Länsimainen liike-elämä rakentuu kahdelle innovaatiolle: kirjanpidolle ja osakeyhtiölle

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Länsimaisen yhteiskunnan taloudellinen menestys pohjautuu merkittävästi kahdelle innovaatiolle:  osakeyhtiölle ja kirjanpidolle (kaksinkertainen kirjanpito).

Kaksinkertaisessa kirjanpidossa kukin meno/tulo sijoitetaan sekä tulot/menot sarakkeeseen että johonkin seurattavaan tiliin. Kaikkien tilien yhteissumman on täsmättävä tulot/menot sarakkeen kanssa. Tämä innovaatio teki mahdolliseksi seurata yksityiskohtaisesti laajankin yrityksen liiketoimintaa. Kirjanpitäjien ja yrityksen organisaation oli myös vaikeampi väärentää kirjanpitoa ja näpistää isännältään. Kaksinkertainen kirjanpito mahdollisti suuren yrityksen tehokkaan ja täsmällisen operatiivisen toiminnan.

Osakeyhtiö mahdollisti yhteisomistuksen ja yrityksen piirissä harjoitetun demokratian. Omistus ja operatiiviset työt voitiin erottaa toisistaan ja osakkeille syntyivät markkinat - pörssi. Samalla yrityksestä tuli "legal entity" eikä henkilöomistaja ollut enää koko omaisuudellaan vastuussa yrityksen sitoumuksista. Riski rajoittui sijoitettuun pääomaan. Se että yrityksistä tuli lain edessä itsenäisiä omiin sopimuksiin valtuutettuja toimjoita muutti pysyvästi yhteiskunnan rakennetta. Yhteiskuntaan syntyi uusi taso - yritykset.

Kirjanpito ja osekeyhtiö loivat menestystarinoita

Kirjanpidon toivat Eurooppaan Italialaiset ja se oli merkittävä syy siihen että Italiaan syntyi kauppahuoneita ja vaurautta, jota riitti taiteeseen ja kulttuuriin. Me kutsumme tuota 1400 ja 1500 lukujen aikaa renessanssiksi.

Euroopan taloudellinen napa siirtyi 1600 luvun alussa Hollantiin. Syynä oli toinen merkittävä innovaatio, pörssiyritykset. Hollannin itä-Intian kauppakomppanja perustettiin vuonna 1602 ja sen säännöistä löytyvät suomen nykyisenkin osakeyhtiölain peruspilarit:

  • osakkeenomistajalla oli omistuksensa suuruinen äänioikeus
  • osakkeenomistajan mahdollinen tappio rajoittui hänen sijoittamaansa pääomaan (Limited Liability = Ltd)
  • omistusosuus oli merkitty osakekirjaan, jonka pystyi halutessaan myymään (esimerkiksi Hollannin House Börse:ssä) eteenpäin
  • yhtiön tehtävä oli tuottaa taloudellista voittoa omistajilleen

Englanti pystyi kukistamaan Hollannin 1654 sodassa. Siihen päättyi Hollannin mahtiasema. Mutta talouselämän kaksi suurta innovaatiota jatkoivat elämäänsä. Englannin Itä-Intian kauppakomppania oli rakenteeltaan samanlainen kuin Hollannin vastaava ja Lontoon pörssi aloitti 1600 luvulla toimintansa kahvihuoneessa pidetystä ostan- / myyn- listasta.

Kaksinkertainen kirjanpito oli Italian 1500- luvun menestyksen moottori ja siihen lisätty osakeyhtiösäännöstö oli taas Hollannin ja Englannin taloudellisen menestyksen moottorina. Kauppakomppanjoista tuli siirtomaavallan rakentajia. Kauppakomppanjoilla oli yksinoikeus tietyn alueen hallintaa, kauppaan, kuljetusinfrastruktuuriin, omaan armejaan ja kaikkeen mikä koski tiettyä maantieteellistä aluetta. Kauppakomppanjoista tuli 1600- 1700- lukujen siirtomaavallan organisoimistapoja.

Sijoittajan tarvitsee tänä päivänä ymmärtää kaksi asiaa osakeyhtiölaki ja yrityksen tulos/tase. Mikään ei ole tässä suhteessa muuttunut sitten 1600 luvun. Nuo kaksi peruspilaria kirjanpito ja osakeyhtiön perusperiaatteet ovat edelleenkin riittävä perustietous.   

Lisää tietoa:

 

Kuvan lähde:   Wikipedia / East-Indian company logo

Artikkeli: 

Kommentit

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Talouteen ovat kuuluneet ja kuuluvat keskeisesti pankit. Kun vielä satakunta vuotta sitten valtioon luetettiin vain, jos sen kolikkojen jalometallipitoisuuteen ei kajottu, pankit ovat tuottaneet jopa vuosituhansia ”pankkimuistiinpanoja” (banknote), jotka vielä tänäkin päivänä laskee liikkeelle ainakin teoriassa hallituksesta riippumaton keskuspankki. Tositteet olivat paljon parempia kuin metalliraha, mutta niihin luetettiin siis vain pankin takia.

Luottamusta ei liioin saanut helpolla, ja pankkiirien nykyiset olot ovat kovin lokoisia tuohonkin verrattuna.

 https://www.piksu.net/artikkeli/rothschildien-alku

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.