LähiTapiola: Kotitalouksien tulee varautua 2% korkotasoon

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Viime viikolla Yhdysvalloissa kymmenen vuoden lainakorko nousi yli kolmen prosentin, korkeimmilleen sitten vuoden 2011 heinäkuun alun. Euroopassa korot ovat nousseet myös, mutta taso laahaa Yhdysvaltain jäljessä.

USA:n osakkeista saatava 10v keskimääräinen tulostuotto (Shiller E/P) on tällä hetkellä samasuuruinen, 3%. USA:ssa osakkeet tarjoavat siis sijoittajalle 10 v keskiarvona samaa tulostuottoa kuin valtion 10v velkapaperit. Osakkeiden ja velkapapereiden tuotto on siis näin laskien sama. 

- Yhdysvalloissa korkojen nousulle on selvät perusteet. Talous on toipunut finanssikriisin jälkeen niin hyvin, että nyt ollaan saavuttamassa käännepiste, jossa löysät resurssit alkavat ehtyä ja hinnat nousta. Inflaatio siirtyy korkotasoon, sillä rahaa lainattaessa inflaatiolle hinnoitellaan korvaus, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed aloitti koronnostot jo vuoden 2015 joulukuussa. Viimeksi maaliskuussa Fed nosti korkoja ja uskoo nostoja tulevan vielä kaksi lisää tänä vuonna. Nousukaudella keskuspankki nostaa korkoa hillitäkseen ylikuumenemisen ja sitä seuraavan finanssikriisin riskiä.

Fed on lopettanut erääntyvien velkakirjasijoitusten kierrättämisen takaisin markkinoille. Samalla presidentti Donald Trumpin finanssielvytys on rahoitettava laskemalla liikkeelle uusia velkakirjoja eli lisäämällä tarjontaa. Molemmat tekijät ovat luonteeltaan korkoa nostavia.

Korkojen nousuodotus helposti tuplaa korkomenot

Eurooppa kulkee Yhdysvaltain jäljessä. Euroopan keskuspankki on aloittanut lisäelvytyksen vähentämisen mutta hitaasti. Lisäelvytys saatetaan lopettaa tänä vuonna. Viime torstaisessa kokouksessaan keskuspankki EKP kuitenkin viestitti, että lisäelvytystä jatketaan niin kauan kuin inflaatio alkaa kiihtyä.

- Euroopassa toipuminen laahaa perässä. Meillä oli globaalin finanssikriisin lisäksi eurokriisi ja esimerkiksi pankkien taseita ei ole pystytty siivoamaan samalla päämäärätietoisuudella kuin Yhdysvalloissa. Korot nousevat Euroopassakin sitten kun talouskasvu kiihdyttää inflaatiota. Tosin kasvun linkki inflaatioon näyttää heikentyneen totutusta. Euroopassa pitkät korot seuraavat kyllä USA:n liikkeitä, mutta korkotaso on enemmän Japanin kuin USA:n kaltainen, Nummiaro sanoo

Asunto- ja muiden velkojen korkoina käytetyt viite- tai prime-korot seuraavat ja myös ennakoivat keskuspankin asettamia ohjauskorkoja. Asuntolainoissa yleisesti käytetyt euribor-viitekorot ovat lopettaneet laskunsa, mutta nousua ei vielä näy.

-  Korkojen nousu USA:ssa nostaa pitkiä korkoja maailmanlaajuisesti, mutta ei suoraan vaikuta EKP:n ohjauskorkoihin ja siten suomalaisen asuntovelallisen viitekorkoihin. Euroalueen talous on ratkaiseva, mutta monitahtinen, Nummiaro sanoo.

- Kotitalouksien kannattaa stressitestinä varautua kahden prosentin korkoon lähivuosina. Markkinaodotusten perusteella ensimmäinen koronnosto on mahdollinen ensi vuoden kesäkuussa. Alkuun nosto voi olla pienempi kuin tavanomainen 0,25 prosenttiyksikköä ja kohdistua ohjauskoroista vain talletuskorkoon.

Maltillisista korkonäkymistä huolimatta velanhoitomenojen nousu voi yllättää. Viime vuosien ultara-matala korkoympäristö voi helposti tuudittaa velallisen luottamaan korkomenojen alhaisuuteen jatkossakin. Pankkilainoissa yleisesti käytetyt viitekorot ennakoivat tulossa olevia koronnostoja. Esimerkiksi ennen vuoden 2011 koronnostoa asuntolainojen yleisin viitekorko Euribor 12kk nousi 0,9 prosenttiyksikköä vuoden aikana. Siis pelkkä odotus korkojen noususta voi tuplata kotitalouden korkomenot hyvin nopeasti.

Kuvan lähde: FRED

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.