LähiTapiola/Jyri Kinnunen: Sijoitusmarkkinoiden nousu tasaantumassa

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Markkinamyönteisyys palasi alkuvuonna niin osake- kuin korkomarkkinoille. Osakkeiden ja korkojen tuottokehitys on ollut alkuvuoden aikana erinomaista, vaikka merkit maailmantalouden kasvun hidastumisesta ovat vahvistuneet.

 LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomisti Jyri Kinnunen ennakoi, että jatkossa talouskehitys saa sijoitusmarkkinoilla entistä enemmän huomiota.

 - Alkuvuoden vahva kehitys osakemarkkinoilla on heijastanut keskuspankkien keventynyttä linjaa sekä sijoittajien riskinottohalukkuuden normalisoitumista viime vuoden viimeisen neljänneksen kurssilaskun jälkeen, Kinnunen sanoo.

 -Korkojen lasku ja markkinastressin hellittäminen ovat näkyneet alkuvuodesta myös korkosijoitusten myönteisenä kehityksenä.

Kinnusen mukaan etenkin euroalueella merkit talouskasvun hiipumisesta ovat olleet selviä. Maaliskuussa euroalueen teollisuuden ostopäällikköindeksi jatkoi edelleen viime syksystä alkanutta heikkenemistään ja Saksan osalta teollisuuden ostopäällikköindeksi laski merkittävästi. Italian osalta indeksi on heikoimmalla tasollaan vuosiin. Ostopäällikköindeksi on talouden kehitystä indikoiva mittari, jonka lukema perustuu teollisuuden ostopäälliköille tehtävään kyselyyn heidän arvioistaan tuotannon tasosta, tilauskehityksestä, työllisyydestä, tavarantoimittajien toimitusajoista ja varastotasoista. Mittari on ennustanut hyvin talouden kehitystä ja suhdannekäänteitä.

Heikkenevästä talouskehityksestä saadut signaalit ja vähäinen inflaatiopaine ovat saaneet keskeiset keskuspankit hillitsemään aikeitaan normalisoida rahapolitiikkaansa. Kinnunen sanoo, että sijoittajien odotukset Yhdysvaltain ja Euroopan keskuspankin koronnostoista ovat siirtyneet tuleville vuosille. Keskuspankit lakkaavat myös keventämästä taseitaan, kun Yhdysvaltain keskuspankki Fedkin on päättänyt lopettaa taseensa normalisoinnin ensi syyskuussa.

- Sijoitusmarkkinoiden huomio kiinnittynee jatkossa aiempaa enemmän talouskehitykseen, erityisesti euroalueen osalta. Keskuspankkien osalta alkuvuoden aikana nähdyn suunnanmuutoksen kaltaisia yllätyksiä ei ole odotettavissa, sillä keskuspankkien toimet seurannevat jatkossa vahvasti talouslukuja. Myös kauppaneuvottelut, Brexit ja eurovaalit ovat edelleen markkinoiden mielenkiinnon kohteena, Kinnunen sanoo.

- Vaikka kurssinousu voi myönteisten uutisten myötä edelleen jatkua, kehitys riippuu jatkossa vahvemmin talouskehityksen suunnasta ja on herkkä negatiivisille yllätyksille.

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.