Länsimaat ovat hyvin erilaisia suhteessa väkivaltaan

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Länsimaat jakavat monia arvoja, mutta muutamissa kysymyksissä eroamme merkittävästi toisistamme.

Länsimaiden joukossa on USA, jossa yhteiskunta pelkää kansalaisiaan eniten maailmassa, epäilee heitä vaarallisiksi ja turvaa yhteiskuntaa sulkemalla kansalaisia vankiloihin eniten maailmassa. Muut länsimaat pelkäävät kansalaisiaan tyypillisesti erittäin vähän. Tässä suhteessa länsimaat eroavat merkittävästi toisistaan. 

Länsimaat poikkeavat myös sisäisen väkivaltaisuuden suhteen toisistaan. Esimerkiksi murhien määrässä 100'000 kansalaista kohden on eroja.  USA:ssa tehdään murhia enemmän kuin länsi-Euroopassa, saman verran kuin Latinalaisen-Amerikan maissa. On ilmeistä että keskimääräinen amerikkalainen näkee väkivallan ratkaisuna, myös poliittisena ratkaisuna, helpommin kuin euroopplainen. Väkivaltaisuuden kokemus heijastuu käyttäytymiseen ja politiikkaan laajalti.

Väkivallan arvostus näkyy sotilaallisen voiman kunnioituksena. USA:n puolustusbudjetin osuus bruttokansantuotteesta on länsimaiden suurinta luokkaa ja lähestyy maailman kärkeä.

Jaammeko ylipäätään yhteisiä arvoja kun erot ovat näin suuria? Minun kokemukseni mukaan kyllä jaamme. USA on minun kokemukseni mukaan jakautunut. Suuri osa amerkikkalaisista on eurooppalaisten kaltaisia ajattelutavaltaan ja heidän ratkaisunsa ovat samanlaisia kuin meidän. Kyllä yhteistyötä kannattaa jatkaa vaikka USA onkin kehittynyt politiikaltaan sellaisiin suuntiin, joita emme aina ymmärrä.    

Tietojen lähteet:

Muita lähteitä:

 

 

 

Kommentit

Comment: 

Minä näen tuossa linkatussa Worldbankin datasetissa "Latin America & Caribbean" 22.3 ja USA 4.9. Ei näistä ole oikein sanoa "saman verran". Luinko worldbankin lukuja väärin vai kirjoititko väärin? Vai onko USA niin paha, ettei lukujen tarvitse olla ihan oikein.

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Kyllä näin on. Kirjoitukseen pääsi tosiaan kiireessä painovirhe. Olen pahoillani. Latinalaisen Amerikan murhaluvut ovat tosiaan omaa luokkaansa.

Kuvaan otetut luvut ovat kuitenkin oikeita.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.