LähiTapiola: Hermostuneisuus ja riskit kasvavat

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump jatkaa tullipeliään ja hermostuneisuus markkinoilla vain lisääntyy. Vuoden ensimmäinen neljännes Yhdysvaltain osakemarkkinoilla oli heikoin alkuvuoden neljännes sitten finanssikriisivuosien 2008 ja 2009. Huhtikuu käynnistyi markkinoilla heikoiten sitten vuoden 1929 toteaa LähiTapiolan ekonomisti Hannu Nummiaro.

Laajamittaisen kauppasodan uhka kasvaa, kun Kiina ja Yhdysvallat nokittelevat toisiaan tullipäätöksillä. Tiistaina Trumpin hallinto julkaisi suunnitelmat 25 prosentin tuontitulleista 1333 kiinalaistuotteelle jo aiemmin päätettyjen teräs- ja alumiinitullien lisäksi.

Kiina nokitti samalla mitalla julkaisemalla ehdotuksensa tuontitulleista amerikkalaistuotteille, joiden yhteisarvo on 50 miljardia dollaria. Vasta viikonloppuna Kiina vastasi Yhdysvaltain teräs- ja alumiinitullipäätöksiin asettamalla tullit 128 amerikkalaistuotteelle.

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomistin Hannu Nummiaron mukaan Trump ajaa vaalikampanjassaan lupaamaansa Let’s make America great again – linjaa. Trumpin tullitehtailu näyttää kovaotteiselta, mutta toiminnassa ei ole mitään uutta. Aiemminkin kauppasopimusneuvotteluita on vauhditettu tulleilla.

-Painostus on vanha tapa kauppasuhteissa. Lopputuloksena on usein ollut määrärajoituksia viennille USA:n markkinoille. Uutta on vain viestintä, Trumpin twiitit, Nummiaro sanoo.

-Myös maaliskuun viimeisen viikon sopimus USA:n ja Etelä-Korean kesken päätyi teräksen vientirajoituksiin sekä amerikkalaisten autojen tuontihelpotuksiin. Kiinan kanssa asiat mutkistuvat, koska Trumpin hallinnon kohteena on Kiinan teollistumisohjelma ”Made in China 2025”.

Rahoitusmarkkinoilla maailman johtavien talousmahtien nokittelu lisää hermostuneisuutta. Epätietoisuus on sijoittajien suurin huoli ja se saa aikaan suuria heilahteluita markkinoilla. Alkuvuoden ja viime päivien kurssireaktiot sekä korkoliikkeet ovat hyviä esimerkkejä sijoittajien hermostuneisuudesta.

- Isoin juttu nyt on epävarmuuden lisääntyminen, sillä markkinat eivät siitä pidä ja alkavat hinnoitella huonoille skenaarioille suurempia todennäköisyyksiä. Riskisijoitukset kärsivät. Pitkittyessään epävarmuus välittyisi reaalitalouden luottamukseen, jolloin jo alaspäin nytkähtäneet taloutta ennakoivat luottamusindeksit jatkaisivat laskussa. Lopulta heikentynyt usko tulevaisuuteen näkyisi investointikynnyksen nousuna ja kulutuksen vähenemisenä. Epävarmuus voi olla itsensä toteuttavaa.

Toistaiseksi tullien suorat vaikutukset ovat pieniä. Nummiaro uskoo, että Yhdysvallat ja Kiina käyvät jo neuvotteluita ”suurten otsikoiden taustalla”.

- Pahasti eskaloituvan kauppasodan liekki on niin kuuma, että se ehkäisee vammoja eli kannustaa neuvotteluihin ja kompromisseihin. Ja sovun löytyessä helpotusralli voi viikossa tehdä vuoden tuotot.

 

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.