

Meressä riittää kalaa, myös kasvuyhtiöitä, ja maltilliseen hintaankin. Mutta Helsingin rantavesissä kalastaminen on vähän kuin Tenojoella. Komeita lohia polskii, mutta niitä saa siimaansa valitettavan harva, kun samojen evien perässä ravaa laumoittain intoa tihkuvia kalastajia.

Sijoittajasivustoni Pörssihaukka aukeaa virallisesti pikapuolin. Tämäkin juttu on siellä kohta luettavissa ja arkistoituna.

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

Revenio ole pelkkä yhden tuotteen ihme? En siis pitäisi sitä laatuyhtiönä.

P.S. Miten näet seuraavan laskun alkavan? Itsellä salkku posautti äskettäin ATH:t niin indeksoidusti kuin absoluuttisesti.

Comment: 

Kapeahko tuotevalikoima on osa Revenion riskiä, sekän ei puolla tuollaista hinnoittelua.

Reippaastihan ovat nyt salkut nousseet, itselläkin tietty. Mutta nyt sitten testataan trendisysteemin pitävyyttä - ja puhutaan ennen kaikkea indeksitasosta, vaikka toki se toimii yhtiötasollakin pääpiirteissään ainakin, harvoja poikkeuksia saattaa olla.

Mutta keskipitkä trenedi ylös on kestänyt kohta pari kuukautta, ei tosin aivan, riippuu sekin tosin pörssistä. Jouluna alkoi. Kesto ei suuresti minua yllättänyt -  kuten totesin tässä kohtaa pitkää trendiä kp-trendit yleensä hidastuvat, ja äsken koettu kuukauden kestävä tempo muuttuu.

Mutta tämäkin kp-trendi taittuu kuten muutkin, ja VIX tekee nousua. Ja kun se taas saa vauhtia niin alas sujutellaan aikamitta, joka ilman ihmettä ei kauheasti heitä tästä ylös kulkeneesta kp-trendistä. Jos ei näin käy niin olen varmasti enemmän pettynyt ja etenkin ällistynyt kuin kukaan. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.